Kun je doodgaan aan stress?
Wat zijn de gevolgen van stress?

Ik besloot op onderzoek uit te gaan naar stress als doodsoorzaak.
Hieronder zal ik antwoord geven.

Ik heb lang last van stress gehad. Mij iedere keer opgejaagd gevoeld. Alle ballen hoog willen houden.
Natuurlijk weet ik dat stress ongezond is, maar hoe erg zou het nou echt zijn? Een vraag die bij mij op kwam is “Kun je doodgaan door stress?”
Je hoort tegenwoordig zo vaak van mensen die druk zijn, stress hebben, een burn-out krijgen of hiertegen aan zitten. Ik ging op verder op onderzoek om antwoord te krijgen op deze vraag.

Iedereen weet dat stress niet goed voor je is. Het is ongezond om last van stress te hebben. Je kunt er allerlei lichamelijke en psychische klachten van krijgen.
Veel voorkomende stress symptomen zijn hoofdpijn, nek- en rugpijn, maag- en darmklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, zwaarmoedigheid, zweten, hart- en vaatziekten.

Zeker niet gezond dus om stress te hebben. Mocht je last hebben van stress dan is het zaak om daar mee aan de slag te gaan. Ervoor te zorgen dat je geen ongezonde stress meer zult ervaren in je leven. Het echt serieus nemen en hulp zoeken.

Lees hier 9 tips die je leren omgaan met stress

Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen

Even een heel andere kant op.
Al 10 jaar lang zijn hart- en vaatziekten in Europa doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.
Per dag overlijden er in Nederland 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten! Niet alleen oudere vrouwen, maar ook jonge vrouwen. Dat is een enorm aantal. (bron hartstichting)

Je zou genoeg redenen kunnen verzinnen waarom hart- en vaatziekten onder jonge vrouwen een groeiend probleem is. Maar een bekende factor die niet vaak aangehaald wordt is stress. Jonge vrouwen ervaren in deze maatschappij meer stress dan ooit.

Doordat we zo geïsoleerd leven tegenwoordig komt vaak het meeste neer op de vrouw in huis. Gezin, werk en huishouden zijn vaak de dingen die jij als moeder moet regelen, omdat mannen gemiddeld nog steeds meer uren werken dan vrouwen. De uitspraak “It takes a villages to raise a child” bestaat niet voor niks. Maar tegenwoordig heb je helemaal geen village meer om je heen om je te helpen. Staat ieder gezin op zich.

Lees ook Ben jij eenzaam als mama? Zo verzamel je een netwerk om je heen!

Ook vergelijken vrouwen zich vaak met anderen. Zeker door de social media waar iedereen alleen de leuke en goede dingen op plaatst lijkt het net of het bij anderen allemaal beter gaat. Alsof het in andere gezinnen allemaal vlekkeloos verloopt. Dat wil je zelf ook. Want als een ander dat allemaal kan moet jij dat toch zeker ook kunnen. Waardoor je nog meer gaat doen en weer meer stress ervaart.

yoga vrouw hart

Praktische ontspanningsoefeningen bij stress

Ik heb 8 praktische ontspanningsoefeningen voor stress voor je voor je verwerkt in mijn e-book Je stress de baas! Daarnaast lees je alles over stress symptomen, omgaan met stress en stress verminderen.

Klik hier, schrijf je in en ontvang direct het e-book in je mailbox.

Is dood door stress mogelijk?

Niet om je gelijk meer stress te geven. Maar het antwoord op de vraag kun je doodgaan aan stress is JA.
Je zult niet direct overlijden door stress. Maar de gevolgen van stress op de lange termijn zijn niet mis. Klachten waar je uiteindelijk dood aan zou kunnen gaan.

Dus alsjeblieft neem de klachten die je hebt serieus! Doe het voor jezelf en je gezin. Want wie wil er nou op jonge leeftijd al doodgaan? Zijn kinderen niet zien opgroeien?
Zorg ervoor dat je aan de slag gaat om de stress te verlagen. Lukt je dit niet alleen zoek dan hulp.

Lees ook Hé mama, zorg jij goed voor jezelf?

Doodgaan door stress voorkomen

Het is belangrijk om stress te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Ik geef je hieronder 5 tips.

  • Maak tijd voor jezelf

Zorg dat je elke dag een half uurtje tijd voor jezelf plant. Moeilijk in een druk gezin, maar zo belangrijk. Tijd voor jezelf is de aller beste oplossing om stress te voorkomen. Doe in de tijd die je voor jezelf hebt iets wat jij wilt. Ga lekker wandelen. Lees een goed boek. Ga in bad. Wat jij maar wilt. Het zorgt ervoor dat je relaxter bent en de dag beter aan kunt. Dat je goed kunt zorgen voor je gezin. 

  • Zeg nee

Als vrouw en mama zit het in je dat je graag aardig gevonden wil worden en behulpzaam wil zijn. Je wil graag iedereen helpen. Maar als je iets niet wil, waarom zou je dan geen nee mogen zeggen? Als je nooit nee zegt loop je jezelf voorbij. Dus de volgende keer dat iemand jou iets vraagt wat je niet wil zeg je nee tegen diegene en leg je uit waarom niet. Wedden dat niemand je het kwalijk neemt.

  • Ga bewegen om te ontstressen

Bewegen zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken en dat je lichaam de stress af kan voeren. Ook al heb je er de puf niet voor ga lekker sporten. Het geeft je energie en zorgt ervoor dat jij kunt ontstressen. Bewegen is niet alleen belangrijk voor je kinderen, maar ook voor jou!

vrouwen sporten

  • Omring je met positieve mensen

Ga veel om met positieve mensen. Zij geven je energie en geven jou het voorbeeld hoe jij ook positief in het leven kunt staan. Mensen die positief in het leven staan ervaren een stuk minder stress. Ook bij die mensen gaan er dingen niet zoals zij het liefste zouden willen, maar het is de manier waarop je daar mee om gaat. 

Lees ook Be positive! – 7 tips om positief te leren denken 

  • Laat de controle los

Neem het leven zoals het komt. Je kunt niet alles onder controle houden en dit moet je ook helemaal niet willen. Zeker niet in een gezin met kinderen. Geniet van de kleine onverwachte dingen die je tegen komt op je pad. Die je kinderen met zich mee brengen.

Neem de stress gevolgen serieus!

Neem je stressklachten alsjeblieft serieus! Blijf er niet mee lopen. Zoek hulp als je dat nodig hebt.
Ga aan de slag met bovenstaande tips. Zo kun ook jij een leven leiden zonder stress.

Hoeft niemand later te vertellen dat jij bent overleden aan de gevolgen van stress. Kun jij je kinderen gewoon zien opgroeien.

Lees ook Stress verminderen: Wat kun je doen tegen stress? – 10 tips

Hulp nodig? 

Misschien is de e-cursus nooit meer zorgen of stress iets voor jou. Online hulp om je van je stress af te helpen.

Met deze online cursus krijg je in 9 weken tijd 19 lessen per e-mail die je allerlei inzichten en handvatten om je zorgen en stress los te laten. Je ontvangt vragen en opdrachten om in de praktijk te oefenen zodat je direct resultaat merkt.

De cursus is ontwikkeld door Frank de Moei. Hij is een professionele coach met diploma’s in Life-Coaching en Positieve Psychologie.

De cursus heeft mij goed geholpen. Mijn review erover lees je hier.

Wil je meer weten over deze cursus? Je leest het hier.


Heb jij last van stress? Hoe ga je daar mee om?