Ben jij zo’n drukke mama.
Eentje die van hot naar her rent en de hele dag heen en weer aan het vliegen is.
Ben jij dit zat?
Ik geef je 6 tips voor meer rust in je leven!

Tegenwoordig is druk zijn de nieuwe norm van leven. Iedereen is druk. Als je druk bent, dan doe je het goed.

Maar is dat wel zo? Is het normaal dat we het zo druk hebben?

Veel mama’s ervaren veel stress in hun dagelijkse leven. Weten niet hoe ze alle ballen hoog moeten houden. Willen alles doen en het moet ook nog allemaal perfect.

Daardoor komen ook steeds meer mama’s thuis te zitten met een burn-out. In november 2017 luiden de krantenkoppen dat het aantal burn-outs zeer sterk gestegen is. Onder andere in dit artikel van de Volkskrant.

Ben jij het zat om zo druk te zijn?

Vind jij het ook niet normaal dat mama’s zo druk zijn? Waarom wordt er zo veel van ons verwacht en leggen we de lat voor onszelf zo hoog?

Het feminisme heeft ertoe geleidt dat wij als vrouwen alle mogelijkheden hebben. Op de site van Kiind verscheen onlangs een mooie blog over het feminisme.

Dat het wel een plicht geworden lijkt om als feminist de beste baan en de hoogste functie te hebben. Alles te kunnen doen wat mannen ook doen, maar dan nog een beetje meer. Ook het huishouden en de kinderen.

Als echte feminist lijkt het tegenwoordig wel je plicht om dat allemaal perfect te kunnen combineren. Zonder te klagen. Niet onderweg te struikelen. Geen een burn-out te krijgen, omdat dit niet is wat je wil en je zoveel stress ervaart.

Maar wat nu als je het anders wil. Als je diep van binnen voelt dat dit drukke leven helemaal niet is wat je wil? Wat nou als jij als mama nu eens meer rust in je leven wil?

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je rust in je leven krijgt?

Als je meer rust in je leven wil, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ik geef je 6 tips.

  • Stel de juiste prioriteiten

Heb je wel eens nagedacht over jouw droomleven? Hoe zou jij willen dat jouw leven er uit ziet als tijd en geld geen rol speelt? Hoe ziet jouw ideale dag er dan uit?

Als je weet wat je het allerliefste wil in je leven is het zaak de juiste prioriteiten te stellen. Dan weet je wat voor jou belangrijk is. Alles wat niet belangrijk is om je droomleven te kunnen leven kun je schrappen.

Dat klinkt misschien makkelijk en dat is het eigenlijk ook. Alleen doen wat je belangrijk vindt en je dichter bij jouw doel brengt. Daar de focus op houden. Al het andere gewoon niet doen.

  • Zeg vaker nee

Zeg vaker nee tegen de dingen die jij minder of niet belangrijk vindt in jouw leven. Je hoeft niet overal bij te zijn.  Niet alles mee te maken.

Je kunt maar op 1 plek tegelijk zijn en de energie die je hebt niet in alle dingen tegelijk steken. Dat is ook helemaal niet nodig. Als je weet wat je belangrijk vindt kun je beter nee zeggen tegen de dingen de jou niet verder brengen naar het leven dat jij het allerliefste wil leven.

Het is helemaal niet erg om nee te zeggen. Als je een uitleg geeft waarom je nee zegt.

  • Het hoeft niet perfect

Je hoeft niet alles perfect te doen. Van streven naar perfectie word je ongelukkig en krijg je alleen maar stress.

Focus je op 1 ding tegelijk. Als je je aandacht op 1 ding richt dan kun je dat ene ding veel beter en sneller uitvoeren. Daarna ga je door naar het volgende.

Je kunt niet de controle houden over alles. Het leven is niet perfect. Laat los waar je geen controle over hebt en doe de dingen die je doet met volle aandacht.

Dan wordt het allemaal een stuk makkelijker en een stuk rustiger.

  • Leef met minder

Zorg voor minder spullen om je heen. Minder spullen die je aandacht en energie op eisen. Hoe minder spullen je om je heen hebt hoe minder afleiding je hebt.

Dat geeft je een stuk meer rust. Je hoeft minder schoon te maken, minder te onderhouden en minder spullen vragen je aandacht.

Je hoeft niet altijd maar meer en meer om gelukkig te zijn.

Meer lezen over leven met minder? Lees dan de volgende blogs ook eens:
Wil jij minder spullen om je heen en meer vrijheid?
Minimaliseren voor meer geluk en vrijheid.

  • Neem tijd voor jezelf

Als jij meer rust wil in je leven en minder stress wil is het belangrijk om als mama goed voor jezelf te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je ook goed zorgen voor de mensen om je heen.

Neem tijd voor de dingen die jij leuk en belangrijk vindt. Plan deze dingen voor jezelf in. Laat je op dat moment niet storen.

Het maakt niet uit wanneer je dit doet. Je kunt het inplannen wanneer je wil. Als je het maar doet en er dan ook van geniet!

  • Kom in beweging

Zorg voor dagelijkse beweging. Dat hoeft helemaal geen moeilijke sportschool beweging te zijn waar je de deur voor uit moet.

Je kunt het prima doen bij je dagelijkse activiteiten of gewoon thuis.

Denk aan wandelen of fietsen naar school als je de kids weg brengt en op haalt.
Haal je boodschappen op de fiets.
Ga lekker een stukje wandelen of hardlopen.
Doe thuis aan yoga of krachttraining.
Ga voetballen of doe tikkertje met je kinderen.

Hele simpele dingen die je dagelijks prima toe kunt passen. Door iedere dag te bewegen zal je meer rust hebben en je minder gestrest voelen.

Stop met het normaal vinden dat je zo druk bent!

Zie het niet als normaal om druk te zijn. Het is niet normaal! Door jezelf daar bewust van te worden kun je je leven veranderen. Kun je zorgen voor meer rust. Het zijn de keuzes die jij maakt.

Met bovenstaande tips kun jij ervoor zorgen dat je minder stress hebt en meer rust in je leven.

Het is toch helemaal niet leuk om de hele dag als een kip zonder kop rond te rennen? Alles tegelijk proberen perfect te doen waardoor je de dingen juist maar half doet? Is dat het leven dat jij wil leven?

Of wil je liever tijd hebben voor de dingen die je belangrijk vindt? Je focussen op 1 ding tegelijk? Prioriteiten stellen zodat jij jouw leukste leven kunt leven?


Ik heb mijn keuze al gemaakt. Jij ook? Wat doe jij voor meer rust in jouw leven?