Heb jij ook zo veel spullen om je heen verzameld?
Spullen die je eigenlijk amper gebruikt.
Voel je dat meer en meer spullen je te veel wordt en wil je eigenlijk minder?
Lees dan waarom minimalistisch leven echt iets voor jou is!

Wat kun je toch een spullen om je heen verzamelen! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel kopen. Overal hebben ze tegenwoordig handige spullen voor. Dingen die je volgens reclames en folders echt zou moeten hebben.

Zo kun je zomaar een heel huis vol met spullen hebben. Een zolder die ontploft van de dingen die je misschien ooit nog nodig hebt. Een schuur vol met rommel.

Maar veel spullen in huis kan onrust geven. Stress veroorzaken. Je moet het allemaal schoonmaken, opruimen en onderhouden. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer er kapot kan gaan.

Wil je minder gebonden zijn? Je vrijer en lichter voelen? Of gewoon minder spullen hebben om schoon te maken en je zorgen over te maken?

Minimalistisch leven is echt iets voor jou

Minimalistisch leven klinkt misschien heel suf. Alsof het iets is wat heel stom is. Waar je echt vooral niet aan wil beginnen.

Het gevoel dat je nooit meer iets mag kopen. Je in een bijna leeg huis woont. Een kale vloer en amper spullen erin. Dat je een frek bent die bovenop de centen zit.

Maar minimaliseren kan heel leuk zijn. Je kunt een heel leuk huis hebben. Niet bovenop je centen zitten, maar van je geld dingen doen die je leuk en belangrijk vindt. Ervoor zorgen dat je meer geld besteed aan de spullen die je echt graag wil hebben, zodat je betere kwaliteit kunt kopen.

Minder spullen zorgt voor meer gemak

Als je minder spullen in je huis hebt staan wordt het schoonmaken ineens ook een stuk makkelijker. Je hoeft niet zoveel kasten schoon te maken. Minder te verplaatsen, af te stoffen en op te ruimen.

Minder apparaten in huis zorgt ervoor dat er minder kapotgaat. Als je dan ook nog eens kwalitatief beter spul koopt wat langer mee gaat dan werkt het dubbel op. Scheelt je zo veel!

Je hoeft geen overbodige spullen meer te bewaren die je toch nooit meer gaat gebruiken. Je hebt alleen nog spullen om je heen die je echt nodig hebt en waar je blij van wordt. Wat een heerlijk gevoel.

Als gevolg heb je meer tijd over voor de dingen die je belangrijk vindt.

Meer geluk en meer vrijheid

Spullen binden je aan een plek. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je aan een vaste plek gebonden bent.

Wil jij de vrijheid in je leven om te kunnen gaan en staan waar je wil? Dan wil je juist niet dat spullen je aan een plek binden. Je wil zo min mogelijk bezitten. Want alles wat je bezit moet je ergens laten of mee nemen als je weg gaat. Minder spullen hebben maakt je flexibeler.

Wil je financieel vrij zijn? Spullen kosten je geld. Om ze aan te schaffen en om ze te onderhouden. Minder spullen kopen en minder spullen onderhouden spaart je geld uit. Waardoor je van minder geld kunt leven. Je jezelf eerder financieel vrij voelt.

Het geld wat je dan over hebt kun je lekker besteden aan de dingen die je leuk vindt. Die je wel belangrijk genoeg vindt om geld aan uit te geven.

Wil je gelukkiger zijn? Spullen maken je, over het algemeen, niet gelukkiger. Het zijn de dingen die je doet en de dingen die je mee maakt die je gelukkig maken. Daar staan je spullen los van.

Natuurlijk kun je soms heel blij worden van iets, maar dat is dan iets dat jij belangrijk vindt in je leven. De rest van de spullen draagt niet bij aan jouw geluk.

Waar word je blij van?

Word je er bijvoorbeeld blij van om heel veel borden en bestek te hebben? Of van om je hele zolder vol te hebben staan met spullen die je misschien ooit nog nodig hebt? Blij van een woonkamer vol met spullen?

Van al die spullen om je heen heb je (onbewust) stress. Het geeft rommel, zorgt voor meer werk bij het opruimen en schoonmaken en kan kapotgaan.

Het geeft rust om je heen als er minder spullen zijn. Je huis is netter, makkelijker op te ruimen en straalt rust uit. Minder stress en dus meer geluk.

Minimaliseren gaat in fases

Heb ik je kunnen overtuigen dat minimalistisch leven ook echt iets voor jou is?

Begin er dan mee! Wacht niet langer.

Rustig maar, je hoeft niet gelijk alles weg te knikkeren. Minimaliseren gaat in fases. Steeds ga je weer een stapje verder.

Je kunt rustig aan beginnen. Met de spullen die je de afgelopen jaren verzameld hebt en echt nooit meer gebruikt hebt. Doe alles wat je niet gebruikt gewoon weg. Geef het aan anderen die het wel gebruiken. Maak er mensen blij mee. Gooi weg wat echt niemand kan gebruiken.

Je zult vanzelf merken dat je steeds een stapje verder kunt gaan. Dat je je bij steeds meer dingen gaat afvragen of je dat wel echt nodig hebt. Dat je over steeds meer aankopen gaat nadenken. Maar ze toch niet koopt, terwijl ze eerst zo belangrijk leken.

Minimaliseren op je eigen manier

Je kunt minimaliseren helemaal op je eigen manier. Op je eigen tempo. Precies zoals jij wil, zoals het bij jou past. Dat is het leuke van minimaliseren. Er is geen goed of fout.

Na de eerste ronde heb je heerlijk opgeruimd. Denk je dat je helemaal klaar bent. Maar na een tijdje begint het te kriebelen. Ga je nog meer spullen uitzoeken en weg doen.

Net zo lang tot je alleen nog de spullen in je leven hebt die je blij maken. Alleen nog spullen die echt belangrijk voor je zijn.

Kun je van het geld dat je over houdt leuke dingen doen! Dingen doen die je belangrijk vindt. Of het op je spaarrekening zetten. Doe wat jij wil!

Hier lees je hoe wij het minimaliseren voor onze reis hebben aangepakt.

Begin jij met minimaliseren? Wat heb je al die tijd bewaart wat je echt niet nodig hebt?