Jezelf leren kennen, waarom is dat belangrijk?
Het kennen van jezelf staat aan de basis van je persoonlijke ontwikkeling.
Aan het hebben van meer zelfvertrouwen en vaker voor jezelf kiezen.
Het zorgt ervoor dat jij meer gaat doen van wat jij wil en jij je doelen gaat bereiken.
Jij kunt jezelf leren kennen door 10 vragen aan jezelf te stellen.
Die 10 vragen vind je in dit artikel…


leestijdLeestijd: ca 10 minuten
updateUpdate: 19-3-2021

 

Weet je nog wie je bent en wat je leuk vindt? En nog belangrijker, handel je daar ook naar?

Er zijn momenten in je leven dat je jouw eigen identiteit bent kwijt geraakt. Dat je je eigen behoeftes en belangen aan de kant hebt gezet voor andere dingen. Je bent de verbinding met jezelf en jouw eigen gedachten verloren. Daardoor voel je je niet goed. Je vindt geen vervulling meer in je leven.

Eén van die momenten was voor mij het moment dat ik moeder werd. Ik ging er volledig voor! Voor die tijd waren paarden en paardrijden mijn leven. Tijdens de zwangerschap stopte ik en was mijn grootste hobby (en daarmee mijn vorige leven) verdwenen.

Doordat mijn hele situatie veranderde en mijn leven op zijn kop stond had ik geen idee meer wie ik was en wie ik leuk vond. Mijn volledige aandacht ging naar mijn kinderen en het moeder zijn.

Er zijn zoveel verwachtingen vanuit de maatschappij over moeders en zoveel verwachtingen die je jezelf oplegt. Dat je alleen nog bezig bent met het voldoen aan al deze verwachtingen.

Totdat ik mezelf afvroeg: Is dit nu mijn leven? Wie ben ik en wat wil ik?
Werkelijk waar, ik had geen idee op dat moment…

Misschien herken jij jezelf hier ook wel in. Of heb je iets heel anders meegemaakt waardoor jij jezelf verloren bent en je jezelf niet meer kent. Dat je alleen nog maar bezig was met het voldoen aan alle verwachtingen.

De wereld om je heen is een afspiegeling van wie jij op dit moment bent en hoe jij op dit moment denkt. Dat kun je ook veranderen zodat jouw leven positief gaat veranderen. Dat je gaat doen wat jij wil en wat jij belangrijk vindt.

Voordat dat gaat gebeuren is het belangrijkrijk dat jij jezelf beter leert kennen.             

Tijd om hier mee aan de slag te gaan!

 

Stop met jezelf wegcijferen

Jezelf leren kennen klinkt voor veel mensen heel eng. Want wat als je dingen van jezelf ontdekt waar je helemaal niet blij mee bent….

Of je zulke grote dromen boven laat komen dat je bang bent dat je ze nooit zult waar maken en je alleen teleurgesteld zult zijn.

Je doet er alles aan om niet over jezelf na te denken. Dan hoeven je ook niet over jezelf te oordelen. Maar waarom zou je jezelf moeten veroordelen? Dat is helemaal niet nodig!

Je kunt jezelf beter leren kennen zonder te oordelen over jezelf en zonder zelfkritiek te hebben. Het zorgt ervoor dat zelfonderzoek niet meer spannend is. Dat het juist inspirerend is om te ontdekken wie jij bent en wat jij wil.

Als jij weet wie jij bent, wat jij voelt en wat jij wil dan kun je de dingen doen die bij jou passen. Heb je veel meer zelfvertrouwen en maak je makkelijker keuzes.

Zelfreflectie is belangrijk om jezelf te leren kennen

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel om jezelf beter te leren kennen. Het is een van de meest krachtige manieren om meer over jezelf te leren en om te veranderen. 

Wat is de betekenis van zelfreflectie? Het is jezelf een spiegel voor houden waardoor je kunt reflecteren op je eigen gedrag, op je functioneren, op de keuzes die je maakt, de dingen die je doet en op wat er goed ging en minder goed ging.

Regelmatig reflecteren op jezelf is van groot belang voor het leren kennen van jezelf. Alle situaties die zich voordoen in jouw leven zeggen iets over jezelf. Door daar naar te kijken en over na te denken kun je zien wat er voor jou goed is en wat er minder goed is.

Kun je leren van fouten die je gemaakt hebt en ze niet nog een keer maken. Je zult groeien als persoon en jezelf steeds beter leren kennen.

Zelfreflectie is niet altijd leuk, omdat het heel confronterend kan zijn. Maar laat je daar niet door tegen houden. Je kunt er heel veel van leren over jezelf.

Zelfreflectie vragen

Bij het reflecteren op jezelf is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Om zo terug te kijken op de situatie, je eigen gedrag en of je gedaan hebt wat je zelf wil.

Hier volgen een aantal voorbeelden van zelfreflectie vragen:

– Welke situatie deed zich voor?
– Wat ging er goed?
– Wat ging er minder goed?
– Wat dacht je?
– Hoe voelde jij je?
– Wat deed je en hoe deed je dat?
– Hoe is het afgelopen?
– Heb je gedaan wat jij wil of heb je je aangepast aan anderen?
– Wat kan je de volgende keer beter of anders doen?

Jezelf leren kennen door deze 10 vragen aan jezelf te stellen

Naast de vragen die je jezelf kunt stellen voor zelfreflectie zijn er ook vragen die je kunt stellen zodat je jezelf beter leert kennen.

Tony Robbins heeft een mooie quote: The quality of your life depends on the quality of the questions you ask yourself
Door jezelf de juiste vragen te stellen leer je jezelf beter kennen. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en weet beter wat je wil. Waardoor je de verwachtingen van anderen loslaat en je eigen keuzes maakt.

Tijd voor jou om jezelf onderstaande vragen te stellen en op zoek te gaan naar de antwoorden.

1. Wat wil ik?

Ontdek wat jij het allerliefste wil. Wat jouw dromen en doelen zijn. Ga luisteren naar wat je gevoel je te vertellen heeft, in plaats van wat je hoofd kan bedenken.

2. Waar doe ik het voor?

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je wil. Het is nog belangrijker om te weten waarom je het wil. Jouw waarom gaat ervoor zorgen dat je de motivatie hebt om te gaan voor jouw dromen en doelen.

3. Waar laat ik mij door tegen houden?

Ontdek de angsten die je tegen houden (link blog) en kom ze onder ogen. Zorg dat je je niet meer langer tegen laat houden door de stemmetjes in je hoofd. Vaak maak je de dingen in je hoofd veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Wanneer je toch de stap zet die van te voren zo eng lijkt en voelt, blijkt het achteraf reuze mee te vallen.

4. Hoe zien en voelen mijn dromen?

Maak gebruik van de kracht van visualisatie om te zien en te voelen hoe jouw dromen en doelen er uit zien. Zie jezelf als de persoon die je wil zijn. Voel hoe jouw leven eruit ziet wanneer je de verwachtingen van andere loslaat en je je eigen keuzes gaat maken.

5. Wat vertel ik mezelf?

Ontdek voor jezelf welke waarheden en overtuigingen jij jezelf vertelt.

Misschien vertel jij jezelf dingen die je niet helpen om jezelf te leren kennen en jouw dromen waar te maken. Deze kun je positief veranderen en jezelf andere overtuigingen aanleren die je wel verder helpen.

Denk na over je belemmerende overtuigingen, buig deze om naar positieve overtuigingen en vertel die elke dag aan jezelf.

6. Hoe verhoog ik mijn energielevel?

Een gebrek aan energie is een veel voorkomend gevoel. Door alle drukte en stress voel je je moe en uitgeblust.

Ga op zoek naar manieren om jouw energie te verhogen en die tegelijkertijd zorgen voor ontspanning. Zodat je beter in je vel zit en je de dingen kunt doen die je graag wil doen.

Weet dat jij energielevel ook voor een grootgedeelte afhankelijk is van je mindset en hoe je in het leven staat.

7. Welke vragen stel ik mijzelf?

Zoals je eerder in dit artikel gelezen hebt hangt de kwaliteit van je leven af van de vragen die je jezelf stelt. Hier in dit artikel vind je mooie vragen die je jezelf kunt stellen.

Het gaat ook om de manier waarop je de vragen aan jezelf stelt. Als je jezelf negatief geformuleerde vagen stelt, dan krijg je negatieve antwoorden. Stel je jezelf positief geformuleerde vragen, dan krijg je positieve antwoorden.

Verander dus de vragen die je aan jezelf stelt en je leven zal veranderen!

8. Wie moet ik zijn?

Ja, je bent goed zoals je bent. Dat is zeker waar!

Alleen als jij jezelf beter wil leren kennen en meer dingen wil doen waar je blij van wordt, dan zal je moeten groeien als persoon.

Vraag jezelf af wat de persoon doet die jouw droomleven al leeft. Welke keuzes maakt die persoon? Wat doet die persoon? Ga meer van dezelfde dingen doen!

9. Welke eerste stap kan ik zetten?

Je dromen en doelen klinken zo groot en onbereikbaar dat het lijkt alsof je ze nooit kunt halen. Dat is wat er gebeurd in jouw brein als je grote dromen en doelen hebt.

Door het op te delen in kleine stapjes is het voor je brein beter behapbaar en zullen die stemmetjes in je hoofd minder snel opspelen.

Het helpt ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. Iedere keer wanneer je een kleine stap gehaald hebt geeft dit je zelfvertrouwen een boost en motivatie om door te gaan met de volgende stap.

Begin met na denken over welke eerste kleine stap je kunt zetten op weg naar jouw doelen. Na die eerste stap volgt weer een volgende stap en zo kom je stapje voor stapje steeds dichterbij.

10. Waar wil ik later als ik oud ben geen spijt van hebben?

Hoe wil jij later terug kijken op jouw leven? Als je op je sterfbed ligt waar wil je dan aan denken?

Het is een heel krachtige manier om hier over na te denken. Het zal je aanzetten tot actie, want je wil jezelf niet teleurstellen.

Nu je nog niet op je sterfbed ligt heb je de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen, om je eigen keuzes te maken en te stoppen met het voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Neem de tijd voor zelfonderzoek

Misschien overweldigt dit je nu. Weet dat je niet al deze vragen in één keer hoeft te beantwoorden. Neem er de tijd voor om hier mee bezig te zijn.

Het is zelfs veel beter en effectiever om hier dagelijks even mee bezig te zijn. Al is het bijvoorbeeld één vraag per dag, 5 minuutjes om te reflecteren om jezelf of een paar minuutjes om te dagdromen over jouw doelen.

Weet dat de antwoorden op deze vragen alleen komt uit jezelf. Niemand kan ze voor jou beantwoorden. Je kunt deze vragen alleen beantwoorden als je stopt met jezelf veroordelen en op zelfonderzoek uit gaat.

Wees open-minded en nieuwsgierig naar jezelf. Alleen dan zal je jezelf écht leren kennen.           

Kom ook echt in actie. Ging dingen anders aanpakken. Iedere dag aan de slag. Want alleen wanneer je in actie komt zullen er dingen veranderen.

Wil jij aan de slag met praktische oefeningen bij de 10 vragen die ik in dit artikel bespreek? Hier nog veel dieper op ingaan. Zodat je jezelf echt beter gaat leren kennen. Je zonder schruldgevoel kiest voor jezelf en de verwachtingen van anderen echt los kunt laten. Waardoor jij je eigen keuzes gaat maken.

Volg dan de training Mama Ontdek Jezelf.
Je gaat aan de slag met jezelf beter leren kennen, met zelfonderzoek, je eigen keuzes maken en meer zelfvertrouwen krijgen.

Klik hier om meer te lezen over de training Mama Ontdek Jezelf

Of ga aan de slag met de gratis training Jezelf leren kennen

Waarmee je ontdekt hoe je als zorgzame moeder leert stoppen met jezelf wegcijferen en meer zelfvertrouwen krijgt, zonder daarbij je partner en kinderen tekort te doen.

Je ontdekt wie je bent naast je rol als moeder.

Download deze gratis training en ontdek vandaag nog:

  • Wat jouw kernwaarden en persoonlijke drijfveren zijn, waardoor je ontdekt wie jij bent naast je rol als mama
  • De 3 sleutels die nodig zijn om te kiezen voor jezelf en jouw dromen waar te maken, zodat je weet wat je moet doen om je doelen te halen
  • 6 tips om je onzekerheid aan te pakken, waardoor je meer zelfvertrouwen hebt
  • De 6 stappen om je angst te overwinnen, zodat je zelfverzekerder bent en de stemmetjes in jouw hoofd je leven niet bepalen
  • Welke dingen jij op dagelijkse basis kunt gaan doen, waardoor jij vaker kiest voor jezelf en stopt met jezelf wegcijferen