Wij gaan op weg naar meer geld in ons leven.
Onze financiële situatie is slecht geweest.
We willen veel meer geld ons leven binnen laten komen.
Ik neem je in deze serie mee op onze weg naar geld.
Zodat jij ervan kan leren en ook meer geld in je leven kunt krijgen.
Hier het vierde deel van de serie. Over hoe wij meer grip op ons geld gekregen hebben.
Iedere 2 weken zal er op vrijdag een nieuwe blog verschijnen in deze serie.
Deel 1: Over geld mindset en het waarom van deze serie
Deel 2: Onze strijd met ons boodschappenbudget
Deel 3: Hoe denk jij over geld?
Deel 4: Meer grip op ons geld
Deel 5: Wat heb ik geleerd over geld
Hoe beheer jij jouw geld? Hoe zorg jij dat je grip hebt op je geld? Dat je overzicht hebt in je financiën? Dat je zeker weet dat alles betaald is?
In het vierde deel van de serie wil ik je graag vertellen hoe wij ons geld anders zijn gaan beheren, zodat we meer grip op ons geld hebben.
Heb jij een financieel overzicht?
Jaren hebben wij gehad dat we niet wisten hoeveel geld erbinnen kwam en wat er uit ging. Geen flauw idee hoe hoog onze vaste lasten waren. Wat we moesten betalen voor alles. We deden maar wat en niet met veel succes.
Door de schulden die we hadden durfde ik ook niet met onze financiën bezig te gaan. Als je je kop diep genoeg in het zand steekt dan gaat het misschien vanzelf wel beter. Maar helaas! Zo werkt dat toch niet met je financiën.
Ook in het schuldsaneringstraject hebben we nooit geleerd hoe om te gaan met geld en hoe we onze financiën zouden kunnen beheren om uit de problemen te blijven. Zelf het wiel maar uitvinden dus.
We zijn begonnen met het maken van een financieel overzicht waarin al onze vaste lasten staan. En alles wat erbinnen komt. Zo hebben we precies een overzicht hoe we er financieel voor staan. Wat we maandelijks overhouden.
Checken of alles betaald is
Het overzicht gebruiken we ook om ervoor te zorgen dat we zeker weten dat alles betaald is Daar liep het ook nog wel eens mis voordat we een overzicht hadden. Rekeningen die we over het hoofd gezien hadden en dus niet betaald werden.
Nu checken we iedere maand of alles betaald is. Door de betaalde rekeningen in het overzicht een andere kleur te geven kunnen we precies zien wat er allemaal betaald is en wat nog moet.
Zo voorkomen we dat we rekeningen over het hoofd zien.
Geld anders beheren
Naar aanleiding van het boek Het Miljonairsbrein ontrafeld ben ik onze financiën anders gaan beheren. In het boek wordt gesteld dat ook al heb je weinig geld als je dat al niet goed kunt beheren dan kun je dat zeker niet als je veel geld hebt.
In het boek wordt gesteld dat van je totale inkomen je moet zorgen dat je maximaal 50% uitgeeft aan vaste lasten. Dat redden wij op dit moment nog niet, maar daar werken we hard aan.
De andere 50% wat dan overblijft zou je moeten verdelen in verschillende potjes. Zodat je precies weet wat waarvoor is. In het boek wordt aangegeven welke potjes je dan zou moeten maken en waar je die voor moet gebruiken.
Welke spaarpotjes hadden we gemaakt?
Ikzelf had het iets anders gedaan dan in het boek. Zodat het voor ons wat beter werkte.
Ik had de volgende potjes gemaakt:
- 20% in Speel & Geef rekening: Hiervan kunnen we maandelijks extra dingen kopen die we nodig hebben. Bijvoorbeeld voor verjaardagscadeaus of een keer iets leuks
- 20% in Uitjes & Vakantierekening – Om leuke dingen te kunnen doen en op vakantie te kunnen gaan.
- 20% in Scholingsrekening – Geld om uit te geven aan boeken en cursussen voor persoonlijke ontwikkeling.
- 20% in Financiële Vrijheid rekening – dit mag nooit uitgegeven worden. Alleen geïnvesteerd worden om passief inkomen te produceren voor je pensioen.
- 20% in Spaargeld – Hier sparen we voor onvoorziene uitgaven of voor ons droomdoel, een bus/camper/caravan.
Daarnaast hebben we nog spaarpotjes voor de kinderen en voor het eigen risico. Ook had ik voor mezelf nog een aantal potjes gemaakt voor het geld dat ik verdien als virtual assistant.
Maar het werkte toch niet voor ons op deze manier. We bleven toch schuiven met geld van het ene naar het andere potje en we vonden het niet overzichtelijk op deze manier. Te veel potjes naar onze mening.
Een andere manier die beter werkt voor ons
Tijdens mijn werk voor meergeldminderstress.nl kwam ik deze blog tegen: Pak je schulden aan – wat we kunnen leren van Dave Ramsey. Ik besloot de blog later eens goed door te lezen, want ik was benieuwd!
Dave Ramsey heeft de volgende stappen:
1. Spaar €1000 voor een noodfonds
2. Betaal al je schulden af (behalve je hypotheek)
3. Spaar 3 tot 6 maanden van je inkomen bij elkaar
4. Investeer 15% van je huishoudinkomen in je pensioen
5. Spaar studiegeld voor je kinderen
6. Betaal je hypotheek af
7. Deel je rijkdom door te geven
Dit systeem is gebaseerd op de Amerikaanse manier van leven en geld uitgeven. Maar in haar blog geeft Sjoukje haar Nederlandse kijk er op.
Op bol.com vind je het boek van Dave Ramsey The Total Money Makeover
Tijd om de financiën weer anders in te delen.
Eerst een noodfondspotje en verder afbetalen wat er nog open staat.
We zitten nu tussen stap 1 en stap 2 in.
We hebben er voor gekozen aantal openstaande dingen in 1 keer af te betalen van spaargeld dat we hadden. Zo zijn alle kleine openstaande bedragen weg. Superfijn! Daardoor worden onze maandelijkse lasten ook steeds lager en kunnen we weer meer geld overhouden om de laatste dingen af te betalen. Gaan we daarna door naar stap 3!
Stap 1 is op het moment van schrijven niet helemaal meer voor elkaar. Door ervoor te kiezen om een duurdere rekeningen in 1 keer te betalen in plaats van maandelijkse termijnen (de gemeentelijke belastingen) staat in ons noodfondspotje op dit moment niet de aangeraden €1000. Tijd om dat weer aan te gaan vullen! Gelukkig hebben we geen auto als onverwachte dure kostenpost, wat weer scheelt voor ons.
Om dit soort dingen of als we op andere momenten een keer geld voor iets nodig hebben dat geen nood is niet uit het noodfondspotje te hoeven halen wil ik ook nog een klein spaarpotje aanleggen voor zulke uitgaven.
Hoe verdelen we het geld nu?
Ik vind het wel fijn om een aantal spaarpotjes te hebben en niet alles op een grote hoop. Zodat we toch wat dingen apart zetten.
We hebben een spaarpotje met wat geld om leuke dingen te kunnen doen.
Een spaarpotje waar ik wat geld inzet voor persoonlijke ontwikkeling.
Een potje voor het eigen risico.
Eentje waar ik geld inzet voor zwemles.
Spaargeld voor de kids.
Het noodfondspotje.
En voor het geld wat ik verdien heb ik 4 spaarpotjes aangemaakt voor salaris, kosten, belastingen en pensioen.
Superhandig dat je bij ING je spaarrekening onder kan verdelen in 10 verschillende spaarpotjes.
Meer grip op ons geld
Het helpt ons om meer grip op ons geld te hebben. Stapje voor stapje komen we steeds verder. Hoeven we niet in paniek te raken als er een rekening binnen komt. Of iets kapotgaat.
Of en toe komt dan toch dat perfectionisme om de hoek kijken. Ik wil veel sneller als kan. Kan niet zien welke enorme stappen we al gemaakt hebben. Alleen kijken naar de dingen die ik graag anders wil.
Maar als ik er de tijd voor neem en zie waar we vandaan komen en hoe we er vandaag de dag voor staan ben ik dankbaar dat we de keuze gemaakt hebben er werk van te maken.
Zowel op gebied van mindset als de gewone praktische zaken. Het brengt zoveel meer rust.
Ja natuurlijk kan het nog beter. Natuurlijk zou ik willen dat we al bij stap 7 van de babysteps van Dave Ramsey waren. Maar ook daar gaan we komen. Door alle kleine stapjes die we iedere keer nemen!
Hoe zorg jij ervoor dat je grip op jouw geld hebt? Dat het niet ongemerkt weg glipt?
Goed bezig! En leuk om te lezen hoe jullie op weg zijn. Ik heb ook een overzicht van mijn inkomsten en uitgaven. Omdat de inkomsten elke maand anders zijn bij mij, maak ik elke maand een nieuw overzicht van de inkomsten. Zo heb ik elke keer goed duidelijk hoeveel ik waaraan kan besteden.
Wanneer rekeningen betaald zijn krijgen ze een krulletje en wanneer spaargeld weggezet is krijgt ook dat een krulletje! Zo heb ik ook steeds een mooi overzicht.
Zelf heb ik idd ook diverse potjes voor spaargeld waar ik heel tevreden over ben. Per keer beslis ik hoeveel er in welk potje gaat. Net wat op dat moment het meeste nodig heeft. En wanneer alles op een minimum staat wil ik het per keer goed gaan verdelen over de spaarrekeningen.
Dankjewel Maris!
Leuk om te lezen hoe jij het doet. En dat je je spaargeld ook over verschillende potjes verdeeld hebt
🙂 ja dat vind ik zelf de fijnste manier
Helemaal met je eens! 🙂