Me time is belangrijk en geen luxe.
Veel mama’s vinden het moeilijk voor zichzelf te zorgen.
Om even iets voor jezelf te doen waarvan je batterij oplaadt.
Ze voelen zich schuldig als ze goed voor zichzelf zorgen en weten niet hoe ze dit kunnen doen in hun drukke dagelijkse leven.
Ik geef je 18 me time tips!

Moeder zijn is druk. Je bent druk met alle dagelijkse dingen die moeten gebeuren. Aan het einde van de dag plof je uitgeput op de bank.

Met een gezin om voor te zorgen schiet tijd voor jezelf als moeder er vaak als eerste bij in. Wij moeders cijferen onszelf vaak weg. We denken dat we dan goed voor anderen zorgen.

Maar wanneer heb jij voor het laatst goed voor jezelf gezorgd? Iets gedaan waar jij blij van wordt en energie van krijgt?

Uit onderzoek blijkt dat veel mama’s zich schuldig voelen als ze me time nemen. Meer over het onderzoek lees je hier op Kek Mama

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk

Goed voor anderen kunnen zorgen begint met goed zorgen voor jezelf.

Want hoe kun jij voor anderen zorgen, als je helemaal niet goed voor jezelf zorgt? Hoe kun jij anderen liefde en aandacht geven als je geen liefde en aandacht aan jezelf geeft.

Als jouw batterij vol is, dan kun je aan anderen geven. Als jij jezelf liefde en aandacht geeft, dan heb je ruimte om liefde en aandacht aan anderen te geven.

Het wordt tijd om beter voor jezelf te zorgen lieve mama!         

Lees ook: Kiezen voor jezelf – Waarom tijd voor jezelf als moeder niet egoïstisch is!

Zorg goed voor jezelf met deze 18 me time tips

1. Sta ’s ochtends iets eerder op dan de rest van het gezin. Heerlijk om zelf in alle rust de tijd te hebben om op te starten, zonder dat er gelijk van alles van je gevraagd wordt.

2. Neem ’s avonds als de kinderen op bed liggen een warme douche of ga in bad. Geniet van de tijd voor jezelf. Zorg eens extra goed voor jezelf door bijvoorbeeld een lekkere scrub of neem van te voren een masker.

3. Trek even alleen de natuur in. Heerlijk om even alleen te zijn en frisse lucht op te snuiven. De natuur maakt je rustig.

4. Neem even een mama pauze. Laat je kinderen een filmpje kijken of lekker boven spelen voor een afgesproken tijd. Ze mogen mama niet storen. Spreek een tijd met ze af, bijvoorbeeld een half uur, waarin ze zichzelf moeten vermaken.

5. Spreek af met een vriendin met kinderen. Als de kids samen spelen hebben tijd om jullie samen te kletsen.

6. Zorg dat het huis aan kant is als de kinderen nog wakker zijn. Heb je tijd voor jezelf als ze ’s avonds op bed liggen. Ik vind niks vervelender als de afwas moeten doen, stofzuigen of moeten opruimen ’s avonds als de kinderen in bed liggen.

7. Als je kids spelen pak dan een goed boek. Kun je lekker even een paar bladzijdes lezen. Alle minuten die je dan voor jezelf hebt die zijn weer mooi mee genomen!

8. Plan een dagje uit met een vriendin zonder dat de kinderen mee gaan. Heerlijk even met z’n tweeën genieten.

9. Zorg voor een oppas en ga samen met je partner opstap. Even tijd voor elkaar is goed voor jullie relatie.

10. Loopt je emmer bijna over? Neem even een paar minuutjes tijd om te mediteren. De app meditation moments heeft aan aantal korte meditaties van een paar minuutjes. Die tijd kunnen de kinderen je wel missen en kun jij je even opladen.

11. Ga lekker sporten. Even alle stress van je af laten glijden en nieuwe energie opdoen.

12, Maak tijd voor een leuke film of serie op Netflix.

13. Doe even helemaal niks. Ga gewoon zitten niks doen. Je zult merken dat het moeilijk is om niks te doen. Je zult snel weer willen opstaan en aan de slag willen gaan. Maar geniet even van deze momentjes rust tussendoor. Gun jezelf die tijd!

14. Ga vroeg op bed om lekker te slapen. Als je uitgeslapen bent voel je je een stuk beter.

15. Koop een kleurboek voor jezelf, pak de potloden van je kinderen en ga kleuren. Vinden de kinderen ook leuk als je bij hun aan tafel zit te kleuren.

16. Leer iets nieuws waar je blij van wordt. Volg een cursus, leer jezelf haken, ga fotograferen of een instrument bespelen.

17. Luister een podcast of een goed luisterboek. Ideaal om even tussendoor te doen of tijdens het koken.

18. Blok regelmatig tijd voor jezelf af en je agenda. Plan je me-time in. Zet een groot kruis in je agenda en laat hier niks tussen komen.

Lees ook: Mindful mama worden – Dat doe je met deze 5 mindfulness oefeningen voor thuis

Schud de schuldgevoelens van je af en ga voor jezelf zorgen

Tijd om jezelf eens vaker op de eerste plek te zetten.

Daar profiteer jij niet alleen zelf van, maar ook iedereen om je heen! Je kunt meer energie en liefde geven aan anderen als jij vol energie zit.

Als jij tijd neemt om zelf op te laden, dan kun je beter voor anderen zorgen. Ze beter oprechte aandacht en liefde geven.

Dus stop met niet goed voor jezelf zorgen. Vanaf nu neem jij tijd voor jezelf!
Pak je agenda erbij en plan die tijd voor jezelf. En geniet verder tussendoor van ieder moment me-time dat je kunt pakken.

Je hoeft je niet schuldig te voelen tegenover je kinderen en je partner. Zij kunnen je echt wel even missen. En ze zijn alleen maar blij als ze zien dat jij goed in je vel zit.