Welke herinneringen heb jij uit je jeugd?
Wat herinner jij je uit je verleden?
Zijn het mooie herinneringen of misschien hele pijnlijke?
Welke herinneringen wil jij met je kinderen maken?

Op het moment dat ik dit schrijf is het heel koud buiten. Min 6 graden en ik kom net terug met de hond. Er staat een vreselijke koude wind. Maar nu zit ik achter het raam en het zonnetje maakt mij weer heerlijk warm.

Toch fijn zo’n tuin op het zuiden en een heerlijke ruime keuken met grote ramen die daar aan grenst.

Ik was net in gedachten wat herinneringen uit mijn jeugd aan het ophalen en vond het mooi hier een blog aan te wijden om je mee te nemen in een paar van mijn herinneringen.

Mijn herinneringen uit mijn jeugd

Vanmorgen zijn we met de dames het ijs op geweest. Nog niet eerder hebben ze geschaatst op natuurijs. Hier in de buurt was een klein slootje zo goed bevroren dat we er op konden en ze een stukje hadden om heen en weer te schaatsen.

 

Geweldig vonden ze het. We hadden via Marktplaats voor Veerle (6 jaar) een paar mooie Zandstra Easy gliders kunnen overnemen. Toevallig van de buren van opa en oma. Oma kwam ze vanmorgen brengen, dus klaar om het ijs op te gaan.

Ook Liene (2 jaar) wilde schaatsen. We hadden van vrienden dubbele ijzertjes gekregen. Met de bedoeling dat ze voor Tiemen waren. Hij was er niet, dus dubbele ijzertjes mee voor Liene. Prachtig vond ze het!

 

Daarmee kwam ook 1 van mijn jeugdherinneringen naar boven.
Schaatsen!

In mijn jeugd vroren de grote kanalen en meren nog dicht. Kilometers heb ik geschaatst met mijn ouders. Over de kanalen en het Zuidlaardermeer. Geweldig!

Ik heb goed leren schaatsen door mijn ouders. Vind het leuk om te doen, maar niet op een ijsbaan. Helaas kan het bijna niet meer buiten.

De laatste keer op een groot meer schaatsen was het laatste weekend van mijn zwangerschapsverlof van Veerle. Toen we naar Parc Sandur in Emmen waren en het meer waar dat aan ligt helemaal dicht gevroren was.

Schaatsen is echt één van mijn fijne jeugdherinneringen.

Terug kijken op een fijne jeugd

Daarnaast ook de zomervakanties wanneer we op vakantie gingen. De vakanties naar Zweden waar we vaak gingen wild kamperen aan meren. Of in huisjes gingen van particulieren. Niet op drukke parken.

Samen met mijn zusje in de bossen spelen. Vissen. Zwemmen in heldere meren. De stinkende buitenwc’s waar je met een wasknijper op je neus naar toe ging.

Toen ik ouder werd het paardrijden. Iedere vrije minuut door brengen op de manege. Daarna in de vakantie helpen op een ranch. Mijn eerste eigen pony. Nog meer tijd aan de paarden.

Als ik terugdenk aan mijn jeugd komen er eigenlijk alleen fijne dingen in me op.

Ongetwijfeld zullen er momenten zijn geweest in mijn jeugd dat ik het op dat moment anders vond, maar om zo op terug te kijken komen de leuke dingen in me boven. De dingen die ik koester.

Alleen maar positieve herinneringen?

Niet alleen maar positieve. Onlangs heb ik al eens geschreven over onze financiële struggels.

Uit die tijd zijn er echt wel dingen die ik niet fijn vindt. Dingen die nog steeds mijn handelen met geld beïnvloeden. Herinneringen die geen positief gevoel oproepen, maar ook die mogen er zijn.

Het is wel iets waar ik nu achteraf van geleerd heb. Op dat moment zelf voelde en leek het uitzichtloos voor mijn idee. Maar door kleine stapjes te zetten hebben we het opgelost. Iets waar we goed uit zijn gekomen. Waardoor we nu onze financiën aan het opbouwen zijn.

Welke herinneringen heb jij?

Welke herinneringen heb jij uit je jeugd?
Uit de tijd er na als jong volwassene toen je net op eigen benen ging staan?
Over misschien maar een paar jaar geleden?

Zijn het fijne herinneringen die je hebt? Of misschien hele pijnlijke? Mogen die pijnlijke herinneringen er ook zijn?

Alle herinneringen die jij hebt maken jou tot de persoon die jij nu bent. Ben jij de persoon die je graag wilt zijn? Of is er werk aan de winkel om die persoon te worden?

Als je denkt aan de fijne herinneringen uit je jeugd. Wat zijn dan de dingen waar je aan denkt? Zijn het dingen die je met je ouders samen deed? Zijn dat ook dingen die jij met je kinderen doet?

We zijn te druk

Want tegenwoordig hebben we het met z’n allen zo druk! Ik vind het niet normaal wat er tegenwoordig allemaal op ons bordje terecht komt. Eén van de redenen waarom ik het zelf graag anders wil doen, omdat ik deze drukte niet normaal en niet goed vind. Het voelt voor mij niet goed om mee te doen aan die hele rat-race.

Maak jij wel tijd om mooie herinneringen te maken met je kinderen? Doe jij dingen met je kinderen waar zij (en jij) later met een fijn gevoel op terug kunnen kijken?

Dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Dat kunnen gewoon de kleine momenten zijn met oprechte aandacht voor je kinderen door te leven in het nu. Momenten waarin ze zelf dingen kunnen doen en ontdekken. Dingen van jou kunnen leren. De ruimte krijgen voor hun eigen dingen, gewoon omdat die ruimte er is.

Meer over gelukkig zijn met de kleine dingen om je heen lees je hier.

Het hoeven geen grote cadeaus te zijn of dure pretparken. Maar de echte oprechte dingen die het leven met jou als mama leuk maken. De momenten dat jij echt oprecht de aandacht bij je kinderen hebt. Iets met ze doet waar jullie blij van worden. Of momenten dat jij ze de tijd en de ruimte kunt geven om zelf dingen te leren en te ervaren.

Maak meer tijd vrij voor mooie herinneringen

Ik denk dat het leven voornamelijk om mooie herinneringen maken zou moeten draaien. De dingen die je doet met oprechte aandacht doen.

In plaats van alle drukte en afspraken die er zijn. In plaats van alle dingen die jij als mama moet en die jouw kinderen ook moeten.

Tijd voor de gewone simpele dingen in het leven. Tijd voor het echte leven. Het leven waarin jij je kinderen de belangrijke dingen voor leeft. Waarbij ze zelf in alle rust dingen mogen ontdekken en leren. Waarbij jij oprechte aandacht hebt voor je kinderen.

Dat gevoel van een simpel leven is 1 van de dingen die bij mij boven komt als ik denk aan mijn droomleven.

Dat klinkt heel mooi. Maar als mama van 3 jonge kinderen weet ik ook hoe moeilijk het is om oprechte aandacht te hebben voor je kinderen. Want dit willen ze alle 3, op ieder moment van de dag!

Ook ik ben hier in zoekende en lerende. Maar probeer een goede balans te vinden. Een balans tussen voor mijzelf zorgen zodat ik weer voor de mensen om mij heen kan zorgen en de aandacht die mijn kinderen zo graag willen hebben.

Dan ook nog de huishoudelijke taken die je graag altijd even tussendoor wil doen.

Maar zullen we het met z’n alleen eens wat minder druk hebben en meer tijd maken voor de dingen die echt belangrijk zijn? Zodat we allemaal mooie herinneringen samen kunnen maken. De dingen die we met onze kinderen doen er met onze volledige aandacht bij zijn. 

Tijd voor een bucketlist!

Wat voor mooie herinneringen heb jij uit je jeugd? En hoe maak je mooie herinneringen met je kinderen?