Jij bent op zoek naar anti stress tips, omdat jij je zo gestrest voelt
Jij wilt alle ballen hooghouden, maar lukt het je niet
Wil jij leren hoe je kunt omgaan met stress?
Ik geef je 20 praktische anti-stress tips die je daarbij kunnen helpen!

leestijd Leestijd: ca 13 minuten
updateUpdate: 07-11-2020

omgaan met stress omgaan met stress 2

 

Oké je hebt last van stress. Je leven is niet zo stressvrij als je graag wilt. Het is tijd om er wat aan te doen. Maar wat kan je doen tegen stress? Hoe kan je stress verminderen?

Je bent hartstikke druk en vliegt iedere keer maar van het een naar het ander. Tijd om op de rem te trappen. Om eens aan jezelf te denken. Zo gaat het niet langer. Je maakt je veel te veel zorgen en gaat er nog aan onderdoor als je zo door gaat.

In dit artikel lees je praktische tips die je helpen om stress te verlagen. Zodat jij een antwoord hebt op de vraag “Hoe kan ik stress verminderen?”

Tegenwoordig wordt er zo veel gevraagd van ons vrouwen

We vertellen onszelf dat we een perfecte moeder moeten zijn en goed voor onze kinderen zorgen. Een goede partner en vriendin zijn. We moeten een baan hebben en succesvol zijn. Maar steeds meer vrouwen kampen met stress en een burn-out. Tijd om daar wat aan te doen!

Voel jij je ook vaak gestrest? Reageer je geïrriteerd op je kinderen of partner? Voel je je constant gespannen?

Tijd om daar wat aan te doen! Om beter te leren omgaan met stress met een aantal praktische anti stress tips.

Lees ook: Stress symptomen – Wat doet het stresshormoon en langdurige stress met je

 

20 praktische anti-stress tips

Hieronder volgen 20 praktische anti stress tips die je kunt gebruiken als jij je gestrest voelt.

#1 Beweging vermindert stress

Beweging is een effectief bewezen middel om je geest weer tot rust te brengen. Ontspanning door inspanning dus. Kies iets dat bij je past: ga lekker dansen, een stuk hardlopen of na het avondeten nog even wandelen tegen stress. Probeer echt je hoofd leeg te maken.

Dus ga lekker bewegen en sporten. Als je sport komt er serotonine en endorfine vrij in je lichaam. Fijne tegenhangers van cortisol. Serotonine en endorfine geven je een blij en gelukkig gevoel.

Heel fijn dus om te gaan bewegen als je stress hebt. Je kunt hierdoor het stresshormoon verminderen en daarvoor in de plaats maak je hormonen aan die je gelukkig en blij maken.

Ook kun je je hoofd leeg maken tijdens het sporten. Niet denken aan alle dingen die nog gedaan moeten worden, maar heerlijk mindful sporten.

vrouwen sporten

#2 Stress kwijtraken door te slapen

Van slapen rust je uit. Het geeft je lichaam de mogelijkheid om te herstellen.
Een goede nachtrust vergroot je concentratie, verbetert je stemming en verbetert je algehele gezondheid.

Voldoende slaap is heel belangrijk voor je en wordt vaak onderschat. Zeker als je gestrest bent door de enorme hoeveelheid dingen die je nog moet doen en je maar door gaat, krijg je vaak onvoldoende slaap.

#3 Me-time en ontspannen

Het is niet voor niets dat tijdschriften vol staan met tips om vaker me-time te nemen. Zeker in een drukke periode is het namelijk zo ontzettend belangrijk dat je even een pas op de plaats maakt en ook tijd vrijmaakt voor de dingen waar jij heel blij van wordt. Trakteer je zelf bijvoorbeeld op dat ene goede boek of laat je lekker verwennen bij de kapper.

Plan dagelijks momentjes in om je bewust te ontspannen. Lees even in een boek. Drink een kop thee. Maak een wandelingetje. Geniet van het zonnetje in de tuin.

Door dagelijks een paar keer van deze kleine ontspanmomentjes in te plannen ga je meer genieten van het leven. Zo kan de stress in je lichaam verminderen en stapelt het zich niet zo hoog op.

Lees ook de blog Hé mama, zorg jij goed voor jezelf?

#4 Maak bewust tijd voor de mensen die je echt belangrijk vindt

Sociale contacten zijn heel belangrijk. Goede vrienden kunnen je weer nieuwe energie geven of praktische adviezen geven als je het zelf even niet meer overziet. Maak bewust tijd voor de mensen die je echt belangrijk vindt en durf tegen anderen gewoon nee te zeggen.

vrouwen die plezier maken

#5 Ga letterlijk even stilstaan (of zitten)

Zet je telefoon stil (of beter nog: leg hem buiten handbereik), ga even rustig zitten en staar vijf minuten voor je uit. Probeer in het hier en nu te zijn, je razende gedachten tot rust te brengen. Eigenlijk een soort meditatie dus. Als je het durft en/of prettig vindt, kan je ook op YouTube diverse meditaties vinden om mee te doen. Na zo’n rustsessie zie je vaak helderder wat nog moet gebeuren.

#6 Maak een lijstje

En vergis je niet: een lijstje kan ook stress geven wanneer hij te lang wordt. Daarom schrijf je eerst alles op en ga je daarna prioriteiten stellen. Alles wat echt geen dag meer kan wachten krijgt een 1, de rest 2 (minder urgent) of 3 (kan – bij wijze van spreken – over een jaar ook nog gebeuren). Alle 1’tjes zijn voor vandaag, de rest mag je doorschuiven als je er geen zin meer in hebt. Wees lief voor jezelf! Je kan niet alles op één dag plannen. Maar dwing jezelf ook om de minder leuke klusjes aan te pakken!

#7 Vitamines aanvullen

Als je lichaam gestrest is verbruik je meer en sneller belangrijke vitamines en mineralen. Vooral vitamine B, Vitamine C, magnesium en calcium worden extra gebruikt door je lichaam als je stress hebt. Zorg ervoor dat er geen tekorten ontstaan van deze vitamines. Eet gezond of neem een goed multivitaminen supplement om de tekorten aan te vullen.

Lees ook: Kun je doodgaan aan stress?

#8 Eet gezond

Mens sana in corpore sano – de Romeinen wisten het al: een gezonde geest hoort thuis in een gezond lichaam. We herkennen misschien allemaal wel dat je de lunch overslaat, omdat je eigenlijk geen tijd meent te hebben. En even snel een koekje naar binnen in plaats van een stuk fruit.

Doordat stress invloed heeft op je hormoonbalans zal je extra trek krijgen in zoetigheid. Je zult sneller naar ongezonde snacks grijpen. Of naar een makkelijke maaltijd, omdat je geen tijd hebt om te koken.

Zorg dat je toch tijd vrij maakt om gezond te eten. Voed je lichaam met echt eten in plaats van ongezonde dingen waar het niks aan heeft.

Misschien is dit punt wel een open deur (we weten immers allemaal hoe belangrijk gezond eten is), maar tegelijkertijd valt hier vaak nog winst te behalen. Dus doe de snelle suikers de deur uit en haal meer vitamine- en mineralenrijk voedsel in huis

Vul je gelijk je vitamines aan. Twee vliegen in één klap!

gezond eten

#9 Laat kruiden je een handje helpen

Hoe denk je dat ze dat vroeger allemaal deden? Er was natuurlijk veel minder stress, maar moeder natuur hielp ook een handje mee. Waarom zou je dat voordeel nu ook niet gebruiken? Er zijn een paar hele simpele dingen die je al kunnen helpen.

Valeriaan is een goed kruid om stress te verminderen. Er zijn heel veel producten bij iedere apotheek en drogist vrij verkrijgbaar met valeriaan erin.

Kamille werkt ook ontspannend voor je lijf. Dus neem gerust een kopje kamillethee. Groene thee bevalt L-theanine dat kan helpen om je hersenen te ontspannen.

Zo zijn er nog veel meer kruiden die een positieve werking op je lichaam hebben, onder andere Ginseng, Basilicum en Gember.
Heerlijk gaan genieten van een kopje verse muntthee met gember!

#10 Beloon jezelf

Als je bijvoorbeeld die ene deadline hebt gehaald of een intensieve klus tot een goed einde bracht, mag je jezelf daar best voor belonen. Kies voor een bezigheid die je laat ontspannen en probeer de nog openstaande taken te laten voor morgen.

#11 Hang geen negatieve lading aan stress en zorgen maken

Je kunt nog meer gestrest raken van je gedachten over stress dan van de stress zelf. Als je jezelf te druk maakt over stress, dan zul je er alleen maar meer last van hebben.

Zorg ervoor dat je het accepteert als het je allemaal even te veel wordt. Hang er geen negatieve lading aan, maar wees er oké mee dat het even zo is. Vanuit de situatie accepteren zoals die nu is kun je aan de slag gaan met het veranderen zodat je minder stress zult hebben.

#12 Schrijf dingen op zodat je het niet vergeet

Je bent soms zo druk. Dan weet je niet meer wat je allemaal moet doen en ben je totaal het overzicht kwijt. Je moet de planning van het hele gezin runnen.

Zorg dat je belangrijke dingen op gaat schrijven. Dat je een goed overzicht hebt van wat wanneer moet gebeuren. En vergeet ook niet tijd voor jezelf in te plannen!

Schrijf ook de dingen op die je bezig houden. De dingen die maar in je hoofd rond blijven spoken en daar om aandacht blijven roepen.

Vaak als je op schrijft wat je bezig houdt en dat op papier of in een notitie in je telefoon staat is het uit je hoofd.

schrijf dingen op

#13 Schrap dingen van je planning die niet nodig zijn en creëer rust voor jezelf

Als je alles wat je zou moeten doen op je planning hebt geschreven kijk hier dan eens kritisch naar. Wat zijn dingen die je kunt schrappen zodat je meer rust krijgt?

Je hoeft niet alles te doen. Je mag best kiezen om sommige dingen te laten vallen. Hoe meer rust je krijgt hoe beter je je zult voelen.

Gun jezelf ook echt even rust als je kinderen er niet zijn. Ga niet gelijk alles opruimen, schoonmaken en poetsen. Geniet lekker van de rust en stilte om je heen. Gun jezelf deze tijd.

#14 Stop met multitasken 

Ondanks dat het soms nog steeds beweerd wordt zijn wij vrouwen niet gemaakt om te multitasken. Dus probeer ook niet om zo veel mogelijk dingen tegelijk te doen.

Zorg dat je 1 ding doet met je volle aandacht. Ben je met de kinderen bezig geef ze dan jouw onverdeelde aandacht. Wil je wat in huis doen doe dan 1 ding tegelijk. Maak dit af en ga dan naar het volgende.

Je zult merken dat je veel effectiever werkt en je veel rustiger en gelukkig bent daardoor.

#15 Laat de controle los en neem het leven zoals het komt

Je hebt nou eenmaal niet alles onder controle en dit moet je ook niet willen. Zeker met kinderen komt er vaak wel iets onverwachts op je pad.

Dit is niet erg. Het hoort erbij. Neem het leven zoals het komt en geniet van de kleine onverwachte dingen die op je pad komen. Laat de controle los!

#16 Doe wat je leuk vindt

Jij hoeft jezelf niet de hele tijd weg te cijferen. Jij bent belangrijk. Als jij de dingen doet waar je gelukkig van wordt, dan wordt jouw gezin ook gelukkig.

Geen excuses meer zoeken, maar echt gaan doen wat JIJ wilt en daarvan genieten. Neem tijd voor jezelf. Daar kun je weer van opladen.

#17 Omring je met positieve mensen en stop met de mensen die je energie kosten

Je hebt soms mensen om je heen die je alleen naar energie kosten en wat je geen voldoening meer oplevert. Vaak vinden we het moeilijk om deze mensen los te laten.

Stop met de energie-zuigers! In plaats daarvan zorg je dat je meer contact hebt met mensen die je energie opleveren. Mensen die positief in het leven staan.

#18 Yoga tegen stress

Yoga is heel effectief tegen stress. Het helpt je om je gedachten even stil te zetten door met je lichaam bezig te zijn.

En het helpt je om je spieren te ontspannen. Je kunt Yoga ook heel makkelijk thuis doen met online Yoga lessen. Lees er hier meer over.

Lees ook: Waarom Yoga beoefenen? 7 super goede redenen om direct te starten met Yoga

#19 Geniet van het leven!

Wees niet zo serieus en ga meer genieten van je leven.

Leef je leven nu. Zorg dat je aan het einde van het leven geen spijt hebt van de dingen die je niet gedaan hebt, maar zo graag had willen doen.

#20 Doe ademhalingsoefeningen tegen stress

Als je een gestrest gevoel hebt is het heel effectief om ademhalingsoefeningen te doen.

Ga een ergens rustig zitten. Doe je ogen dicht en focus je op je ademhaling. Laat je gedachten even los. Het enigste dat je doet is focussen op je ademhaling.

Hoe bij het in- en uitademen je lichaam op en neer gaan. Voel bij iedere uitademing je lichaam meer ontspannen. Laat alle spanning en stress los als je uitademt.

Houd dit een paar minuten vol.

Mochten je gedachten te veel afdwalen dan is het ook effectief om je ademhaling te tellen. Als jouw focus ligt op je ademhaling en op tellen zullen andere gedachten minder snel de kop op steken.

Meditatie muziek kan je helpen om tijdens je ademhalingsoefeningen nog verder te ontspannen.

 

 

Stress verminderen kost tijd

Stress verminderen gebeurt niet van het ene op het andere moment. Het heeft tijd nodig om de stress die je opgebouwd hebt te verlagen. Geef jezelf echt de rust tussendoor die je nodig hebt. Daardoor kunnen je lichaam en hersenen herstellen en de spanning en het stresshormoon verlagen.

Dus haal nu even diep adem en ontspan je lichaam. Vanaf nu ga jij genieten van je leven!

Helemaal stressvrij leven door deze anti stress tips. Kan dat?

Als je bovenstaande anti-stress tips gaat toepassen helemaal geen stress meer te ervaren? Om helemaal stressvrij te leven?

Stress vermijden blijft heel lastig. Er zullen immers altijd momenten in je leven voorkomen waarbij alles samen lijkt te komen en je gevoelsmatig overstroomt.

Maar over het algemeen kun je stress wel grotendeels weren door bovenstaande anti stress tips te gebruiken. Door beter te plannen en goed voor jezelf te zorgen. Want alles valt en staat ook met de hoeveelheid energie die je zelf hebt en hoe jij je voelt. 

Wanneer je slaaptekort hebt, gebrek aan vitamines en constant op dezelfde manier blijft doorgaan met werk/gezin/sociaal leven combineren, dan komt er misschien een moment dat je helemaal vastloopt. Dan ben je een stuk verder van huis.

Het is dus van groot belang voor jezelf (en je omgeving) dat je tijdig ingrijpt en een pas op de plaats maakt.

Kun jij meer hulp gebruiken om je stress te verminderen?

Deze anti stress tips kunnen je op weg helpen naar een stressvrij leven. Maar als je veel last van stress hebt, dan is dit niet genoeg en heb je misschien meer hulp nodig.

Er is een hele fijne online cursus Nooit meer zorgen en stress die ik zelf gevolgd hebt in een periode dat ik veel last van stress had en hulp nodig had om mijn stress te verlagen. Het toepassen van bovenstaande tips was voor mij op dat moment niet genoeg om van mijn stress af te komen.

Het lukte mij niet alleen en ik zocht hulp.

Deze online cursus heeft mij heel erg geholpen om stress te verminderen en te leren omgaan met mijn zorgen. Misschien is het ook wat voor jou. Klik hier om mijn review van de cursus Nooit meer zorgen of stress te lezen

Weet dat alleen het toepassen van deze praktische tips je niet van je stress gaan afhelpen. Er is meer voor nodig om je stresslevel te verlagen.

Het is een combinatie van 2 dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Eén van deze dingen zijn het toepassen van deze praktische tips. Het andere is jouw gedachten die je zorgen en stress bezorgen. Mijn ervaring is dat als jij deze gedachten niet verandert, dat deze praktische tips je dan niks opleveren.

Ga dus ook aan de slag met het veranderen van jouw gedachten die je stress bezorgen. Klik hier en lees dit artikel: Stressbestendigheid vergroten – Stressbestendiger worden door je gedachten te veranderen