Wij gaan op weg naar meer geld in ons leven.
Onze financiële situatie is slecht geweest.
We willen veel meer geld ons leven binnen laten komen.
Ik neem je in deze serie mee op onze weg naar geld.
Zodat jij ervan kan leren en ook meer geld in je leven kunt krijgen.
Hier het vijfde (en laatste) deel. Ik vertel je wat ik heb geleerd over geld.

Iedere 2 weken zal er op vrijdag een nieuwe blog verschijnen in deze serie.

Deel 1: Over geld mindset en het waarom van deze serie
Deel 2: Onze strijd met ons boodschappenbudget
Deel 3: Hoe denk jij over geld?
Deel 4: Meer grip op ons geld
Deel 5: Wat heb ik geleerd over geld

Voorlopig wordt dit de laatste blog in deze serie. Ik vind het leuk om jullie mee te nemen wat ik heb geleerd de afgelopen periode over geld. Ik vond het onwijs fijn om deze serie te schrijven. Het was voor mijzelf ook echt noodzaak. Niet zozeer vanwege geld te kort, maar vooral vanwege mijn mindset over geld.

Wat heb ik geleerd over geld de afgelopen tijd

De belangrijkste reden om te beginnen met deze serie waren mijn gedachten en gevoelens bij geld. Ik wilde mijn mindset over geld veranderen. En het is natuurlijk superleuk om jullie mee te nemen in deze reis!

Geld was zo’n negatief ding in mijn leven. Ik kon geld echt niet zien als iets leuks. Geld was voor mij een middel waarvan ik voor mijn gevoel nooit genoeg had. Iets wat je krampachtig vast moet houden, anders vliegt het er zomaar vandoor. Dan heb je helemaal niks meer en kan je niks meer betalen.

Ik was in mijn hoofd zo met geld bezig, op een negatieve manier, dat ik dat wilde veranderen. Na de terugkomst van onze reis in oktober 2017 was ik er helemaal klaar mee. Ik kocht het boek het Miljonairsbrein ontrafeld en ging aan de slag. Maar als je alleen 1 boek leest, wat kleine dingetjes verandert en verder niet zoveel doet dan verandert dan gebeurt er niet veel.

Daarom wilde ik verder mijn mindset veranderen. Het boek was een heel goed begin, maar nu moest ik verder. En om je mee te nemen op deze reis ben ik deze serie begonnen.

Wat zijn de praktische dingen die we gedaan hebben

Alleen je mindset veranderen heeft niet heel veel zin als je verder geen acties onderneemt. In deel 2 heb ik je meegenomen in de strijd met ons boodschappenbudget. Ons boodschappenbudget lag best hoog. Ik las en hoorde heel vaak dat mensen het met veel minder deden. Ook gezinnen met kinderen en die zeiden ook nog eens dat ze gezond aten.

Volgens mij zou dat niet kunnen. Minder geld en toch gezond eten. Maar ik wilde het budget van €150 per week toch echt omlaag hebben. Als anderen dat zouden kunnen, waarom zouden wij dat dan niet kunnen.

Dus gingen we daarmee aan de slag. We stelden een maximum van €100 per week in. Dat is al een besparing van €50 per week. Dat betekent op jaarbasis gewoon een besparing van €2600! We proberen zelfs of het niet kan voor €80 per week. Dat lukt niet altijd, maar voor €100 is het prima te doen. Volgens mij zijn we er 1 keer overheen gegaan in de week met mijn verjaardag. Verder halen we het prima.

En het fijne is, we weten nog gezond ook. Het is heel goed te doen met een budget van €100 per week om lekker en gezond te eten. We halen nieuwe recepten van de website lekkerensimpel.com en eten 2 keer per week vegetarisch.

Andere kijk op onze financiën

Daarnaast hebben we de praktische kijk op onze financiën veranderd. In deel 4 schreef ik dat we onze financiën anders zijn gaan indelen. We zijn de methode van Dave Ramsey gaan gebruiken. Een buffer achter de hand en verder zo snel mogelijk je schulden aflossen.

De buffer gaat een beetje af en aan. Er zijn soms dingen die toch uit dat potje betaald moeten worden, ondanks dat het misschien niet echt nood is. Maar een ander spaarpotje om het uit te halen is er niet. Daarom willen we naast het noodpotje straks nog een klein spaarpotje aanmaken voor deze uitgaven.

En er waren (en zijn) nog wat schulden. De kleine schulden zijn nu allemaal weg. We hebben ervoor gekozen om deze in 1 keer te betalen in plaats van de maandelijkse termijnen die we deden. Wat een fijn gevoel om hier helemaal vanaf te zijn.

Ook hebben we bedragen zoals waterschap en gemeentebelasting in 1 keer betaald. Niet meer de maandelijkse termijnen, maar gewoon in 1 keer klaar. Kunnen we het niet meer vergeten en zijn onze maandelijkse vaste lasten nu lager.

Nu op weg naar de laatste 2 schulden. Zoveel mogelijk daarop aflossen zodat we dan ook klaar zijn met stap 2 en door kunnen met het sparen van 3 tot 6 maanden van ons inkomen.

Maar wat heeft me het meeste geholpen…

Dat is toch echt het aanpakken van mijn mindset geweest. Op een dieper niveau dan alleen een boek lezen.

Ik ben aan de slag gegaan met de gratis content van Maartje Koper. Dat is een e-book over de wet van Aantrekkingskracht, het geld manifestatie dagboek en de schuldentraining.

Ik heb alles doorgelezen en ben overal mee aan de slag gegaan. Vanaf begin juni tot aan het moment van schrijven vul ik (bijna) iedere dag het geld manifestatie dagboek in. Dat brengt mij super veel. Ik heb een heel nieuw geldscript geschreven wat ik iedere dag doorlees. Waardoor ik anders ga denken over geld.

Iedere dag schrijf ik ook op waar ik dankbaar voor ben. Heel fijn om daarbij stil te staan. Dat gaat je ook echt helpen naar een mooier leven. Het is zo fijn om je te focussen op de dingen die je wel hebt, in plaats van de dingen die je niet hebt.

Iedere dag schrijf ik op op welke manieren er geld mijn leven binnen komt. Dat kan gaan om fysiek geld, maar ook om gekregen dingen. Geld komt op allerlei manieren je leven binnen.

Ik ben gaan kijken waar mijn angsten en blokkades zitten op het gebied van geld. Daar mee aan de slag gegaan door deze angsten en blokkades te helen.

Dit zal een doorlopende reis zijn. Iedere keer komen er weer nieuwe angsten en blokkades omhoog. Iedere keer komen er weer nieuwe dromen en verlangens. Als je iets blijvend wilt veranderen, dan zul je er ook blijvend mee bezig moeten zijn.

Van te kort naar overvloed

Geld geeft mij nu echt een heel ander gevoel. Ik kan de mooie dingen van geld zien. Wat voor moois je er mee kunt doen. De vrijheid die geld je kan geven. Dat het fijn is om geld te hebben.

Ik hoef ons geld niet krampachtig vast te houden. Het geld dat we uitgeven komt weer bij ons terug. Ik vertrouw erop dat geld er altijd voor mij is. Ik richt mijn aandacht op wat er wel is. En ik ben dankbaar voor het geld dat we hebben.

Deze verandering in mindset is zo fijn. Ik kan het iedereen aanraden om bezig te gaan met je geld mindset.

Ondanks dat ik er bewust mee bezig ben zijn er nog steeds wel eens dingen die ik vervelend vind met geld. Die iets in mij triggeren. Het is echt niet allemaal gelijk rozengeur en maneschijn. Maar ik weet nu wat ik moet doen. Als zoiets gebeurd dan kan het accepteren en eraan werken.

De focus is veranderd. Het voelt veel fijner. Daardoor wordt mijn leven leuker.

 

Hoe zit het met jouw geld mindset? Wat doe jij eraan om positief over geld te denken?