Kun je doodgaan aan stress?
Wat zijn de gevolgen van stress?
Hoe serieus moet zou je je stressklachten moeten nemen?

Ik besloot op onderzoek uit te gaan naar stress als doodsoorzaak.
In deze blog zal ik antwoord geven.

Ik heb lang last van stress gehad. Mij iedere keer opgejaagd gevoeld. Alle ballen hoog willen houden.
Natuurlijk weet ik dat stress ongezond is, maar hoe erg zou het nou echt zijn? Een vraag die bij mij op kwam is “Kun je doodgaan door stress?”
Je hoort tegenwoordig zo vaak van mensen die druk zijn, stress hebben, een burn-out krijgen of hiertegen aan zitten.

Als je bij dit artikel bent uitgekomen is het iets dat jij je wellicht ook afvraagt. Hoe erg is stress nou en kun je er dood aan gaan?

Ik ging verder op onderzoek om antwoord te krijgen op deze vraag.

Iedereen weet dat stress niet goed voor je is. Het is ongezond om last van stress te hebben. Je kunt er allerlei lichamelijke en psychische klachten van krijgen. In dit artikel ontdek je daar meer over en lees je het antwoord op de vraag “Kun je doodgaan aan stress?”

Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen

Al 10 jaar lang zijn hart- en vaatziekten in Europa doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.
Per dag overlijden er in Nederland 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten! Niet alleen oudere vrouwen, maar ook jonge vrouwen. Dat is een enorm aantal. (bron: hartstichting)

yoga vrouw hart

Je zou genoeg redenen kunnen verzinnen waarom hart- en vaatziekten onder jonge vrouwen een groeiend probleem is. Bijvoorbeeld roken, een hoge bloeddruk of overgewicht zijn bekende oorzaken.

Maar een bekende factor die niet vaak aangehaald wordt is stress. Jonge vrouwen ervaren in onze huidige maatschappij meer stress dan ooit.

Doordat we zo geïsoleerd leven tegenwoordig komt vaak het meeste neer op de vrouw in huis. Gezin, werk en huishouden zijn vaak de dingen die jij als moeder moet regelen, omdat mannen gemiddeld nog steeds meer uren werken dan vrouwen. De uitspraak “It takes a villages to raise a child” bestaat niet voor niks. Maar tegenwoordig heb je helemaal geen village meer om je heen om je te helpen. Staat ieder gezin op zich.

Lees ook Ben jij eenzaam als mama? Zo verzamel je een netwerk om je heen!

Ook vergelijken vrouwen zich vaak met anderen. Zeker door de social media waar iedereen alleen de leuke en goede dingen op plaatst lijkt het net of het bij anderen allemaal beter gaat. Alsof het in andere gezinnen allemaal vlekkeloos verloopt. Dat wil je zelf ook. Want als een ander dat allemaal kan moet jij dat toch zeker ook kunnen. Waardoor je nog meer gaat doen en weer meer stress ervaart.

Is dood door stress mogelijk?

Niet om je gelijk meer stress te geven. Maar het antwoord op de vraag kun je doodgaan aan stress is JA. Het kan, maar het ligt wat genuanceerder.

Je zult niet direct overlijden als je last van stress hebt. Maar de gevolgen van stress op de lange termijn zijn niet mis. Klachten waar je uiteindelijk dood aan zou kunnen gaan. Klik hier om te lezen je welke lichamelijke en psychische klanten je van stress kunt krijgen

Dus alsjeblieft neem de klachten die je hebt serieus! Doe het voor jezelf en je gezin. Want wie wil er nou op jonge leeftijd al doodgaan? Zijn kinderen niet zien opgroeien?
Zorg ervoor dat je aan de slag gaat om de stress te verlagen. Lukt je dit niet alleen zoek dan hulp.

Doodgaan door stress voorkomen

Het is belangrijk om stress te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Ik geef je hieronder 5 tips.

#1 Maak tijd voor jezelf

Zorg dat je elke dag een half uurtje tijd voor jezelf plant. Moeilijk in een druk gezin, maar zo belangrijk. Tijd voor jezelf is de aller beste oplossing om stress te voorkomen. Doe in de tijd die je voor jezelf hebt iets wat jij wilt. Ga lekker wandelen. Lees een goed boek. Ga in bad. Wat jij maar wilt. Het zorgt ervoor dat je relaxter bent en de dag beter aan kunt. Dat je goed kunt zorgen voor je gezin. 

#2 Zeg nee

Als vrouw en mama zit het in je dat je graag aardig gevonden wil worden en behulpzaam wilt zijn. Je wilt graag iedereen helpen. Maar als je iets niet wilt, waarom zou je dan geen nee mogen zeggen? Als je nooit nee zegt loop je jezelf voorbij. Dus de volgende keer dat iemand jou iets vraagt wat je niet wilt zeg je nee tegen diegene en leg je uit waarom niet. Uiteindelijk zal niemand je dat kwalijk nemen.

#3 Ga bewegen om te ontstressen

Bewegen zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken en dat je lichaam de stress af kan voeren. Ook al heb je er de puf niet voor ga lekker sporten. Het geeft je energie en zorgt ervoor dat jij kunt ontstressen. Bewegen is niet alleen belangrijk voor je kinderen, maar ook voor jou!

vrouwen sporten

#4 Omring je met positieve mensen

Ga veel om met positieve mensen. Zij geven je energie en geven jou het voorbeeld hoe jij ook positief in het leven kunt staan. Mensen die positief in het leven staan ervaren een stuk minder stress. Ook bij die mensen gaan er dingen niet zoals zij het liefste zouden willen, maar het is de manier waarop je daar mee om gaat. 

Lees hier 7 tips om zelf positief te leren denken 

#5 Laat de controle los

Neem het leven zoals het komt. Je kunt niet alles onder controle houden en dit moet je ook helemaal niet willen. Zeker niet in een gezin met kinderen. Geniet van de kleine onverwachte dingen die je tegen komt op je pad. Die je kinderen met zich mee brengen.

Neem de stress gevolgen serieus!

Neem je stressklachten alsjeblieft serieus! Blijf er niet mee lopen. Zoek hulp als je dat nodig hebt.
Ga aan de slag met bovenstaande tips. Zo kun ook jij een leven leiden zonder stress.

Hoeft niemand later te vertellen dat jij bent overleden aan de gevolgen van stress. Kun jij je kinderen gewoon zien opgroeien.

Lees ook Stress verminderen: Wat kun je doen tegen stress? – 10 tips

Hulp nodig om van je stress af te komen? 

Als je last van stress hebt is het niet makkelijk om hiervan af te komen. Vaak zit je in een vicieuze cirkel waar je zelf niet gemakkelijk uit komt.

Het kan je helpen als anderen je tips en handvatten geven. Ze zien of noemen vaak dingen die je zelf even niet meer ziet als je gestrest bent.

Hulp zoeken als je last van stress hebt en je weet zelf even niet meer wat je moet doen is een heel goed idee.

Toen ik destijds zelf last van stress had ben ik ook op zoek gegaan naar hulp. Naar iemand die mij dingen kon laten inzien die ik zelf even vergeten was.

Ik volgde online via de mail een training die mij goed geholpen heeft om te gaan met stress en de dingen weer positief in te gaan zien. Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier om meer te lezen.

Ik schreef mijn ervaringen over deze cursus ook op in een blog. Klik hier om mijn review te lezen

Conclusie

Heb je last van stress blijf er niet alleen mee rond lopen. De gevolgen van langdurige stress kunnen heel groot zijn. 

Het antwoord op de vraag “Kun je doodgaan aan stress?” is genuanceerd maar uiteindelijk kun je er dood aan gaan. Niet direct, maar als je te lang door gaat en de stress veel te hoog laat oplopen dan kun je klachten krijgen waar je uiteindelijk dood aan zou kunnen gaan


Heb jij last van stress? Hoe ga je daar mee om?