Heb jij ook zo veel spullen om je heen verzameld?
Spullen die je eigenlijk amper gebruikt.
Voel je dat meer en meer spullen je te veel wordt en wil je eigenlijk minder?
Door te minimaliseren kan je veel meer geluk en vrijheid ervaren in je leven.
Ik geef je 4 redenen waarom jij een minimalistisch en eenvoudig leven wilt hebben.

We leven tegenwoordig in een tijd dat iedereen streeft naar meer en meer. Hoe meer hoe beter. Maar meer is niet altijd beter. Vaak denken we dat het kopen van spullen ons gelukkiger maakt, maar spullen kunnen je juist ook tegen houden in je geluk.

Je kunt enorm veel spullen om je heen verzamelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop. Overal heb je tegenwoordig handige spullen voor. Dingen die je volgens reclames en folders echt zou moeten hebben.

Zo kun je zomaar een heel huis vol met spullen hebben. Een zolder die ontploft van de dingen die je misschien ooit nog nodig hebt. Een schuur vol met rommel.

Een huis voor spullen kan onrust geven. Rommel in huis chaos in je hoofd. Materialisme kan stress veroorzaken. Je moet het allemaal schoonmaken, opruimen en onderhouden. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer er kapot kan gaan.

Lees ook Stress symptomen – Ontdek of jij last van stress hebt

Kijk eens om je heen naar je bezittingen

Zo, ga eens lekker rustig zitten in je woonkamer. Pak er een kop koffie of thee bij! En doe eens even lekker een paar minuten niks. Heerlijk voor je uit staren en genieten van de geur van je koffie/thee.

Kijk daarna eens om je heen. Wat zie je in je huis? Kijk ernaar zonder oordeel. Neem het in je op. Zie wat je allemaal hebt.

Ga verder dan je woonkamer. Wat heb je verder nog in huis? Heb je een zolder? Heb je een schuur of garage? Wat bewaar je daar allemaal?

Zijn het veel spullen wat je hebt? Kun je leven met minder?

Lees ook Hoe mindful ben jij?

 

Wat is minimaliseren?

Minimaliseren, ontrommelen, declutteren, consuminderen. Allemaal termen die met elkaar te maken hebben en grofweg op hetzelfde neer komen.

Een minimalisme levensstijl is alleen bezitten en kopen wat je écht nodig hebt. Niet meer en niet minder.

Je bewaart vaak spullen, omdat je ze misschien nog wel een keer nodig hebt. Waardoor je dingen op slaat die je niet echt nodig hebt.

Koopt kleding in de aanbieding, omdat het zo goedkoop is. Maar heb je het wel echt nodig?

Je hebt misschien een auto thuis. Gewoon omdat het handig is. En iedereen heeft toch een auto? Zonder auto kom je toch nergens? Maar heb je je auto wel echt nodig?

Je hebt een tv, maar staat die wel aan? En als hij aan staat kijk je dan iets wat je leuk vindt of ben je gewoon een beetje aan het bankhangen en zappen?

Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen als jij graag een bewust leven wil. Een simpel leven zonder allerlei overbodige spullen. Een minimalist denkt na over de spullen die hij heeft en de spullen die hij koopt.

less is more

Ontspullen en opruimen: 4 redenen waarom je zou moeten minimaliseren

Waarom zou je zo rigoureus je huis opruimen? Wat lever zo zuinig leven je op?

  • Schoonmaken wordt een stuk simpeler

Minder spullen betekend ook minder schoonmaken. Je hoeft minder dingen af te stoffen. Het gaat een stuk makkelijker allemaal als je minder spullen hebt.

  • Minder spullen meer geluk en energie

De spullen die je hebt vragen allemaal je aandacht. Je gaat erover nadenken. Dat kost je allemaal energie. Als je minder spullen hebt houden deze spullen je ook minder bezig. Er is niet zo veel om je druk over te maken. Je houdt dus meer energie over!

  • Je hoeft minder te onderhouden

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder er kapot kan gaan. Hoe minder er kapot kan gaan hoe minder je je daar zorgen over hoeft te maken. Des te gelukkiger je weer wordt. Snap je hem 😉

  • Meer kwaliteit in je leven en minder kosten

Als je ervoor kiest om te consuminderen dan wil je de spullen die je koopt in 1 keer goed kopen. Dat betekent dat je vaker voor kwaliteit zult kiezen in plaats van een grote hoeveelheid. Spullen van betere kwaliteit zullen minder vaak kapotgaan en minder onderhoud nodig hebben.
Je voelt je gelukkiger met de spullen die je hebt, omdat dit de spullen zijn die je echt nodig hebt.
Als je de kosten in je leven laag weet te houden heb je meer financiële ruimte en weet je jezelf eerder financieel vrij te maken. Zodat je kunt doen wat je echt graag wil en wat je echt belangrijk vindt. Want door draait het toch uiteindelijk om in je leven?! Niet om de spullen die je hebt.

Lees ook Wil jij meer rust in je leven? Ik geef je 6 tips

Minimalisme zorgt voor een eenvoudig leven met meer geluk en meer vrijheid

Spullen binden je aan een plek. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je aan een vaste plek gebonden bent. En hoe meer spullen, hoe meer rommel je om je heen hebt.

Wil jij de vrijheid in je leven om te kunnen gaan en staan waar je wil? Dan wil je juist niet dat spullen je aan een plek binden. Je wil zo min mogelijk bezitten. Want alles wat je bezit moet je ergens laten of mee nemen als je weg gaat. Minder spullen hebben maakt je flexibeler.

Wil je financieel vrij zijn? Spullen kosten je geld. Om ze aan te schaffen en om ze te onderhouden. Minder spullen kopen en minder spullen onderhouden spaart je geld uit. Waardoor je van minder geld kunt leven. Je jezelf eerder financieel vrij voelt.

Het geld wat je dan over hebt kun je lekker besteden aan de dingen die je leuk vindt. Die je wel belangrijk genoeg vindt om geld aan uit te geven.

Wil je gelukkiger zijn? Spullen maken je, over het algemeen, niet gelukkiger. Het zijn de dingen die je doet en de dingen die je mee maakt die je gelukkig maken. Daar staan je spullen los van. En als je kiest voor een minimalistisch leven, dan koop je alleen de spullen die je wel blij maken.

Want soms kun je gewoon heel blij worden van iets, maar dat is dan iets dat jij belangrijk vindt in je leven. De rest van de spullen draagt niet bij aan jouw geluk.

Houd je leven gewoon simpel en gemakkelijk. Maak alleen gebruik van de spullen die je echt nodig hebt. Het maakt je leven overzichtelijker en opgeruimd. En opgeruimd huis opgeruimd hoofd.

Lees ook Gelukkig zijn kun je leren – 10 tips voor een gelukkig leven

Minimalistisch leven is echt iets voor jou!

Minimalistisch leven klinkt misschien heel suf. Alsof het iets is wat heel stom is. Waar je echt vooral niet aan wil beginnen.

Het gevoel dat je nooit meer iets mag kopen. Je in een bijna leeg huis woont. Een kale vloer en amper spullen erin. Dat je een frek bent die bovenop de centen zit.

Maar minimaliseren kan heel leuk zijn. Je kunt een heel leuk huis hebben. Niet bovenop je centen zitten, maar van je geld dingen doen die je leuk en belangrijk vindt. Ervoor zorgen dat je meer geld besteed aan de spullen die je echt graag wil hebben, zodat je betere kwaliteit kunt kopen.

Als gevolg heb je meer tijd over voor de dingen die je belangrijk vindt.

Een minimalisme huis in fases – begin met spullen opruimen die je nooit gebruikt

Heb ik je kunnen overtuigen dat minimalistisch leven ook echt iets voor jou is?

Begin er dan mee! Wacht niet langer.

Rustig maar, je hoeft niet gelijk alles weg te knikkeren. Minimaliseren gaat in fases. Steeds ga je weer een stapje verder.

Je kunt rustig aan beginnen. Met de spullen die je de afgelopen jaren verzameld hebt en echt nooit meer gebruikt hebt. Doe alles wat je niet gebruikt gewoon weg. Geef het aan anderen die het wel gebruiken. Maak er mensen blij mee. Gooi weg wat echt niemand kan gebruiken.

Je zult vanzelf merken dat je steeds een stapje verder kunt gaan. Dat je je bij steeds meer dingen gaat afvragen of je dat wel echt nodig hebt. Dat je over steeds meer aankopen gaat nadenken. Maar ze toch niet koopt, terwijl ze eerst zo belangrijk leken.

vrouw opgeruimd huis

Minimaliseren kun je leren op je eigen manier

Je kunt leren minimaliseren helemaal op je eigen manier. Op je eigen tempo. Precies zoals jij wil, zoals het bij jou past. Dat is het leuke van minimaliseren. Er is geen goed of fout.

Na de eerste ronde heb je heerlijk opgeruimd. Denk je dat je helemaal klaar bent. Maar na een tijdje begint het te kriebelen. Ga je nog meer spullen uitzoeken en weg doen.

Net zo lang tot je alleen nog de spullen in je leven hebt die je blij maken. Alleen nog spullen die echt belangrijk voor je zijn.

Kun je van het geld dat je over houdt leuke dingen doen! Dingen doen die je belangrijk vindt. Of het op je spaarrekening zetten. Doe wat jij wil!

Lees ook Leef je droom – Ontdek de 3 sleutels om jouw dromen te verwezenlijken

Hulp bij opruimen – ontspullen tips

Het voelt als een hele kluis dat minimaliseren in huis. Alles uitzoeken en overbodige spullen weg doen. Waar begin je mee? Hoeveel tijd gaat dit kosten? Je voelt weerstand en hebt helemaal geen zin om te beginnen.

De belangrijkste opruimtip is dat je ook klein kunt beginnen. Je hoeft niet gelijk je hele huis op de kop te zetten. Je kunt ervoor kiezen eerst te beginnen in de keuken of op zolder opruimen. Daar de spullen uitzoeken die er staan. Pak een grote doos of vuilniszak en stop daar alle spullen in die je niet meer gebruikt. Dan heb je die spullen aan de kant. Als je geen zin meer hebt kun je altijd later gaan uitzoeken of je de spullen gaat verkopen, weggeven of naar de kringloopwinkel doen.

Iedere keer zet je weer een volgende stap en pak je weer een andere plek in je huis aan. Zo ben je stapje voor stapje bezig met minimaliseren. Wordt het niet gelijk een heel project wat in één dag af moet. In kleine stapjes je huis opruimen is gemakkelijk en vergt niet veel tijd. Je hebt niet direct een hoop rotzooi in huis doordat alles op z’n kop staat.

Begin met de plek die je het meeste stoort in huis. Begin met opruimen en uitzoeken. Zoek uit wat je echt nodig hebt. De rest kan weg. Belangrijke dingen die je niet echt nodig hebt kun je ook digitaliseren en zo op slaan. Neemt een stuk minder ruimte in beslag! En van spullen met een emotionele waarde kun je ook een foto maken om de herinneringen later nog op te kunnen halen zonder dat je de spullen zelf hoeft te bewaren.

Moeders minimalisme – speelgoed minimaliseren

Als moeder blijft er dan altijd nog een ding waar je tegen aan loopt. Het speelgoed opruimen van je kinderen. Want hoe klein ze ook zijn, je verzamelt een hoop spullen om ze heen. Zoveel speelgoed hebben ze vaak. Ook daar kun je prima in minderen.

Een hele belangrijke tip bij speelgoed opruimen als je kinderen klein zijn is om dit te doen als ze niet thuis zijn. Anders leg jij speelgoed waar nooit mee gespeeld wordt aan de kant en vervolgens leggen zij het weer terug. Als je kinderen ouder zijn kun je prima uitleggen waar je mee bezig bent en ze laten helpen met uitzoeken.

Speelgoed opruimen in de woonkamer is ook zo’n heikel punt voor veel moeders. Want vaak neemt het speelgoed zo’n prominente plek in je woonkamer in dat veel moeders zich afvragen hoe je dat nou fatsoenlijk kunt opbergen. Kijk eens op bol.com voor mooie opbergzakken en manden
Ook de trofastkast van de Ikea is fijn met de verschillende bakken.

Wil je beginnen met speelgoed minimaliseren denk dan eens na over waar ze echt veel mee spelen. En waar doen ze bijna nooit wat mee? Dat zijn prima dingen die weg kunnen. Ze hoeven niet een heel huis vol met zooi waar ze toch bijna niks mee doen.

En koop je voor je kind nieuw speelgoed of is het net zo fijn om leuke dingen met ze te gaan doen om herinneringen te maken samen. Want waar kijken zij later op terug? Naar de dingen die ze gedaan hebben als kind of naar de spullen die ze hadden?

Nog een probleem voor veel vrouwen – kleding minimaliseren

Een minimalistische kledingkast, hoeveel vrouwen ken jij die dat hebben? Maar heb je veel kleding in je kast nodig? Of word je er net zo blij van als je de kast open doet en er liggen alleen maar dingen in die je echt graag draagt en die je echt mooi vindt. Het hoeft niet veel te zijn.

Ken je de capsule wardrobe? Het draait om het hebben van een minimalistisch en efficiënte garderobe. Het idee is om per seizoen maximaal 37 kledingstukken te hebben die je samen heel goed kunt combineren waardoor je alsnog heel veel verschillende outfits hebt. Of je je hier precies aan wilt houden is aan jou, maar het is zeker een goed idee om eens door je kledingkast te lopen. Te kijken wat je nooit meer draagt en dat weg te doen. En als je kleding gaat shoppen om dit bewust te doen. Alleen spullen te kopen die je echt mooi vindt en nodig hebt. Niet maar klakkeloos van alles aan te schaffen.

vrouw shoppen

De opruimgoeroe – Opruimen met Marie Kondo

De naam Marie Kondo wel eens gehoord? Zij komt uit Japan en is de opruimexpert. Over de hele wereld is haar opruimmethode KonMari bekend.

De belangrijkste vraag die Marie Kondo je stelt bij haar opruimmethode is “Maakt het je blij?”. De dingen die je blij maken die mogen blijven. De rest doe je allemaal weg.

Of je nu wel of niet de strenge KonMari wil aanhouden dat is aan jou. Het Marie Kondo boek Opgeruimd! lezen is een aanrader. Het is echt een goed boek over opruimen.

En bij alles wat je hebt en gaat uitzoeken bedenken of je er blij van wordt of niet is een hele goede. Want wat moet je nou met dingen waar je niet blij van wordt? Die kun je toch net zo goed niet bewaren?

In de categorie boeken over minimalisme heb je ook nog het boek Op Orde! van Gera van den Berg. Over minimaliseren en consuminderen tips met een gezin. Een boek vol handige tips en trucs. Want minimaliseren en consuminderen met kinderen is een extra uitdaging.

Start vandaag met je huis ontspullen en minder kopen – Stappenplan voor lekker leven met minder

Wordt gelukkig met minder. Start met het troep opruimen in huis. Krijg een beter leven. Leer leven met minder spullen. Zo kun je zuinig leven en sparen voor dingen die je echt leuk vindt.

Realiseer je dat minimaliseren uit de volgende 3 stappen bestaat
1. Zorg dat je weet wat je echt nodig hebt om het leven te hebben wat je graag wil
2. Gooi alles wat je niet nodig hebt en waar je niet blij van wordt weg
3. Herhaal stap 1 en 2 iedere keer weer.

 

Heb jij veel spullen om je heen verzameld? Zou je kunnen leven met minder spullen?

Ken je de Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo al?