Probeer jij alles perfect te doen?
Lukt het je niet om dat voor elkaar te krijgen?
Waarom is streven naar perfectie nodig?
Het leven is niet perfect en dat hoeft ook niet

Probeer jij als mama alle ballen hoog te houden? Een perfecte moeder, echtgenoot, werknemer en vriendin te zijn?

Dat is echt een onmogelijke opgave! Het hoeft ook allemaal niet perfect. Je maakt je leven een stuk leuker als het niet perfect is. Je zorgt voor een stuk minder stress.

Want waarom zou je streven naar iets dat je nooit kunt bereiken? In plaats van goed voor jezelf te zorgen?

Weg met perfectionisme

In deze maatschappij lijkt perfectie bijna de norm.

We willen de controle houden op alles in ons leven en het leven van onze kinderen. Zijn bang om fouten te maken en willen onze kinderen daar ook voor behoeden. Bang om afgewezen te worden.

Maar kun je controle houden op alles wat er gebeurt in het leven? In het leven van je kinderen? Nee. Dat moet je ook helemaal niet willen. Want het kan niet. Je kunt niet bepalen wat er allemaal gebeurd. Er komen altijd onverwachte dingen op je pad. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Zo is het leven.

 

Is fouten maken erg? Moeten wij als mama’s onze kinderen behoeden voor het maken van fouten? Nee. Het is niet erg om dingen anders te doen als gepland. Wie zegt dat dat fout is? Dat is een oordeel wat je er zelf aan toe kent. Jij bepaalt of iets goed of fout is. Dus als jij bepaalt dat het niet fout is, dan is het niet fout.

Onze kinderen zullen ook dingen anders doen dan jij eigenlijk bedacht hebt. Maar ook dat is niet erg. Kinderen leren van de dingen die ze doen. Als ze iets doen en het heeft niet het resultaat dat ze willen, dan zullen ze het de volgende keer anders doen. Ook dat is helemaal niet fout. Als mama hoef je daar ook niks aan te doen. Je hoeft er alleen maar te zijn voor je kinderen.

Worden we afgewezen als we dingen anders doen dan anderen? Wat denk jij? Ik denk het niet.

Als het wel zo is, dan zijn het mensen die dat doen die jij in je leven niet nodig hebt. Want waarom zou iemand jou af moeten wijzen? Omdat je iets anders doet? Onzin toch!

Je wordt ongelukkig van streven naar perfectie

Streven naar perfectie in je leven gaat je niet veel goeds brengen. Het maakt je ongelukkig, omdat je perfectie nooit zult bereiken.

Er blijven altijd dingen in je leven die voor jouw gevoel niet perfect zijn. Altijd dingen in je leven die je niet onder controle hebt. Dingen waarvan je brein tegen je zegt dat het niet goed genoeg is opgelost. Want je brein wil graag dat er een oplossing komt voor al je problemen en imperfecties. Maar dat kan niet. Je kunt niet alles oplossen.

Dus waarom zou je streven naar perfectie als het je niet gelukkig maakt? Het kost je heel veel tijd en energie, terwijl je er niks voor terug krijgt. Het maakt je ongelukkiger in plaats van gelukkiger. Tijd om er mee te stoppen.

Ga uit van het volgende: Ieder moment is perfect. Ieder moment is precies goed zoals het hoort te zijn. Alles mag er zijn zoals het is.

Dat betekent niet dat jij alles in je leven even fijn vindt wat er gebeurd. Maar je neemt het zoals het is. Probeer het niet te veranderen. Je geniet van de leuke dingen die op jouw pad komen. Dealt met de minder leuke dingen.

Het leven is niet alleen maar leuk

Alles wat je tegen komt in je leven is goed zoals het is. Het is niet alleen maar leuk. Er gebeuren in jouw leven ook dingen die je niet leuk vindt. Je maakt diepe dalen mee. Hoge toppen. Je gaat op weg naar jouw droomleven.

De gebeurtenissen in jouw leven zorgen ervoor dat je bent wie je bent. Als je niet blij bent met wie je op dit moment bent, dan zal je in je leven andere dingen moeten gaan doen. Andere keuzes moeten gaan maken. Moeten kiezen voor de dingen die je belangrijk vindt.

Ook als je je droomleven leeft is dat niet altijd perfect. Er komen altijd dingen op je pad die je niet onder controle hebt en die je liever niet wilt. Maar zo is het leven. Daar zal je mee om moeten leren gaan.

Perfectie is niet iets dat je na streeft in je droomleven. Perfectie zal je nooit bereiken. Dat is ook helemaal niet nodig.

Als jij ervoor zorgt dat je in je leven steeds meer dingen doet die je leuk vindt, dan gebeuren er steeds minder dingen die je niet leuk vindt. Dan geniet je van een heel leuk droomleven met af en toe wat minder leuke dingen.

Dat maakt het uiteindelijk perfect zoals het is. Dat is iets waar je niet iets waar jij van alles voor moet doen en laten. Dat is wat je bereikt door gewoon meer leuke en belangrijke dingen te doen.

Hoe kun je stoppen met streven naar perfectie?

Laat het los. Laat los dat je op sommige dingen geen grip hebt. Je kunt niet alles in de hand houden.

De dingen die je doet hoeven niet allemaal perfect. Je bent als mama ook maar gewoon een mens, geen super woman. Accepteer dat je niet alles perfect kunt en hoe te doen.

Geniet van je leven zoals het op je af komt. Alles heeft een reden. Ook al zie je die misschien niet direct.

Als je los kunt laten en kunt accepteren wordt je leven een stuk leuker en relaxter! Geniet ervan.

Wil jij alles perfect doen? Of heb je het al los kunnen laten dat het niet allemaal perfect hoeft?