Oké, jij bent erover uit. Je wil een blogger worden. Dan komen de vragen: Hoe kan ik een eigen blog beginnen? Wat moet ik doen om aan de slag te gaan met mijn blog?

Het lijkt veel moeilijker dan het is. In dit artikel lees je hoe je in 6 simpele stappen je eigen blog begint.

 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een van deze links een aankoop doet betaal je niet meer, maar ik ontvang een kleine commissie. Ik promoot alleen dingen waar ik zelf achter sta of ervaring mee heb en waarvan ik weet dat jij ermee geholpen bent.

 

Waarover bloggen? Een blog onderwerp kiezen

De onvermijdelijke vraag “Waarover ga ik bloggen?”. Een vraag die in het begin van je blog speelt als je bepaalt waarover je wil schrijven. Welke onderwerpen je allemaal aan bod wil laten komen.

Er is zoveel mogelijk. Je kunt een reisblog maken als je houdt van reizen. Hier vertel je alles over reizen en mooie bestemmingen.

Ook een persoonlijke blog maken is een optie. Je deelt dan jouw persoonlijke verhaal op je blog. Over wat je mee maakt of hebt mee gemaakt. Hoe jouw dagen eruit zien. Wat je hebt gedaan om een mooier leven te krijgen en hoe jouw lezer dat ook kan bereiken. (tip: Zorg wel dat je ook evergreen blogs schrijft om steeds nieuwe bezoekers te krijgen)

Je kunt een lifestyle blog maken, een beauty blog, een blog over jouw hobby, een mode blog, over marketing schrijven enzovoorts. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er is altijd iets dat je interessant vindt en waar je over kunt schrijven.

Hier op de website van de Moderne Nomaden vind je een lijst met meer dan 101 winstgevende blog niches 

De vraag waarover te bloggen speelt niet alleen in het begin. Het zal een vraag zijn die altijd blijft spelen. Iedere keer als je een nieuw artikel gaat schrijven zul je weer moeten bedenken waarover je gaat schrijven.

Zorg ervoor dat je een onderwerp kiest waar je wat van af weet, waar je ervaring mee hebt en waar je je verder in wil verdiepen. Dat maakt het schrijven van nieuwe blogs en werken aan je website een stuk makkelijker.

 

In 5 simpele stappen binnen een uur je blog beginnen (het technische gedeelte)

1. Kies je naam en domeinnaam

De lastigste stap van het beginnen met bloggen is het bedenken van een goede blognaam die de lading dekt. Waarvan ook nog de domeinnaam vrij is. Niks is frustrerender dan een goede blognaam verzonnen te hebben en dan ontdekken dat de domeinnaam niet meer vrij is.

Blijf door brainstormen. Er komt vanzelf een goede toepasselijke naam voorbij waarvan de domeinnaam nog vrij is.

Wil je controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog vrij is? Dat kan hier bij Versio. Ik registreer zelf mijn websites altijd bij Versio. Je betaalt er bijna niks voor het registreren van een eigen domeinnaam.

versio domeinnaam checken

Een paar tips om rekening te houden met het bedenken van een goede naam en domeinnaam

 • Verzin een en krachtige domeinnaam.
 • Voor een Nederlandse blog kies je de .nl extensie. Bij een internationale doelgroep en een internationale blog kies dan de .com variant.
 • Gebruik geen streepjes in je domeinnaam. Niks is vervelender dan bedenken waar de streepjes stonden. Je verliest je potentiële lezers als ze je daardoor niet vinden.
 • Gebruik niet het cijfer 0. Die lijkt zo op de letter o dat ze bezoekers ze door elkaar halen
 • Gebruik geen populaire taal of spelfouten. Klinkt heel erg leuk natuurlijk, maar je bezoekers maken makkelijk typfouten. Zo komen ze niet op jouw blog terecht

2. Claim direct deze domeinnaam

Als je een goede domeinnaam gevonden hebt, claim deze dan direct! Wacht er niet mee, want wie weet is hij de volgende keer wel vergeven. Het claimen van een domeinnaam kost helemaal niet veel, daarvoor hoef je het niet te laten. Voor een paar euro per jaar heb je al een domeinnaam. 

 

 

Wat kost bloggen?

Kun je een gratis blog beginnen? Ja, dat kan.
Of het ook verstandig is? Ik denk van niet als je echt een business van je blog wil maken en geld wil verdienen met bloggen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om gratis een blog te starten. Bijvoorbeeld via blogger.com, wordpress.com, jimdo.com of wix.com.

Heel leuk als je hobby blogger wil zijn, je gewoon leuke teksten wil schrijven en geen eigen site wil bijhouden. Maar wil je het professioneler aanpakken, dan raad ik je dit soort platformen niet aan.

De nadelen van dit soort gratis blogs?

 1. Je blog krijgt geen mooie url

  Zoals mijn website mamametvrijheid.nl
  Je krijgt een url zoals
  mamametvrijheid.blogger.com
  mamametvrijheid.wordpress.com
  Dit staat minder professioneel

 1. Je hebt weinig controle over je blog, omdat het blogplatform het technische gedeelte regelt.

  Er is een beperkte keuze aan lay-outs. Je kunt geen plug-ins installeren voor extra functionaliteiten zoals bijvoorbeeld pop-ups. Je bepaalt niet welke advertenties er bij je blogs getoond worden.

Als jij van jouw blog je business wil maken dan is de enige goede oplossing voor jou om een WordPress blog maken op je eigen domeinnaam. Dat hoeft helemaal niet moeilijk en ook niet duur te zijn. Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en de hosting kost je ook een paar euro per jaar.

WordPress gebruiken op je website is gratis en ook een heleboel goede plug-ins gebruik je gewoon gratis.

Wat is het verschil dan tussen WordPress.com en WordPress.org?

Bij WordPress.com heb je binnen 5 minuten je eigen site zonder technische kennis. Je hebt veel minder vrijheid om je site vorm te geven met thema’s en je om plug-ins te installeren. 

Bij WordPress.org moet je alles zelf doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je download WordPress in een paar klikken op je eigen domeinnaam.

Dan heb je alle vrijheid om te doen met jouw website wat je wil en hoe je hem wil inrichten. Je zoekt een thema uit die jij wil gebruiken om jouw website vorm te geven.

3. Kies je hosting

Om je eigen WordPress website te beginnen heb je een hostingpakket nodig. Dit is een stukje ruimte op een server die 24/7 aan staat zodat je website dag en nacht bereikbaar is.

Dit hoeft je ook slechts een paar euro per jaar te kosten.

Beste WordPress Hosting

Zelf heb ik mijn hosting via Siteground 

Siteground WordPress hosting

Siteground is één van de grootste en best beoordeelde internationale WordPress Hostingproviders.

Het is een internationaal en Engelstalig bedrijf, maar hebben servers in Nederland staan wat belangrijk is voor de snelheid. Je betaalt ook gewoon met iDeal en hebt geen credit card nodig.

Met het over verhuizen van mijn website ging het niet helemaal soepel en heb ik gebruik gemaakt van de (Engelstalige) klantenservice van Siteground.

Ze zijn heel snel en behulpzaam waardoor mijn website alsnog zo over was verhuisd.

Mijn nieuwe website rijdjepaard.nl startte ik makkelijk en soepel via Siteground

De service van Siteground is een van de best beoordeelde wereldwijd.

Waarom kiezen voor hosting via Siteground

 • Er is 24/7 support wat super handig is wanneer je in het weekend of ’s avonds ergens tegenaan loopt.
 • Er is een live chat waarbij je makkelijk en snel je vragen stelt. De medewerkers van Siteground reageren ook snel in de chat.
 • Je krijgt een gratis SSL-certificaat. Bij andere hosting partijen is dit iets wat niet altijd bij de prijs inbegrepen zit
 • Er zijn verschillende hosting pakketten te kiezen waardoor er altijd een pakket is dat bij je past.
 • WordPress installeer je makkelijk in één klik.
 • Een hele goede prijs-/ kwaliteitverhouding

Siteground pakket kiezen

Siteground heeft 3 verschillende hosting pakketten. Welke je kiest is afhankelijk van wat je wil.

Hostingpakketen van Siteground:

 1. StartUp kost €5,99 per maand. Je hebt hosting voor 1 website, 10 GB opslag en kunt tot 10.000 bezoekers per maand op je website ontvangen.
 2. GrowBig kost €9,99 per maand. Je hebt hosting voor 2 websites, 20GB opslag en kunt tot 25.000 bezoekers per maand op je website ontvangen.
 3. GoGeek kost €13,99 per maand. Je hebt hosting voor 5 websites, 40GB opslag en kunt tot 100.000 bezoekers per maand op je website ontvangen.

Zelf heb ik de GrowBig hosting, omdat ik 2 websites heb en op Mama met Vrijheid meer dan 10.000 bezoekers per maand ontvang.

Siteground wordt goed beoordeeld en krijgt hoge reviews. Op Trustpilot scoren ze 4,7/5 met 8462 reviews.

 4. Installeer WordPress op je website

WordPress installeer je bij Siteground in 1 klik op je domein. Zo geregeld en dan kun je aan de slag.

Inloggen op WordPress
*jouwdomeinnaam*.nl/wp-admin

WordPress inloggen

Je komt dan in het Dashboard op de achterkant van je website

WordPress Dashboard

WordPress thema kiezen 

Wanneer je WordPress op je domein hebt geïnstalleerd is het tijd om een thema te kiezen.

Wordpress thema

Er zijn een heleboel gratis templates waarmee je je site opbouwt. Het nadeel van een gratis template: Je hebt beperkte mogelijkheden om dit aan te passen naar je eigen smaak en wensen

Zelf gebruik ik het betaalde thema Divi van Elegant Themes. Dit is één van ’s werelds meest gebruikte thema’s. Je richt met dit thema je website helemaal in zoals je zelf wil.

Het mooie van Divi is hun Visual Builder. Bij veel thema’s bouw je alleen aan de achterkant van je website waardoor je niet direct ziet hoe een verandering eruit ziet.

Bij Divi is het door hun Visual Builder ook mogelijk om aan de voorkant van je website dingen te veranderen en daardoor direct te zien hoe het eruit ziet.

Weet je het even niet hoe het werkt met WordPress, dan is er op Google altijd een handleiding te vinden.

5. Je website klaar maken voor gebruik

Nu maak je je website verder klaar voor gebruik door een aantal korte stappen te doorlopen.

WordPress Plug-ins installeren

Er zijn een aantal handige plug-ins die je gelijk wil installeren.

Een Plug-in installeren doe je hier:

Wordpress plugin installeren

Plug-ins om te installeren:

 • Akismet Anti-Spam: Beschermt je blog tegen spam
 • Cookie Notice & Compliance: Hiermee laat je je bezoekers weten dat je site cookies gebruikt
 • SG Optimizer: Wanneer je je website host bij Siteground koppelt deze plug-in je website met alle door Siteground aangeboden snelheids-optimalisaties
 • Table of Contents: Deze plug-in maakt automatisch een inhoudsopgave in je blogs
 • Yoast SEO: Onmisbare plug-in om je websites en blogs SEO proof te maken.
 • Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd: Voor het offline zetten van je website zodat je achter de schermen je website kunt opmaken en berichten kunt schrijven.

Permalinks goed zetten

De permalink is de structuur van je URL. Standaard staat deze in WordPress op https://www.jouwdomeinnaam.nl/?p=123

Als je een blog website hebt wil je de naam van je blog in de url hebben. Dit staat mooier en is SEO technisch beter voor Google

Stappen om de permalinks goed te zetten:

 1. Klik in je Dashboard op Settings/Instellingen.
 2. Klik in het submenu op ‘Permalinks’.
 3. Vink ‘Post name’/’Berichtnaam’ aan.
 4. Klik op ‘Save Changes’ (onderaan de pagina).

 

Begin met een blog schrijven

De zesde stap is om te beginnen met het schrijven van een blog. Nu kun je daar lekker mee aan de slag.

Je maakt een nieuwe blog aan in het linker menu onder berichten.

Wordpress nieuw bericht

Hieronder volgen 4 tips die je helpen om een goede blog te schrijven.

Zorg ervoor dat je minimaal 3 tot 5 artikelen af te hebt voordat je jouw website online zet. Zodat jouw lezers ook al echt iets te lezen hebben en Google iets heeft om je website te beoordelen.

Je kiest voor concept opslaan in plaats van publiceren, zodat je blogs nog niet online komen. Als je een aantal blogs af hebt zet je ze online door op publiceren te klikken en schakel je de plug-in waarmee je jouw site offline hebt gezet weer uit.

Het begin van je blog staat!

4 tips om de perfecte blog te schrijven

Deze tips deel ik uit ervaring met je. Toen ik begon met bloggen kende ik niet al deze tips, wat me later veel tijd heeft gekost om alle geschreven blogs te verbeteren en te optimaliseren.

Daarom deze tips voor jou om je dit werk later te besparen.

Blog schrijven tip 1: Let direct vanaf het begin af aan op de leesbaarheid

Zorg dat je na het schrijven van je blogs deze nogmaals door leest. Check de spelling en grammatica. Kijk of je verhaal goed loopt.

Schrijf zoals je praat. Gebruik geen moeilijke woorden. Zorg voor korte zinnen, tussenkoppen met korte alinea’s en gebruik witregels.

Ga uit van onwetende lezers en vraag jezelf af of je duidelijk genoeg bent. Snapt iemand die weinig tot niks van het onderwerp af weet waar je blog over gaat?

De Yoast SEO plugin is een onmisbare plugin voor jouw website. Deze plugin doet onder andere een leesbaarheidsanalyse voor je blog. Het kijkt naar het aantal overgangswoorden. Of een tekst eenvoudig te lezen is en er variatie is in je zinnen. De paragraaflengte en de zinlengte.

Yoast deelt voor je leesbaarheid een rood, oranje of groen bolletje uit met opmerkingen erbij of iets goed of niet goed is. Het bespaart je veel tijd om gelijk vanaf het begin de leesbaarheid van je blogs te checken en zo nodig dingen aan te passen.

Blog schrijven tip 2: Woorden om te schrappen

Schrijf je blogs actief in de tegenwoordige tijd. Je betrekt hierdoor je lezer direct bij je verhaal. Vermijd de leidende vorm en hulpwerkwoorden zoveel mogelijk.

Hier volgt een lijstje met woorden om zoveel mogelijk te schrappen in je tekst:

 • Kunnen
 • Worden
 • Maar
 • Dus
 • Toen
 • Terwijl
 • Namelijk
 • Uiteindelijk
 • Vaak
 • Soms
 • Meestal
 • Gaan
 • Kortom
 • Moet

Blog schrijven tip 3: Doe voordat je gaat schrijven een goede zoekwoordenanalyse en maak je blogs direct SEO proof

Wat jij wil op jouw website is zoveel mogelijk bezoekers die jouw artikelen lezen. Begin daarom direct met goede blogs schrijven die Google goed beoordeelt.

Daarvoor begin je met zoekwoordenonderzoek om te kijken waarop mensen zoeken in Google.

Doe zoekwoordonderzoek en kijk naar onderwerpen met potentie. Let op het zoekvolume en de concurrentie.

Lees hier alles over het doen van goed zoekwoordonderzoek en het seo proof maken van je blogs

Zelf gebruik ik de SEO-tool KeySearch voor mijn zoekwoordonderzoek

Wanneer je geld wil verdienen met je blog is het belangrijk om ook te kijken naar koopgerichte zoekwoorden. Welke zoekwoorden gebruiken mensen die het gene waar jij over schrijft willen kopen. Wanneer je alleen mensen trekt die informatie zoeken zal je niks verdienen.

Maak een mix tussen informatieve artikelen en koopgerichte artikelen.

Als jij jouw blogs gelijk optimaliseert voor Google haal je hier organisch, zonder ervoor te betalen, bezoekers vandaan. Dit zijn ook nog eens hele fijne bezoekers, want ze blijven komen. Ook als jij zelf hele andere dingen aan het doen bent zoeken mensen op Google en komen ze bij je artikelen uit.

Je optimaliseert je blog door:

 • De juiste zoekwoorden erin te verwerken.
 • Door te linken naar andere relevante blogs die je al eerder geschreven hebt.
 • Door te linken naar andere relevante websites.
 • Door de juiste titel te geven aan je blog.
 • Door afbeeldingen de juiste omschrijving te geven.
 • Door een goede meta omschrijving te maken met je belangrijkste zoekwoord erin.
 • Een goede URL te maken.
 • Te zorgen dat je bezoekers langer op je blog blijven door bijvoorbeeld een video en afbeeldingen toe te voegen.

Ook hiermee helpt de Yoast plugin je door je teksten te beoordelen op verschillende SEO punten en een rood, oranje of groen bolletje uit te delen op basis van de beoordeling.

Hier kun je naar kijken om te checken of je alles gedaan hebt. Laat de Yoast SEO plugin alleen niet leidend zijn. Soms gaat die een stapje te ver. Schrijf je tekst op de eerste plaats voor je lezers en zorg er daarnaast voor dat deze SEO proof is voor de zoekmachines.

Wat belangrijk is voor jou om te weten is dat het even duurt voordat jouw website en artikelen scoren in Google. Als je op dit moment al een blog met bezoekers hebt kan het zo’n 2 tot 3 maanden duren voordat een nieuw artikel zijn uiteindelijke plek in Google gehaald heeft.

Voor een hele nieuwe website duurt het zo’n 6 tot 12 maanden voordat je blogs eindelijk een beetje getoond worden in Google en je bezoekers daar vandaan gaat krijgen.

Tot die tijd deel je je artikelen op andere plekken, zoals je social media, om al bezoekers naar je website te krijgen.

Mooie platformen hiervoor zijn Pinterest, Instagram of Facebook

Wacht niet met publiceren van de blogs die je hebt geschreven totdat je website helemaal perfect is, mdat het even duurt voordat je met een nieuwe blog website gaat ranken in Google. Belangrijk daarvoor is content en niet hoe je blog eruit ziet.

Wanneer je zo’n 3 tot 5 artikelen af hebt zet je deze online voordat je blog er perfect uitziet. Dan kan Google alvast beginnen met beoordelen van je blog. Ondertussen werk je langzaam verder aan de lay-out en het mooi maken van je blog.

Blog schrijven tip 4: Doe onderzoek naar je concurrenten en schrijf het meest waardevolle artikel

Als je weet waarover je wil schrijven en je hebt het zoekwoord of de zoekwoorden die daarbij passen is het tijd om te kijken wat je moet schrijven.

Zoek het zoekwoord dat je hebt op in Google en bekijk wat je concurrenten op de eerste 10 plekken in Google hierover schrijven.

Zo zie je wat je moet schrijven, waar je extra waarde toevoegt en hoe je beter bent dan je concurrenten om zo een plek te bemachtigen binnen de top 3 in Google.

Een succesvolle blog beginnen?

Wil je een succesvolle blog beginnen houdt dan bovenstaande tips in je achterhoofd. Dit zorgt voor sneller resultaat en bespaart je later veel werk (zeg ik uit ervaring 😉)

Daarnaast zijn de volgende dingen belangrijk:

Consistentie: Zorg dat je regelmatig nieuwe waardevolle artikelen online blijft plaatsen en oudere artikelen blijft updaten. Je lezers houden van nieuwe info en Google houdt ook van websites die actief bijgehouden worden.

Kijk hoe vaak je een artikel online wil zetten en hou die frequentie vast. Dat kan bijvoorbeeld 1 keer per week, 1 keer per twee weken of 1 keer per maand zijn. Als je maar consistent blijft.

Hoe meer waardevolle artikelen je online hebt hoe mee Google je als autoriteit zal zien.

Tijd: Geef het de tijd. Je hebt niet van vandaag op morgen een grote blog met duizenden lezers per dag. Dat kost tijd.

Neem die tijd en maak het leuk.

Geduld: Geduld is een schone zaak. Zeker wanneer je een blog wil beginnen en deze wil laten groeien.

Het hoeft niet van vandaag op morgen. Heb geduld en werk op je eigen tempo door. Kijk over een jaar eens terug naar waar je nu staat en wat je allemaal bereikt hebt.

Waarde: Lever zoveel waarde als je kunt. Je lezers zijn op zoek naar waarde. Niet naar een snel in elkaar geknutselde blog, maar naar blogs die ze verder helpt bij hun vraag of met hun probleem.

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Een blog beginnen betekent investeren

Wanneer je een eigen blog wil beginnen en goede blogs wil schrijven dan betekent het dat je moet investeren. Investeren in tijd en geld. Een blog maken kost niet zoveel, maar toch vraagt het om investeren van geld. Voor een domeinnaam en voor hosting. Voor een thema die je naar je eigen smaak inricht.

Daarnaast kost het tijd om:
Een blog onderwerp bedenken
Zoekwoordonderzoek doen
De blog te schrijven
Nalezen van je blog
Je blog op te maken
Nog een keer nalezen
De blog te publiceren

De eerste tijd (weken, maanden, jaren…) zal de opbrengst niet opwegen tegen de investering die je in je blog doet. Het kost je meer dan dat het je oplevert. Wanneer je door gaat en blijft volhouden keert het tij en zal het meer opleveren dan dat het je kost qua tijd en geld.

Conclusie: Loont het om in 2021 een blog te beginnen?

Zeker!

Het is ook niet zo moeilijk als het lijkt. Binnen een uurtje heb je de technische kant van je blog helemaal klaar en begin je met blogs schrijven.

Het is goed mogelijk om geld te verdienen met je blog. Om bezoekers te trekken en meer naamsbekendheid te krijgen.

 

Ik ben benieuwd: Ga jij aan de slag om je eigen blog te beginnen? Begin direct met de stappen hieronder!