Stressbestendigheid is een fijne competentie
Jij bent op zoek naar tips om jouw stressbestendigheid te vergroten.
In dit artikel lees je hoe jij stressbestendiger kunt worden door je gedachten te veranderen.

leestijdLeestijd: ca 9 minuten
updateUpdate: 07-11-2020

stress verminderenstress verminderen 2

Zorgen en stress zijn de grootste blokkades op weg naar een gelukkig leven. Ze kosten je ontzettend veel negatieve energie. Ze laten je de negatieve dingen van je leven zien en zorgen dat je vergeet te kijken naar de mooie dingen.

We denken dat de situatie waar we in zitten ons stress geeft. Maar niks is minder waar. Stress komt voort uit je gedachten. Ze worden niet veroorzaakt door de situatie, maar door jouw reactie op de situatie.

Ja, dat zal wel zul je nu denken. Het komt tocht echt door de situatie waar ik in zit dat ik stress heb.

Laat het me aan je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Twee mensen kunnen in een gelijke situatie zitten. Zelfde baan, zelfde werkdruk, zelfde inkomen, een gezin, zelfde soort huis.

De ene persoon gaat fluitend door het leven. Vindt zijn werk leuk en gaat aan het einde van de dag blij naar huis. Heeft iedere maand genoeg geld. Is blij met zijn gezin en het huis waar hij in woont.

De andere persoon vindt de werkdruk veel te hoog. Is helemaal niet blij met zijn baan en vindt dat zijn baas zeurt. Heeft iedere maand geld tekort. Zou graag in een ander huis willen wonen. Om over zijn vrouw en kinderen maar niet te spreken. Die bezorgen hem helemaal een gevoel van stress.

Beide personen zitten in dezelfde situatie, maar beide personen ervaren dit heel anders. Zo zie je maar: Het is niet de situatie die je stress geeft, maar hoe jij over deze situatie denkt.

Stressbestendigheid vergroten

Veel mensen die stressbestendiger willen worden gaan aan de slag met allerlei praktische tips. Meer bewegen, gezonder eten, beter voor jezelf zorgen.

Allemaal super belangrijk om stressbestendiger te worden. Maar ze vergeten één ding. Al deze praktische tips zullen ze niet helpen zolang ze niet hun gedachten over de situatie veranderen.

In dit artikel wil ik je helpen om op een andere manier om te gaan met stress. Je gaat verantwoordelijkheid nemen over je leven en over je zorgen. Verantwoordelijkheid nemen over je gedachten.

Vanaf vandaag ga jij bewust kiezen voor verandering en voor ontspanning.
Want alleen dan kun je stressbestendiger worden.

Hoe kun je omgaan met stress?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het niet de situatie waar je in zit die je stress bezorgt. Het zijn jouw gedachten, meningen en overtuigingen over deze situatie waar jouw stress vandaan komt.

We denken dat we onze gedachten zijn. Maar je bent niet wat je denkt. Er is een verschil tussen wie jij bent en wat jij denkt.

Jij als persoon denkt, voelt en doet. Maar je bent niet jouw gedachten, gevoelens of acties. Je kunt jouw gedachten, gevoelens en acties veranderen. Hierdoor zul je andere resultaten krijgen en je anders gaan voelen.

Meestal kiezen we onze gedachten onbewust. Maar je hebt ze wel zelf gekozen. Niemand heeft je ertoe gedwongen. Niemand kan je negatieve gedachten geven als je vanaf nu besluit deze niet meer toe te laten in je leven.

Het is een keuze om deze gedachten toe te laten in je leven. Je kunt er ook altijd voor kiezen om ze niet meer toe te laten.

Stressbestendigheid begint met je negatieve gedachten loslaten

De stress die je hebt en de zorgen die je maakt gaan bijna altijd over het verleden of de toekomst. In het huidige moment is er geen reden om je zorgen te maken.

Je zit nu ergens en leest dit artikel. Niks om je zorgen over te maken.

Je stress komt voort uit de dingen die eerder gebeurd zijn en je niet meer kunt veranderen. Of je denkt na over dingen die in de toekomst misschien zouden kunnen gebeuren.

Ook al maak je je zorgen over je huidige situatie, het is waar je nu bent op dit moment niet relevant.
De stress die je hebt en de zorgen die je maakt zijn nooit over waar je nu op dit moment bent.

Relativeer je situatie en zie de dingen in perspectief. Zorg ervoor dat je je minder onderdompelt in je zorgen en de slachtofferrol los gaat laten.

Concreet je op dit moment en neem in je op wat je nu doet. Zijn er mensen om je heen? Wat doen zij? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je?

Als je echt aanwezig bent in dit moment, dan kun je je geen zorgen maken. Dat gaat niet samen. Je kunt die twee dingen niet tegelijk doen.

Wanneer je je gestrest voelt focus je dan op wat je op dat moment aan het doen bent. Wat je ziet, hoort en ruikt. Kies bewust voor ontspanning op dat moment en niet voor je zorgen.

stressbestendigheid gedachten loslaten

Stress management: Je stress managen door anders te kijken naar de situatie

Vaak nemen we iets aan voor waarheid wat helemaal geen waarheid is. Het is iets wat we voor waarheid aangenomen hebben door een overtuiging die we hebben.

Overtuigingen zijn niks anders dan gedachten die je zo lang herhaald hebben totdat je hebt bent gaan geloven. Deze gedachte bepaalt nu hoe jij naar het leven kijkt.

De meeste waarheden waar jij in gelooft zijn slechts meningen of overtuigingen. Het zijn geen absolute waarheden die wetenschappelijk bewezen zijn.

Ooit ben je begonnen deze gedachten te denken. Daarna ben je ze gaan geloven en tot waarheid aan gaan nemen.

Als jij jouw stress goed wilt managen werk dan aan het veranderen van je overtuigingen. Zet de overtuigingen die je stress opleveren om in positieve overtuigingen.

Beter omgaan met stress door jezelf andere vragen te stellen

Jouw gedachten komen voort uit de vragen die jezelf de hele dag door bewust en onbewust stelt. Je brein is gemaakt om deze vragen te beantwoorden en je problemen op te lossen. Zodra jij jezelf, bewust of onbewust, een vraag stelt gaat jouw brein op zoek naar de antwoorden.

Stel jij jezelf de hele dag door negatieve vragen, dan geeft jouw brein je negatieve antwoorden. En vaak zijn het de negatieve niet helpende vragen die we onszelf stellen.

Voorbeelden van negatieve vragen:

 • Waarom heb ik altijd pech?
 • Waarom hebben anderen altijd geluk en ik niet?
 • Hoe komt het dan ik me slecht voel?
 • Waarom overkomt mij dit?
 • Hoe komt het dat dingen bij mij nooit goed gaan?

Zodra jij jezelf andere, positief geformuleerde, vragen gaat stellen zal je brein ook met andere positieve antwoorden komen.

Voorbeelden van positief gestelde vragen:

 • Wat kan ik hiervan leren?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit oplos?
 • Wat is hier wel goed aan gegaan?
 • Hoe kan ik het beter doen?
 • Wie kan me hierbij helpen?
 • Wat is de eerste stap die ik kan zetten om dit op te lossen?

Door jezelf deze positieve vragen te stellen gaat je brein hiermee aan de slag. Hier komen positieve antwoorden uit. Waardoor je jezelf beter gaat voelen.

Je krijgt gedachten waar je jezelf beter bij voelt. Door je beter te voelen krijg je positieve verwachtingen en is de kans dat je goede resultaten krijgt veel groter.

Stressbestendig zijn door de juiste focus

Waar je je op focust, dat trek je aan. Focus is waar jij je aandacht op richt en waar jij in gedachten mee bezig bent.

Terug naar het voorbeeld van de 2 personen die in dezelfde situatie zitten, maar dit allebei anders ervaren.

De reden dat de ene persoon fluitend door het leven gaat en de ander last van stress heeft is een kwestie van waar zij zich op focussen.

De persoon die veel stress en zorgen heeft die heeft zijn focus op alles wat niet goed is en wat hij niet wil. Hij ziet alleen de negatieve dingen en krijgt daardoor steeds meer zorgen en stress. Het is een vicieuze cirkel.

De persoon die zich goed voelt en geen last van stress heeft die richt zijn aandacht op de goede positieve dingen. Die richt zijn aandacht op wat er wel is en wat hij wel heeft. Die voelt zich dankbaar hiervoor.

Je kunt je aandacht niet op 2 dingen tegelijk richten. Je kunt niet dankbaar zijn en tegelijk van alles opnoemen wat er niet is. Dat gaat niet samen.

Door de juiste focus kun je jouw stressbestendigheid vergroten en zal je stress verdwijnen.

Weet dat jij altijd krijgt wat je verwacht. Door je zorgen te maken en stress toe te laten in je leven krijg je alleen maar meer zorgen en stress. Door je te focussen op de positieve dingen gebeuren er steeds meer mooie dingen in je leven. Dat is de Wet van Aantrekking.

Wil je meer lezen over de Wet van Aantrekking? Klik dan hier

 

 

Het verschil in omgaan met stress zit in de actie die je onderneemt

Als je stress hebt en je zorgen maakt denk je vaak heel veel, maar doe je weinig. Je hebt het gevoel dat je niks kunt doen. Dat je machteloos bent. En dat kost je heel veel energie.

Je problemen lijken vaak heel complex, maar uiteindelijk draait het vaak maar om één ding. Er is iets in je leven dat anders loopt dan dat je het eigenlijk zou willen. Iets aan je huidige situatie dat je graag anders wilt hebben. Wat wil je graag veranderen aan je leven? Het antwoord op die vraag, dat is de kern van je probleem.

Het enige dat je nu kunt doen is actie ondernemen. Om je probleem op te lossen zul je iets moeten doen.

Vraag jezelf af wat je nu kunt doen om de situatie te veranderen. Welke eerste stap je kunt zetten. Wat je tegen houdt en wie je kan helpen.

Zet de eerste stap. Die geeft je weer duidelijkheid voor een volgende stap. Zo kom je stapje voor stapje steeds verder in het oplossen van je problemen. Maak je je steeds minder zorgen en het je steeds minder last van stress.

Weet dat het altijd goed komt. Er wordt altijd voor je gezorgd. Er is geen probleem dat je niet kunt oplossen. Als je maar in actie komt en aan de slag gaat om je gedachten te veranderen. Dan zal jij je een stuk stressbestendiger voelen.

Stressbestendigheid bestaat uit 2 dingen

In dit artikel ben ik ingegaan op je gedachten die stress veroorzaken en hoe je jouw stressbestendigheid kunt vergroten door je gedachten te veranderen. Dit is één van de twee dingen die je gaat helpen om te leren omgaan met stress.

Maar het is net zo belangrijk om ook te kijken naar de praktische kant. Wat kun je verder doen om beter om te gaan met je stress. Goed voor jezelf zorgen en beter plannen zijn daar onderdeel van.
Wil je meer praktische tips lezen om stress te verminderen? Klik hier en lees dit artikel met 20 anti stress tips.

Wil je door middel van opdrachten aan de slag gaan met het veranderen van je gedachten rondom stress? Volg dan de eCursus Nooit meer zorgen of stress.
Ik volgde deze cursus zelf en het heeft voor mij veel veranderd. Lees hier het artikel die ik schreef over deze cursus.