Wat weet jij van jezelf?
Wat doe jij om jezelf verder te ontwikkelen?
Verder te komen in je leven?
Te zorgen dat jij op weg gaat naar jouw droomleven vol vrijheid?
Ik vertel je waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor je is en waarom ook jij zou moeten werken aan jezelf.

Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen die jou echt verder heeft geholpen? Een inspirerende film of documentaire gezien? Een opleiding of cursus gedaan die jou op persoonlijk gebied verder heeft geholpen? Zodat jij kunt worden wie je wilt zijn.

Want in jouw ideale droomleven gedraag jij je misschien wel heel anders dan dat je nu doet. Je wilt relaxter zijn. Geen stress hebben. Leven zonder zorgen. Vol energie zitten. Liefdevol en geduldig naar je kinderen. Dat zijn tenminste de dingen die ik heel graag wil 😊

Maar wat nog niet altijd makkelijk is. Want ik voel me niet altijd vol energie. Ik heb een heerlijk relaxt leven zonder stress, maar toch gedraag ik me niet altijd zo relaxt als ik zou willen. Maak ik me nog wel eens zorgen over dingen die helemaal niet nodig zijn. En ben ik ook niet altijd even geduldig naar mijn kinderen.

Zelfontwikkeling – Hoe goed is jouw zelfkennis?

Weet jij wie je bent? Wat je belangrijk vindt? Wat je goed kan?

Lees ook: Wat vind jij belangrijk?

Om te kunnen gaan groeien als persoon en jezelf te ontwikkelen is het belangrijk om te weten wat jij wilt en wat je echt belangrijk vindt. Wat je goed kunt en wat je graag doet.

Persoonlijke groei begint met een flinke dosis zelfkennis. Om bij jezelf eens diep van binnen te gaan voelen en uitzoeken hoe jij in elkaar zit. Eens goed te voelen wat jij wilt en waar jij blij van wordt. Jezelf te accepteren zoals je bent.

Want tegenwoordig is het zo makkelijk om dit maar aan de kant te zetten. De dingen te doen, omdat ze nou eenmaal moeten. Jezelf weg te cijferen voor alle dingen die nou eenmaal zo horen in je leven.

Maar wie zegt dat het zo hoort? Omdat het grootste gedeelte van de mensen dit doet wil dat niet zeggen dat het zo moet en er geen andere mogelijkheden zijn.

Ik kende mezelf helemaal niet meer. Ik was mezelf volledig kwijtgeraakt. Stelde je mij de vraag wat ik leuk vond en wat ik wilde, dan kon ik daar echt geen antwoord op geven. Nog steeds vind ik dat moeilijk. Maar ik ontdek steeds meer wat bij mij past en wat goed voelt. Wie ik ben en wat ik belangrijk vind.

Werken aan jezelf door zelf verantwoordelijkheid te nemen

als je doet wat je altijd deed

Zo’n mooie uitspraak vind ik dat. Want als je niet tevreden bent met het leven dat je nu leeft, dan zul je dingen moeten veranderen. Dan zul je jezelf moeten veranderen. Andere dingen moeten gaan doen, om een ander resultaat te krijgen.

Nadat je hebt uitgezocht wat je leuk en belangrijk vindt en je jezelf hebt geaccepteerd zoals je bent is het tijd om aan de slag te gaan. Zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je leven.

Dingen te gaan veranderen. Zodat je andere resultaten gaat halen en je een ander leven gaat krijgen.

Lees ook: Jezelf accepteren en jezelf veranderen. Hoe gaat dat samen?

Ik ben steeds bezig om mij op persoonlijk gebied verder te ontwikkelen. Als ik door was gegaan zoals ik altijd deed had ik nog steeds uit alle macht geprobeerd alle ballen hoog te houden. Nog steeds waren onze financiën een ramp geweest. Ik was nog steeds heen en weer aan het rennen tussen werk en school en kinderen ophalen bij vriendjes/vriendinnetjes. Had mijn leven nog steeds laten bepalen door mijn angsten en blokkades. Voelde ik me nog altijd gestrest en opgejaagd. Ik had nog steeds niet geweten wat ikzelf leuk en belangrijk zou vinden.

Zelfontplooiing – Laat je inspireren

Maar inmiddels weet ik dat ik andere keuzes kan maken. Heb ik cursussen gedaan, boeken gelezen, films gekeken, online programma’s gevolgd, blogs gelezen. Alles om ervoor te zorgen dat mijn mindset veranderd. Dat ikzelf verander.

Ik zoek dingen op die mij inspireren en verder helpen op weg naar mijn droomleven.

Blijven leren en ontwikkelen – Hoe ontwikkel je jezelf?

En weet je, je hoeft dit niet allemaal zelf te doen 😉 Er zijn namelijk al heel veel mensen die jou kunnen helpen. Op ieder gebied waar jij als persoon in wilt groeien is wel wat te vinden. Boeken, films, documentaires, online programma’s, TED-talks.

Zoek eens op Netflix naar een film of documentaire die je verder kunnen helpen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld gekeken naar the Secret, Expedition Happiness en Pedal the World. 
Kijk eens op bol.com naar boeken over persoonlijke ontwikkeling
Ga op zoek naar een opleiding of cursus die passen bij jouw interesses.

Het maakt niet uit wat je doet! Maar als jij een ander leven wilt, dan zul je jezelf moeten gaan ontwikkelen. Andere dingen moeten gaan leren en doen. Om andere resultaten te krijgen. Maar dat lukt je alleen als je er zelf klaar voor bent.

Maak je persoonlijke groei belangrijk

Nu is het zo makkelijk om persoonlijke ontwikkeling niet als prioriteit te zien. Om je zelfontwikkeling aan de kant te schuiven. Omdat je er de energie niet voor hebt. Je geen tijd hebt. Je geen geld hebt om hierin te stoppen.

Ik kan je alleen maar mijn ervaring vertellen, maar al het geld dat ik hieraan uitgegeven heb is het dubbel en dwars waard geweest. Mijn leven is zo veranderd in de afgelopen tijd en zal alleen maar verder blijven veranderen. En dan bedoel ik veranderen op een positieve manier.

Ik voel me beter. Zit beter in mijn vel. Maak me minder druk om dingen. Weet wat ik belangrijk vind in mijn leven. Zet stappen en doe dingen om nog meer vrijheid in mijn leven te krijgen. Mijn dromen te gaan realiseren.

Die dromen hoeven niet te gaan over reizen, een dure auto, een grote tv of wat dan ook. Die dromen gaan over leven zonder stress. Keuzes kunnen maken die voor jou belangrijk zijn. Doen waar jij echt oprecht gelukkig van wordt. Waarbij je diep van binnen dat vlammetje voelt branden. Dan weet je dat je goed zit.

Daarom zou je prioriteit moeten geven aan persoonlijke groei, want je gaat jezelf er beter van voelen. Een leuker leven krijgen. Gelukkiger zijn.

Jezelf ontwikkelen kost tijd – Gun jezelf de tijd om jouw talent te ontwikkelen

Verwacht geen wonderen. Verwacht niet dat je leven van de een op de andere dag anders is. Het gaat in stapjes. Per dag zul je misschien helemaal geen verschil merken, maar als je na een tijdje terugkijkt zul je zien wat er allemaal al veranderd is. Dan zul je merken welke stappen je allemaal gezet hebt.

Persoonlijke groei kan pas beginnen als jij het echt wilt en er klaar voor bent. De energie, de tijd en het geld wat je er insteekt is de moeite meer dan waard. Dat is een ding dat zeker is! Dus gun jezelf alle tijd die jij nodig hebt om jouw talenten te ontwikkelen.


Wat doe jij om jezelf te ontwikkelen? Hoe zorg jij ervoor dat jouw leven gaat veranderen?