Heb jij een huis vol met kinderspeelgoed?
Met elektrische apparaten en de laatste hebbedingen?
Staat alles helemaal vol?
Door te minimaliseren kan je veel meer geluk ervaren in je leven.
Hoe je dat doet zal ik je vertellen!

We leven tegenwoordig in een tijd dat iedereen streeft naar meer en meer. Hoe meer hoe beter. Maar meer is niet altijd beter. Vaak denken we dat het kopen van spullen ons gelukkiger maakt, maar spullen kunnen je juist ook tegen houden in je geluk.

Neem nu even de tijd

Zo, ga eens lekker rustig zitten in je woonkamer. Pak er een kop koffie of thee bij! En doe eens even lekker een paar minuten niks. Heerlijk mindful voor je uit staren en genieten van de geur van je koffie/thee.

Kijk daarna eens om je heen. Wat zie je in je huis? Kijk ernaar zonder oordeel. Neem het in je op. Zie wat je allemaal hebt.

Ga verder dan je woonkamer. Wat heb je verder nog in huis? Heb je een zolder? Heb je een schuur of garage? Wat bewaar je daar allemaal?

Zo, zijn het veel spullen wat je hebt? Kan het minder?

Wil jij meer rust in je leven? Hier lees je 6 tips

Wat is minimaliseren?

Wat is minimaliseren eigenlijk? Minimaliseren is alleen bezitten en kopen wat je écht nodig hebt.

Je bewaart vaak spullen, omdat je ze misschien nog wel een keer nodig hebt. Waardoor je dingen op slaat die je niet echt nodig hebt.

Koopt kleding in de aanbieding, omdat het zo goedkoop is. Maar heb je het wel echt nodig?

Je hebt misschien een auto thuis. Gewoon omdat het handig is. En iedereen heeft toch een auto? Zonder auto kom je toch nergens? Maar heb je je auto wel echt nodig?

Je hebt een tv, maar staat die wel aan? En als hij aan staat kijk je dan iets wat je leuk vindt of ben je gewoon een beetje aan het bankhangen en zappen?

vrouw opgeruimd huis

Designed by Freepik

Minimaliseren hoeft niet in 1 keer perfect

Wees niet bang! Minimaliseren gaat in fases. Je hoeft niet gelijk alles wat je in huis hebt weg te gooien. Niet gelijk je auto de deur uit te doen.

Lees hier meer over hoe wij in verschillende fases geminimaliseerd hebben voor we op reis gingen.

Je begint klein door dingen weg te doen die je misschien nog wel eens nodig kan hebben, maar die in werkelijkheid al een jaar of langer ergens liggen en die je toch niet gebruikt.

Zo groeit het minimaliseren steeds verder bij jezelf. Je gaat jezelf steeds andere dingen afvragen. En gaat vanzelf steeds een stapje verder. Maar pas op het moment dat je er klaar voor bent en het goed voelt.

Als je gaat minimaliseren betekend het niet dat je een heel leeg huis hoeft te hebben waar bijna niks meer in staat. Het betekend dat je uit gaat zoeken wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Alles wat je niet nodig hebt bewaar je niet meer.

Zo krijg je minder spullen en voel je jezelf lichter worden. Want overbodige spullen leiden je alleen maar af.

Lees hier waarom minimalistisch leven echt iets voor jou is

Waarom zou je gaan minimaliseren?

Maar waarom zou je überhaupt gaan minimaliseren? Wat levert het je op?

 • Schoonmaken wordt een stuk makkelijker.

  Minder spullen betekend ook minder schoonmaken. Je hoeft minder dingen af te stoffen. Het gaat een stuk makkelijker allemaal als je minder spullen hebt.

 • Minder spullen geeft je meer energie.

  De spullen die je hebt vragen allemaal je aandacht. Je gaat erover nadenken. Dat kost je allemaal energie. Als je minder spullen hebt houden deze spullen je ook minder bezig. Er is niet zo veel om je druk over te maken. Je houdt dus meer energie over!

 • Je hoeft minder te onderhouden.

  Hoe minder spullen je hebt, hoe minder er kapot kan gaan. Hoe minder er kapot kan gaan hoe minder je je daar zorgen over hoeft te maken. Des te gelukkiger je weer wordt. Snap je hem 😉

 • Meer kwaliteit in je leven en minder kosten.

  Als je ervoor kiest om met minder spullen te leven wil je de spullen die je koopt in 1 keer goed doen. Dat betekent dat je vaker voor kwaliteit zult kiezen in plaats van een grote hoeveelheid. Spullen van betere kwaliteit zullen minder vaak kapotgaan en minder onderhoud nodig hebben.
  Je voelt je gelukkiger met de spullen die je hebt, omdat dit de spullen zijn die je echt nodig hebt.
  Als je de kosten in je leven laag weet te houden heb je meer financiële ruimte en weet je jezelf eerder financieel vrij te maken.

less is more

Hoe begin je met minimaliseren?

Iedereen kan leren minimaliseren. Kies ervoor om ergens te beginnen. Wat stoort je op dit moment het meeste in huis? Begin daar!

Begin met opruimen en uitzoeken. Zoek uit wat je echt nodig hebt. De rest kan weg. Belangrijke dingen die je niet echt nodig hebt kun je ook digitaliseren en zo op slaan. Neemt een stuk minder ruimte in beslag!

De spullen die je niet meer wilt hebben kun je verkopen, weggeven of weg gooien.

Gaandeweg zal je jezelf bij steeds meer dingen gaan afvragen of je het echt nodig hebt. Maar relaxt. Dat moment komt vanzelf! Geniet van de stappen die je nu maakt. Van de spullen die je op ruimt. Van de ruimte die je krijgt in je huis, in je hoofd en in je financiën.

Wie weet komt er nog een dag waarop je je af vraagt “Heb ik de auto wel nodig?” 😊

 

Heb jij veel spullen om je heen verzameld? Zou je het wel met minder kunnen doen?