Jezelf leren kennen, waarom is dat belangrijk?
Het hebben van zelfinzicht staat aan de basis van je persoonlijke ontwikkeling.
Zelfreflectie zorgt ervoor dat je kunt reflecteren op je eigen gedrag en je eigen functioneren.
Het zorgt ervoor dat jij meer gaat doen van wat jij wilt en jij je doelen gaat bereiken.
Jij kunt jezelf leren kennen door 10 vragen aan jezelf te stellen.


leestijdLeestijd: ca 7 minuten
updateUpdate: 16-11-2020

 

Weet jij nog wie jij bent en wat jij leuk vindt? En nog belangrijker, handel je daar ook naar?

Soms zijn er momenten in je leven dat je jouw eigen identiteit bent kwijt geraakt. Dat je je eigen behoeftes en belangen aan de kant hebt gezet voor andere dingen. Je bent de verbinding met jezelf en jouw eigen gedachten verloren. Daardoor voel je je niet goed. Je vindt geen vervulling meer in je leven.

De wereld om je heen is een afspiegeling van wie jij op dit moment bent en hoe jij op dit moment denkt. Dat kun je ook veranderen zodat jouw leven positief gaat veranderen. Dat je gaat doen wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt.

Maar voordat dat gaat gebeuren is het belangrijkrijk dat jij jezelf beter leert kennen. Dat je zelfinzicht krijgt en door middel van zelfreflectie kunt reflecteren op je gedrag en jouw eigen rol. Zodat jij jezelf weer leert kennen en jij jouw doelen gaat halen.

Tijd om hier mee aan de slag te gaan!

Stop met jezelf ontvluchten

Jezelf leren kennen klinkt voor veel mensen vaak heel eng. Want wat als je dingen van jezelf ontdekt waar je helemaal niet blij mee bent. Of je zulke grote dromen boven laat komen dat je bang bent dat je ze nooit zult waar maken en je alleen maar teleurgesteld zult zijn.

We doen er vaak van alles aan om maar niet over onszelf te hoeven nadenken. Dan hoeven we ook niet over onszelf te oordelen. Maar waarom zou je jezelf moeten veroordelen? Dat is helemaal niet nodig.

Je kunt jezelf beter leren kennen, reflecteren op jezelf en meer zelfinzicht krijgen zonder te oordelen over jezelf en zonder zelfkritiek te hebben. Het zorgt ervoor dat zelfonderzoek niet meer spannend is, maar dat het juist inspirerend is om te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt.

Als jij weet wie jij bent, wat jij voelt en wat jij wilt dan kun je de dingen doen die bij jou passen. De keuzes maken die jij horen bij jou.

 

Wat is zelfinzicht

Voordat we met de vragen aan de slag gaan om jezelf beter te leren kennen is het belangrijk om het begrip zelfinzicht beter te leren kennen.

Want wat is zelfinzicht eigenlijk?

Zelfinzicht is inzicht in je eigen identiteit, in je eigen normen en waarden, in je overtuigingen, je eigen gedrag, je sterke en zwakke punten en in je eigen interesses.

Het laat je zien wie jij bent en wat jij wilt. Waar je goed in bent en wat je zou willen leren.

Door dit van jezelf te weten krijg je steeds meer inzicht in wie jij bent en leer je jezelf steeds beter kennen.

Zelfreflectie is belangrijk voor meer zelfinzicht

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel om jezelf beter te leren kennen. Het is een van de meest krachtige manieren om meer over jezelf te leren en om te veranderen. 

Wat is de betekenis van zelfreflectie? Het is jezelf een spiegel voor houden waardoor je kunt reflecteren op je eigen gedrag, op e functioneren, op de keuzes die je gemaakt hebt, de dingen die je gedaan hebt en op wat er goed ging en minder goed ging.

Regelmatig reflecteren op jezelf is van groot belang voor het leren kennen van jezelf. Alle situaties die zich voordoen in jouw leven zeggen iets over jezelf. Door daar naar te kijken en over na te denken kun je zien wat er voor jou goed is en wat er minder goed is. Kun je leren van eventuele fouten die je gemaakt hebt en ze niet nog een keer maken. Je zult groeien als persoon en jezelf steeds beter leren kennen.

Zelfreflectie is niet altijd leuk, omdat het heel confronterend kan zijn. Maar laat je daar niet door tegen houden. Je kunt er namelijk heel veel van leren over jezelf.

Zelfreflectie vragen

Bij het reflecteren op jezelf is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Om zo terug te kijken op de situatie, je eigen gedrag en of je gedaan hebt wat je zelf wilde.

Hier volgen een aantal voorbeelden van zelfreflectie vragen:

– Welke situatie deed zich voor?
– Wat ging er goed?
– Wat ging er minder goed?
– Wat dacht je?
– Hoe voelde jij je?
– Wat deed je en hoe deed je dat?
– Hoe is het afgelopen?
– Heb je gedaan wat jij wilt of heb je je aangepast aan anderen?
– Wat kan je de volgende keer beter of anders doen?

Bekijk de eerste minuut van deze korte video om eens op een andere manier naar jezelf te kijken

 

Jezelf leren kennen door deze 10 vragen aan jezelf te stellen

Naast de vragen die je jezelf kunt stellen voor zelfreflectie zijn er ook vragen die je kunt stellen zodat je jezelf beter leert kennen.

Tony Robbins heeft een mooie quote: The quality of your life depends on the quality of the questions you ask yourself
Door jezelf de juiste vragen te stellen leer je jezelf beter kennen en krijg je een mooier leven.

Tijd voor jou om jezelf onderstaande vragen te stellen en op zoek te gaan naar de antwoorden.

1. Wat wil ik?

Ontdek wat jij het allerliefste wilt. Wat jouw dromen en doelen zijn.

2. Waar doe ik het voor?

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je wilt. Het is nog belangrijker om te weten waarom je het wilt.

3. Waar laat ik mij door tegen houden?

Ontdek de angsten die je tegen houden en kom ze onder ogen. Zorg dat je je niet meer langer tegen laat houden door de stemmetjes in je hoofd.

4. Hoe zien en voelen mijn dromen?

Maak gebruik van de kracht van visualisatie om te zien en te voelen hoe jouw dromen en doelen er uit zien.

5. Wat vertel ik mezelf?

Ontdek voor jezelf welke waarheden en overtuigingen jij jezelf hebt verteld. Misschien vertel jij jezelf dingen die je niet helpen om jezelf te leren kennen en jouw dromen waar te maken. Deze kun je positief veranderen en jezelf andere overtuigingen aanleren die je wel verder helpen.

6. Hoe verhoog ik mijn energielevel?

Een gebrek aan energie is een veel voorkomend gevoel. Door alle drukte en stress voel je je vaak moe en uitgeblust.

Ga op zoek naar manieren om jouw energie te verhogen en die tegelijkertijd zorgen voor ontspanning. Zodat je beter in je vel zit en je de dingen kunt doen die je graag wilt doen.

7. Welke vragen stel ik mijzelf?

Zoals je eerder in dit artikel gelezen hebt hangt de kwaliteit van je leven af van de vragen die je jezelf stelt. Hier in dit artikel vind je mooie vragen die je jezelf kunt stellen.

Het gaat ook om de manier waarop je de vragen aan jezelf stelt. Als je jezelf negatief geformuleerde vagen stelt, dan krijg je negatieve antwoorden. Stel je jezelf positief geformuleerde vragen, dan krijg je positieve antwoorden.

8. Wie moet ik zijn?

Ja, je bent goed zoals je bent. Dat is zeker waar! Maar als jij jezelf beter wilt leren kennen en meer dingen wilt doen waar je blij van wordt, dan zal je moeten groeien als persoon. Vraag jezelf af wat de persoon doet die jouw droomleven al leeft. Welke keuzes maakt die persoon?

9. Welke eerste stap kan ik zetten?

Vaak klinken je dromen en doelen zo groot en onbereikbaar dat het lijkt alsof je ze nooit kunt halen. Dat is wat er gebeurd in jouw brein als je grote dromen en doelen hebt. Door het op te delen in kleine stapjes is het voor je brein beter behapbaar en zullen die stemmetjes in je hoofd minder snel gaan opspelen.

Begin met na denken over welke eerste kleine stap je kunt zetten op weg naar jouw doelen. Na die eerste stap volgt weer een volgende stap en zo kom je stapje voor stapje steeds dichterbij.

10. Waar wil ik later als ik oud ben geen spijt van hebben?

Hoe wil jij later terug kijken op jouw leven? Als je op je sterfbed ligt waar wil je dan aan denken? Het is een heel krachtige manier om hier over na te denken. Het zal je aanzetten tot actie, want je wilt jezelf niet teleurstellen.

stappenplan ontdekking naar jezelf en jouw mooiste leven klein

Neem de tijd voor zelfonderzoek

Misschien overweldigt dit je nu. Weet dat je niet al deze vragen in één keer hoeft te beantwoorden. Neem er de tijd voor om hier mee bezig te zijn. Het is zelfs veel beter en effectiever om hier dagelijks even mee bezig te zijn. Al is het maar bijvoorbeeld één vraag per dag, 5 minuutjes om te reflecteren om jezelf of een paar minuutjes om te dagdromen over jouw doelen.

Weet dat je antwoorden op deze vragen alleen kunnen komen uit jezelf. Niemand kan ze voor jou beantwoorden. Je kunt deze vragen alleen beantwoorden als je stopt met jezelf veroordelen en op zelfonderzoek uit gaat. Wees open-minded en nieuwsgierig naar jezelf. Alleen dan zal je jezelf écht leren kennen.           

Het doen van deze gratis persoonlijkheidstest zal je misschien nog meer inzicht geven in jezelf zodat je jezelf beter kunt begrijpen.

Wil jij aan de slag met praktische oefeningen bij de 10 vragen die ik in dit artikel bespreek? Volg dan de training Ontdekking naar jezelf en jouw mooiste leven. In deze training krijg je 10 dagen lang iedere dag een mail met een opdracht bij de vragen van het stappenplan.
Je gaat 10 dagen lang aan de slag met jezelf beter leren kennen, met zelfonderzoek en het krijgen van zelfinzicht.

Klik hier om meer te lezen over de training Ontdekking naar jezelf en jouw mooiste leven.