Jezelf leren kennen, waarom is dat belangrijk?
Het kennen van jezelf staat aan de basis van je persoonlijke ontwikkeling.
Aan het hebben van meer zelfvertrouwen en vaker voor jezelf kiezen.
Het zorgt ervoor dat jij meer gaat doen van wat jij wil en jij je doelen gaat bereiken.
Jij kunt jezelf leren kennen door goede vragen aan jezelf te stellen.
In dit artikel vind je 10 vragen om aan jezelf te stellen


leestijdLeestijd: ca 10 minuten

 

Weet je nog wie je bent en wat je leuk vindt? En nog belangrijker, handel je daar ook naar?

Er zijn momenten in je leven dat je jouw eigen identiteit bent kwijt geraakt. Dat je je eigen behoeftes en belangen aan de kant hebt gezet voor andere dingen. Je bent de verbinding met jezelf en jouw eigen gedachten verloren. Daardoor voel je je niet goed. Je vindt geen vervulling meer in je leven.

Eén van die momenten was voor mij het moment dat ik moeder werd. Ik ging er volledig voor! Voor die tijd waren paarden en paardrijden mijn leven. Tijdens de zwangerschap stopte ik en was mijn grootste hobby (en daarmee mijn vorige leven) verdwenen.

Doordat mijn hele situatie veranderde en mijn leven op zijn kop stond had ik geen idee meer wie ik was en wie ik leuk vond. Mijn volledige aandacht ging naar mijn kinderen en het moeder zijn.

Er zijn zoveel verwachtingen vanuit de maatschappij over moeders en zoveel verwachtingen die je jezelf oplegt. Dat je alleen nog bezig bent met het voldoen aan al deze verwachtingen.

Totdat ik mezelf afvroeg: Is dit nu mijn leven? Wie ben ik en wat wil ik?
Werkelijk waar, ik had geen idee op dat moment…

Misschien herken jij jezelf hier ook wel in. Of heb je iets heel anders meegemaakt waardoor jij jezelf verloren bent en je jezelf niet meer kent. Dat je alleen nog maar bezig was met het voldoen aan alle verwachtingen.

De wereld om je heen is een afspiegeling van wie jij op dit moment bent en hoe jij op dit moment denkt. Dat kun je ook veranderen zodat jouw leven positief gaat veranderen. Dat je gaat doen wat jij wil en wat jij belangrijk vindt.

Voordat dat gaat gebeuren is het belangrijkrijk dat jij jezelf beter leert kennen.             

Tijd om hier mee aan de slag te gaan!
Maar eerst heb ik een korte vraag voor je en je zou me super blij maken als je je antwoord hieronder invult

 

Wat wil je het liefste nu direct in je leven?

 

Stop met jezelf wegcijferen

Jezelf leren kennen klinkt voor veel mensen heel eng. Want wat als je dingen van jezelf ontdekt waar je helemaal niet blij mee bent….

Of je zulke grote dromen boven laat komen dat je bang bent dat je ze nooit zult waar maken en je alleen teleurgesteld zult zijn.

Je doet er alles aan om niet over jezelf na te denken. Dan hoeven je ook niet over jezelf te oordelen. Maar waarom zou je jezelf moeten veroordelen? Dat is helemaal niet nodig!

Je kunt jezelf beter leren kennen zonder te oordelen over jezelf en zonder zelfkritiek te hebben. Het zorgt ervoor dat zelfonderzoek niet meer spannend is. Dat het juist inspirerend is om te ontdekken wie jij bent en wat jij wil.

Als jij weet wie jij bent, wat jij voelt en wat jij wil dan kun je de dingen doen die bij jou passen. Heb je veel meer zelfvertrouwen en maak je makkelijker keuzes.

Zelfreflectie is belangrijk om jezelf te leren kennen

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel om jezelf beter te leren kennen. Het is een van de meest krachtige manieren om meer over jezelf te leren en om te veranderen. 

Wat is de betekenis van zelfreflectie? Het is jezelf een spiegel voor houden waardoor je kunt reflecteren op je eigen gedrag, op je functioneren, op de keuzes die je maakt, de dingen die je doet en op wat er goed ging en minder goed ging.

Regelmatig reflecteren op jezelf is van groot belang voor het leren kennen van jezelf. Alle situaties die zich voordoen in jouw leven zeggen iets over jezelf. Door daar naar te kijken en over na te denken kun je zien wat er voor jou goed is en wat er minder goed is.

Kun je leren van fouten die je gemaakt hebt en ze niet nog een keer maken. Je zult groeien als persoon en jezelf steeds beter leren kennen.

Zelfreflectie is niet altijd leuk, omdat het heel confronterend kan zijn. Maar laat je daar niet door tegen houden. Je kunt er heel veel van leren over jezelf.

Zelfreflectie vragen

Bij het reflecteren op jezelf is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Om zo terug te kijken op de situatie, je eigen gedrag en of je gedaan hebt wat je zelf wil.

Hier volgen een aantal voorbeelden van zelfreflectie vragen:

– Welke situatie deed zich voor?
– Wat ging er goed?
– Wat ging er minder goed?
– Wat dacht je?
– Hoe voelde jij je?
– Wat deed je en hoe deed je dat?
– Hoe is het afgelopen?
– Heb je gedaan wat jij wil of heb je je aangepast aan anderen?
– Wat kan je de volgende keer beter of anders doen?

Jezelf leren kennen door deze 10 vragen aan jezelf te stellen

Naast de vragen die je jezelf kunt stellen voor zelfreflectie zijn er ook vragen die je kunt stellen zodat je jezelf beter leert kennen.

Tony Robbins heeft een mooie quote: The quality of your life depends on the quality of the questions you ask yourself
Door jezelf de juiste vragen te stellen leer je jezelf beter kennen. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en weet beter wat je wil. Waardoor je de verwachtingen van anderen loslaat en je eigen keuzes maakt.

Tijd voor jou om jezelf onderstaande vragen te stellen en op zoek te gaan naar de antwoorden.

  1. Wat wil ik?
  2. Hoe ziet mijn ideale dag eruit
  3. Waar word ik gelukkig van?
  4. Hoe wil ik me voelen?
  5. Als geld geen rol zou spelen, want zou ik dan doen?
  6. Hoe verhoog ik mijn energielevel?
  7. Wat geeft mij energie?
  8. Als alles mogelijk is, wat zou ik dan doen?
  9. Welk verschil wil ik maken in de wereld?
  10. Wat zou ik willendoen of kopen, zonder erbij na te hoeven denken?

Neem de tijd voor zelfonderzoek

Misschien overweldigt dit je nu. Weet dat je niet al deze vragen in één keer hoeft te beantwoorden. Neem er de tijd voor om hier mee bezig te zijn.

Het is zelfs veel beter en effectiever om hier dagelijks even mee bezig te zijn. Al is het bijvoorbeeld één vraag per dag, 5 minuutjes om te reflecteren om jezelf of een paar minuutjes om te dagdromen over jouw doelen.

Weet dat de antwoorden op deze vragen alleen komt uit jezelf. Niemand kan ze voor jou beantwoorden. Je kunt deze vragen alleen beantwoorden als je stopt met jezelf veroordelen en op zelfonderzoek uit gaat.

Wees open-minded en nieuwsgierig naar jezelf. Alleen dan zal je jezelf écht leren kennen.           

Kom ook echt in actie. Ging dingen anders aanpakken. Iedere dag aan de slag. Want alleen wanneer je in actie komt zullen er dingen veranderen.