Wat heb jij allemaal niet in je leven?
Wat wil jij graag wat je niet lijkt te lukken?
Is het gras altijd groener aan de overkant?
Hebben anderen het beter voor elkaar?
Het geheim om je gelukkiger te voelen is dankbaarheid.
Dankbaar zijn voor wat je hebt en wie je bent maakt je leven mooier.

Het is zo makkelijk om te kijken naar wat je allemaal niet hebt. Te kijken naar wat er niet lukt en naar de dingen die anders gaan dan jij wilt. Om jezelf te vergelijken met anderen en je eigen tekortkomingen te zien.

Het is één van mijn valkuilen: om te verzanden in dat soort gevoelens. Mij teveel te focussen op wat ik (nog) niet heb en wat ik (nog) niet kan. Waardoor ik me slecht ga voelen.

Daardoor is mijn energie en creativiteit ver te zoeken op dat soort momenten. Mijn leven wordt er niet leuker van.

Hoe zit dat met jou? Ken jij die momenten ook? Dat alles tegen lijkt te zitten en je totaal niet happy bent?

Er is één ding dat mij weer beter in mijn vel laat zitten. Dat mijn leven veranderd heeft. Dat me weer de mooie dingen laat inzien. Het laat me weer zien wat ik wel heb en wat wel goed gaat.

En dat is dankbaar zijn voor wie ik ben en wat ik heb.

Lees ook: Ik ben ongelukkig – Wanneer komt het geluk mij nou aanwaaien

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid, dat klinkt leuk. Maar wat is het eigenlijk?
Het is blij zijn met wie je bent en wat je hebt.

Dankbaar zijn laat je inzien wat je wel hebt en zorgt dat je daarvan kunt genieten. Je staat bewust stil bij wat je wel hebt en dat wie je bent goed is.

Het doet je realiseren dat niks vanzelfsprekend is. En het doet je nadenken over de fijne dingen die er in je leven zijn.

Waardering hebben voor de mensen en de dingen om je heen.

Dankbaarheid en je gelukkig voelen hangt nauw met elkaar samen. Want als je blij bent met wat je hebt, dan voel je je gelukkiger in je leven. Je komt hoger in je energie. Waardoor je weer meer mooie dingen aantrekt.

Lees ook: De Wet van Aantrekkingskracht – Wat is de invloed van jouw gevoelens en emoties op wat je aantrekt in jouw leven?

 

De 4 voordelen van leven vanuit dankbaarheid

Waarom zou je iedere dag de tijd nemen om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent? Wat levert het je op in jouw leven?

#1 Het maakt je gelukkiger

Hoe zou het jouw leven veranderen als je vaker denkt aan wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt?
Hoe zou jij je voelen als je focust op wat er wel goed gegaan is en niet alleen maar kijkt naar wat er niet ging zoals jij wilt?
Wat zou er met je gebeuren als je blij bent met wie je bent?

Door daar bij stil te staan en bewust na te denken over wat je wel hebt, wat je wel kunt en jezelf te accepteren ben je bezig met de positieve dingen in jouw leven. En wat je aandacht geeft groeit. Waardoor je een stuk beter in je vel komt te zitten en je jezelf gelukkiger zult voelen.

#2 Je wordt positiever

Dankbaarheid is een positief gevoel. En wanneer jij dingen van de positieven kant gaat bekijken is er op dat moment geen ruimte voor negatieve emoties.

Hoe vaker jij aan de goede en fijne dingen denkt in jouw leven, hoe minder ruimte er is voor negatieve gevoelens. Gevoelens zoals boosheid, teleurstelling, verdriet en negatief zeuren over dingen.

Je komt hoger in je energie en trekt daardoor steeds meer mooie dingen aan in je leven.

#3 Goed voor je zelfvertrouwen

Dankbaar zijn voor wie je bent en jezelf accepteren is goed voor je zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent. Vanuit wie je nu bent mag je verder groeien naar de persoon die je graag wilt zijn.

Wees dankbaar voor de mensen om je heen en voor wat ze voor je doen. Als je hierbij stil staat groeit je zelfvertrouwen nog verder. Heb je steeds meer waardering voor jezelf en voor de mensen om je heen.

#4 Je kunt liever zijn voor jezelf en anderen

Als je dankbaar kunt zijn voor je leven en voor wie je bent maakt je dat liefdevoller. Liefdevoller naar jezelf en naar anderen. Je voelt je eerder bereid om andere mensen te helpen.

Wees blij met wat je hebt – Zo doe je dat!

Je weet nu wat dankbaarheid is en wat het je oplevert. Maar hoe zorg je er nu voor dat je tevreden bent met wat je hebt?

– Dankbaarheidsdagboek

Stel jezelf iedere dag de vraag “Waar ben ik dankbaar voor?” en bedenk minimaal 5 dingen waar je blij mee bent die dag.

Denk aan dingen die goed zijn gegaan. Dingen waar je blij van wordt. Waar je trots op bent. Wat je mee hebt gemaakt. En waar je in het algemeen blij van wordt.

Sta hier bewust bij stil en schrijf ze op in je dankbaarheidsdagboek. Voel de dankbaarheid diep van binnen. In het begin zal het misschien vreemd en onwennig voelen. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter je erin zult worden en hoe makkelijker je het af zal gaan.

– Gelukkig zijn met wat je hebt

Wees gelukkig met wat je hebt. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Door steeds te kijken naar wat je niet hebt en andere mensen wel of wat jij niet kunt en andere mensen al wel voor elkaar hebben gekregen ga je je slechter voelen en wordt je minder gelukkig.

Kijk naar wat je wel hebt en wat je al bereikt hebt. Wees hier trots op. Als je je dankbaar hiervoor voelt dan hoef je jezelf niet meer te vergelijken met anderen.

Het doet er niet toe wat iemand anders heeft, want jij bent blij met wat jij hebt. Jij bent uniek! Je bent ergens vandaan gekomen en je hebt al mooie stappen gezet. Dat is waar je trots op mag zijn.

Lees ook: Gelukkig zijn kun je leren – 10 tips voor een gelukkig leven

De kracht van dankbaarheid

Veel mensen onderschatten de kracht van dankbaarheid. Hoe dankbaarheid ervoor kan zorgen dat je leven verandert.

Want de kracht van dankbaarheid is dat jij je gelukkiger zult voelen. Je zult je blijer en tevredener voelen. Positiever in het leven staan. 

Je energie gaat omhoog. Waardoor je meer dingen aan gaat trekken die je wilt.

Wil je meer weten over de kracht van dankbaarheid? Lees dan eens dit boek.

Leven vanuit dankbaarheid

Dankbare mensen zijn enthousiaster, optimistischer en energieker. Dus start vandaag met dankbaarder zijn.

Focus je op de dingen die je wel hebt. Geniet van wat er op je pad komt. Sta iedere dag even stil bij de mooie dingen uit jouw leven.

Sta er echt even bewust bij stil. Neem er de tijd voor. Schrijf ze op. Voel de dankbaarheid en de waardering. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het je af zal gaan. Iedere dag word jij steeds een beetje dankbaarder.

Iedere dag zal je leven steeds een beetje mooier worden. Je zal steeds beter in je vel komen te zitten. Je zult je gelukkiger voelen.

Er komen steeds meer mooie dingen op je pad.

Allemaal door dat ene ding. Door die ene emotie. Het lijkt wel een wonder. Hoe vaker je je dankbaar voelt hoe mooier je leven zal worden. Het zal je leven veranderen. Probeer maar eens!

 

Waar ben jij vandaag dankbaar voor? Kun je minimaal 5 dingen noemen?
Laat je inspireren door onderstaande video