Je wilt zoveel doen en bereiken in je leven.
Maar je durft niet.
Het voelt zo eng en spannend, dat je maar geen stappen zet.
Je laat je tegenhouden door je angst.
Zo zonde, want je kunt zoveel mooie dingen doen en bereiken.
Tijd om stap voor stap je angst te overwinnen.

Een veilig leven is veilig. Je weet precies wat je hebt. Het is lekker makkelijk om binnen je comfortzone te blijven.

De stemmetjes in jouw hoofd doen ook hard je best om je daar te houden. Verandering is eng. Het is onvoorspelbaar en voelt daarom niet veilig.

Maar een veilig leven is ook saai. Het geeft je geen voldoening. Het is eigenlijk niet waar je diep van binnen naar verlangt.

Tijd om uit je comfortzone te komen en enge dingen te gaan doen!
Want het is makkelijker dan je denkt om je angst te overwinnen. Om je hart weer te gaan volgen.

Angst is een slechte raadgever – Wat kun je leren van je angst?

Het doen van nieuwe spannende dingen roept vaak angst op. Je bent bang voor wat er gaat gebeuren, voor wat mensen van je vinden, voor wat er allemaal mis kan gaan en voelt angst voor afwijzing van de mensen die je lief zijn.

Je wilt iets heel erg graag, maar toch durf je niet. Met jouw angsten ben jij je eigen geluk en vrijheid aan het saboteren.

Door niet buiten je comfortzone te durven gaan zul jij je mooie dromen nooit waar gaan maken. Het zal steeds blijven kriebelen, maar je zult ook steeds tegen dezelfde angst aan blijven lopen.

Je kunt het weg blijven stoppen, maar het komt iedere keer weer terug. En ondertussen komt er niks terecht van het waarmaken van je dromen.

Zonde! Je vlucht voor het gene dat je eigenlijk het allerliefste wilt.

Blijf niet weglopen voor de dingen die je eng of moeilijk vindt. Wees moedig. Ga de uitdaging aan en groei als persoon. Zonder moed kun je niet groeien.

Lees ook: Leef je droom – Ontdek de 3 sleutels om jouw dromen te verwezenlijken!


Hoe overwin ik mijn angst? – Niet meer vluchten voor je angst

Vluchten voor je angst heeft geen zin. Je angst zal iedere keer dat je het weg stopt ook weer terug komen.

Je dromen blijven steeds naar boven komen en de angst om ze waar te maken zul je blijven voelen.
Het zal altijd eng en spannend blijven voelen.

Maar het is toch zonde dat je je steeds laat tegen houden door je angst? Als je iedere keer weer blijft vluchten voor de dingen die eng en spannend voelen?

Je zult dan vast blijven zitten in het veilige leven dat je nu hebt. Of je dat nu leuk vindt of niet. Aan het einde van je leven zul je terug kijken en spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Spijt hebben dat jij jouw angsten je leven hebt laten bepalen.

Stop met vluchten voor je angst. Kom je angstgevoelens onder ogen. Probeer oplossingen te vinden. Begin klein.

Lees ook: Vertrouwen in jezelf – Met deze 10 tips kun jij jouw zelfvertrouwen opbouwen

Omgaan met angst – 6 tips voor het aanpakken van je angst

Hoe kun je omgaan met angst? Hoe kun je ervoor zorgen dat angst jouw leven niet langer bepaalt?

Het is makkelijker dan je denkt. Ook jij kunt dit met deze 6 tips!

1. Durf je angsten onder ogen te komen en schrijf ze op

Wat houdt je tegen? Waar ben je bang voor?

Om je angsten te kunnen overwinnen moet je weten waarvoor je bang bent. Schrijf daarom alles op waarvoor je bang bent.

Wellicht heb je het idee dat je niet goed genoeg bent. Dat je het niet waard bent.
Heb je het gevoel dat anderen veel beter zijn dan jij bent.

Of ben je bang voor afwijzing en uitsluiting. Dat de mensen die je lief hebt jou niet begrijpen en je daarom afwijzen. Dat ze je mooie grote dromen maar raar vinden. Ben je bang dat ze je gek vinden en je daarom zullen buiten sluiten. Bang dat mensen een mening over je zullen vormen.

Misschien krijg je een gevoel van angst voor het onbekende. Omdat je niet weet wat er gaat gebeuren als je een bepaalde keuze maakt. Dat er wel eens vervelende dingen kunnen gebeuren als je je zekerheid los laat.

Het maakt niet uit waar je bang voor bent als je je angsten maar onder ogen durft te komen en ze durft te voelen. Je hoeft ze niet meer weg te stoppen. Vanaf nu mag je je angsten gaan omarmen en ze onderzoeken.

2. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Wat kan er allemaal mis gaan? Hoe erg kan het zijn? Wat is het allerergste dat er kan gebeuren als je grootste angsten werkelijkheid zullen worden?

Denk hier eens over na en ga voor jezelf na wat het allerergste is dat er kan gebeuren als je angsten werkelijkheid zullen worden. En hoe groot is de kans dat dit zal gebeuren?

Als je dit doet dan kom je er vaak achter dat het allemaal wel mee valt wat er kan gebeuren als je angsten werkelijkheid worden. Dat de kans dat het zal gebeuren ook heel klein is.

Accepteer de dingen die kunnen gebeuren. Ga je er niet voor verstoppen.

3. Wat zijn de positieve dingen die er kunnen gebeuren als je angsten aan de kant zet

Wat gebeurt er met je leven als je ondanks jouw angsten toch de dingen gaat doen die je graag wilt doen? Hoe zou jouw leven er dan uit zien?

Wees moedig. Doe de dingen die je zo graag wilt, ondanks dat het eng en spannend is. Door je angst te overwinnen zal je zelfvertrouwen alleen maar groeien. Zal je leven zoveel mooier worden!

Lees ook: Positief denken – 7 tips om dat voor elkaar te krijgen

4. Durf fouten te maken

We zijn zo bang geworden om fouten te maken. Maar realiseer je dat fouten maken helemaal niet erg is. Je kunt niet altijd direct de juiste keuzes maken. Dat hoeft ook helemaal niet.

Van fouten maken leer je enorm veel en groei je als persoon. Zo ontdek je steeds meer wat bij je past.

5. Begin klein en stel jezelf een doel net buiten je comfortzone

Je hoeft niet gelijk heel rigoureus te doen en je hele leven op z’n kop te zetten. Je kunt klein beginnen met het overwinnen van je angst.

Het is prima om je grote dromen te verdelen in kleinere doelen die makkelijker te halen zijn. Stel jezelf een klein doel dat net buiten je comfortzone ligt. Een doel dat spannend en eng velt, maar niet onmogelijk. Werk aan dat doel.

Stap over de angsten heen om dat doel waar je maken. Je zult merken dat als je dat eenmaal gedaan hebt dat het helemaal niet zo eng was als dat je van tevoren had gedacht. Dat geeft weer zelfvertrouwen om verder te gaan naar je volgende doel en zo je comfortzone steeds een stukje verder op te rekken.

Daag jezelf steeds uit om enge dingen te blijven doen.

6. Denk niet te veel na, doe het gewoon!

Je kunt eindeloos blijven hangen in je gedachten. Steeds maar blijven verzanden in ‘wat als’. Stop met te veel nadenken. Ga gewoon doen. Kom in actie!

Door gewoon te doen merk je dat het steeds makkelijker wordt om ondanks je angst toch de dingen die je eng vindt te ondernemen.

Lees het boek Start before you’re ready van Simone Levie

Stap voor stap je angst overwinnen – Blijf bezig

Zet de eerste stap. Laat je niet meer tegenhouden door je angsten. Ga aan de slag met de 6 tips die ik je hierboven gegeven heb.

Zorg dat je bezig blijft je angsten te overwinnen. Blijf doorzetten ondanks dat je dingen super eng en spannend vindt.

Iedere keer zullen er weer angsten naar boven komen De stemmetjes in je hoofd zullen nooit stoppen. Het enige dat je kunt doen is zorgen dat ze niet de baas worden. Dat je je niet meer tegen laat houden hierdoor.

Je zult een mooier leven krijgen. Gelukkiger zijn. Meer zelfvertrouwen ontwikkelen.
Zet vandaag de eerste kleine stap door ervoor te kiezen dat je je angsten onder ogen komt en ze niet meer de baas te laten zijn.

Ga aan de slag met de gratis training Jezelf leren kennen

Waarin je aan de slag gaat om je angst te overwinnen en je onzekerheid aanpakken.

Je leert jezelf beter kennen

En ontdekt hoe je stopt met jezelf wegcijferen en meer vertrouwen krijgt, zonder daarbij je partner en kinderen tekort te doen.

 

Ontdek in de gratis training vandaag nog:

 

  • Wat jouw kernwaarden en persoonlijke drijfveren zijn, waardoor je ontdekt wie jij bent naast je rol als mama
  • De 3 sleutels die nodig zijn om te kiezen voor jezelf en jouw dromen waar te maken, zodat je weet wat je moet doen om je doelen te halen
  • 6 tips om je onzekerheid aan te pakken, waardoor je meer zelfvertrouwen hebt
  • De 6 stappen om je angst te overwinnen, zodat je zelfverzekerder bent en de stemmetjes in jouw hoofd je leven niet bepalen
  • Welke dingen je op dagelijkse basis kunt gaan doen, waardoor je vaker kiest voor jezelf en stopt met jezelf wegcijferen