Stel jij jezelf ook vaak doelen en haak je snel weer af?
Wil jij afvallen, maar stop ja al weer na 1 week, 2 weken of een maand om weer terug te vallen in je oude gewoonte.
Wil jij meer sporten, maar haak jij na een paar keer weer af?
Lukt het je maar niet om je persoonlijke doelen en business doelen waar te maken?
Vind jij jezelf als mama te druk om überhaupt over je doelen na te denken?
Ik ga je vertellen waarom je doel bereiken zo lastig is.

Je hebt zulke mooie doelen, maar het lukt je maar niet ze te bereiken. Iedere keer als je lekker op weg lijkt te zijn, dan verval je toch weer in je oude gewoontes.

Hoe kan dat toch? Waarom is het zo moeilijk om te doel te bereiken?

De theorie en de praktijk over je doelen bereiken

Je kunt echt heel veel lezen over hoe je je doelen kunt behalen. Als je zoekt op Google is er van alles over te vinden. Je kunt er zo veel boeken over lezen. Uren kun je je tijd besteden aan het lezen over je doelen leren behalen.

Als je het leest klinkt het helemaal niet moeilijk. Je zit vol goede moed en wilt aan de slag.

De praktijk blijkt tegen te vallen. Al snel merk je dat je weerstand begint te voelen. Dat je terug wilt vallen in je oude gewoonte. Dat je wilt stoppen met de weg naar je doelen.

Het is nog niet zo makkelijk de gelezen theorie in de praktijk te brengen.

Lees ook Zo houd je focus op je doelen

 

Waarom is je doel behalen zo lastig? – Dit gebeurd er in de praktijk

Misschien als je weet wat er in de praktijk gebeurd dat het makkelijker wordt om toch door te gaan.

Het heeft alles te maken met je brein.

Als je iets anders gaat doen dan wat je gewend bent, dan gaat je reptielenbrein aan de slag. Zodra je buiten je comfort zone gaat komt je reptielenbrein in actie. Dit gedeelte van je brein zal je terug proberen te krijgen naar je oude gewoontes. Naar het bekende. Want het bekende is veilig en vertrouwd.

Alles wat nieuw en anders is voor jou ziet je reptielenbrein als potentieel gevaar. Het zal er alles aan doen om jou te overtuigen te stoppen.

Het zal je vertellen dat het niet zo erg is om een keer te zondigen en niet gezond te eten.
Je de volgende keer bij de boodschappen vertellen dat je best wat lekkers voor jezelf mag kopen.
Dat je ’s avonds echt geen tijd hebt om gezond te koken of te gaan sporten.

Dat je het sporten best over kan slaan.
Je beter ’s ochtends in je bed kan blijven liggen, omdat je moe bent.
Je beter kunt blijven liggen in plaats van vroeg op te staan.

Dat je beter tv kunt kijken of kunt Facebooken, dan te gaan werken aan je doelen.

Hoe kan ik mijn doel toch bereiken?

Als je weet dat je iedere keer door je reptielenbrein terug gestuurd zal worden naar het oude bekend kan het verdomd lastig zijn om toch door te zetten of überhaupt te gaan beginnen.

Je kunt nu 2 dingen gaan doen. Je kunt denken ik begin er niet aan. Ik luister bij voorbaat al naar mijn reptielenbrein en zet mijn doelen uit mijn hoofd. Ik ga er alleen maar over dromen en verder doe ik niks. Dan zit je de rest van je leven in de situatie waarin je nu zit. Zullen je doelen altijd je dromen blijven. Zal je nooit dichter bij het leven komt wat je eigenlijk wilt leven.

Lees ook Beren op de weg – Met deze 6 tips stap voor stap je angst overwinnen

Strategie om je doelen te bereiken

Je tweede keuze is om toch na te gaan denken over wat je eigenlijk wil in je leven. Na te denken over wat jij belangrijk vindt. Te denken over wat jij als mama je kinderen mee wilt geven. Wat voor voorbeeld jij als mama wilt zijn. Om na te denken over het leven waar jij later op terug wilt kijken.

Als jij kiest voor de eerste optie is het makkelijk. Dan hoef je verder niks te doen nu. Kun je lekker blijven doen wat je altijd doet. Maar dan moet je niet gaan klagen. Moet je niet over een paar jaar gaan huilen, omdat je niet vooruit bent gekomen. Het is je eigen keuze.

Maar wat als jij kiest voor de juiste strategie om je doelen te bereiken? Als jij gaat voor de tweede keuze?

Als je gaat voor de tweede keuze dan moet je in actie gaan komen. Dan moet je gaan beginnen en zal je door moeten gaan. Zodat jij niet alleen maar blijft dromen, maar ook de dingen gaat doen die voor jou echt belangrijk zijn. Het voorbeeld wordt wat jij wilt zijn voor jouw kinderen.

Want je wilt toch niet over 2 of 3 jaar alleen maar dromen over je doelen en nog geen stap dichter bij zijn.

Lees ook Leef je droom – Ontdek de 3 sleutels om jouw dromen te verwezenlijken!

Doelen bereiken tips – Ga jezelf trainen

Om je doelen te gaan bereiken zul je aan het werk moeten. Je zult jezelf moeten gaan trainen om niet te luisteren naar het stemmetje van je reptielenbrein. Om ondanks dat stemmetje in je hoofd toch de stappen te gaan zetten die jou dichterbij jouw doelen gaan brengen.

Je zult jezelf moeten gaan trainen om dingen te gaan doen die nodig zijn om dichter bij jouw doel te komen. Dingen die je misschien wel heel eng vindt en nog nooit hebt gedaan.

Het reptielenbrein kun je niet uitschakelen. Iedere keer dat je iets nieuws wilt gaan doen zal jouw reptielenbrein je weer tegen willen houden. Je klein willen houden. Terug willen brengen naar het vertrouwde en bekende.

Train jezelf om er naar te luisteren, maar er niet naar te handelen. Je gaat dingen doen en keuzes maken die jou dichter bij jouw doel gaat brengen.

Iedere keer dat je iets wilt doen en je het stemmetje in je hoofd hoort luister je er even naar, maar doe je toch wat je wilt doen. Je laat je niet meer tegen houden door jouw reptielenbrein. Je gaat weer luisteren naar je hart die je precies vertelt welke stappen je moet zetten om jouw doelen te kunnen bereiken.

Stap voor stap je doelen bereiken

Begin met kleine stapjes. Wees niet te streng voor jezelf door in 1 keer te hoge doelen te stellen. Neem jouw ultieme droomdoel voor je en verdeel deze in kleine subdoelen. Die kleine subdoelen kun je stapje voor stapje gaan behalen. Zodat je zo met kleine stapjes naar jouw ultieme droomdoel toe gaat werken.

Door het nemen van kleine stapjes naar jouw subdoelen houd je het voor jezelf haalbaar. Zorg je er op die manier voor dat je jezelf niet laat ontmoedigen. Dat de stappen niet te groot worden.

Dat is echt essentieel. Het is belangrijk om succes te hebben in het halen van je doelen. Deze succes ook te vieren.

Train jezelf. Blijf consequent door gaan. Ondanks het stemmetje in je hoofd.

En zo lukt het ook jou om jouw doelen te bereiken!

 

Hoe ga jij om met dat stemmetje in jouw hoofd die jou weerhoud van je doelen bereiken?