Ook jij wil graag je droomleven leven.
Het lijkt maar niet te lukken.
Je klaagt en zoekt de schuld buiten jezelf.
Je bent ongelukkig.
“Wanneer komt geluk mij nou aanwaaien?” denk je vaak

Jij wilt ook heel graag je droomleven leven. Je hebt grote dromen! Hoe hard je ook je best doet, iedere keer gebeurd er weer iets waardoor het niet lijkt te lukken. Dingen waar jij helemaal niks aan kunt doen. Die jou op de plek houden waar je nu bent.

Je voelt jezelf vreselijk ongelukkig. Waardoor je helemaal niet blij bent met wie je bent en wat je hebt. Je voelt je het slachtoffer van je leven.

Anderen lijkt het wel te lukken. Hun leven lijkt zo makkelijk en soepel te verlopen. Terwijl het jou na heel veel moeite nog steeds niet lukt.

Tijd om even lekker te gaan klagen en zeuren. Klagen dat het zo oneerlijk is. Zeuren dat het bij jou niet lukt. Dat het oneerlijk is wat andere mensen hebben en bereiken.

Het is zo makkelijk om een slachtofferrol aan te nemen

Het is heel makkelijk om alles en iedereen de schuld te geven van wat er allemaal mis is met jouw leven.

Jij kunt er niks aan doen. Het overkomt je allemaal. Het enige dat je kunt doen is erover zeuren en klagen. Om je heerlijk onder te dompelen in jouw eigen slachtofferrol.

Je ziet alleen de dingen die mis gaan. De dingen die jouw geluk in de weg staan. Alles wat niet goed gaat in jouw leven. Waardoor het onmogelijk lijkt om jouw dromen waar te gaan maken.

Lees ook: Wil jij positief leren denken? Ik geef je 7 tips om dat voor elkaar te krijgen


Help, ik ben ongelukkig!

Je voelt je rot en bent totaal niet happy. Je bent hartstikke ongelukkig met je leven.

Maar wat kun je eraan doen? Hoe kun je al je problemen en ellende oplossen?

De eerste stap is om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je problemen en jouw leven. Je moet stoppen met de schuld buiten jezelf te zoeken. Stoppen met alleen maar zeuren en klagen.

Je zult uit je slachtofferrol moeten komen. Want hiermee doorgaan heeft geen zin. Het lost niks voor je op.

Alles wat er op je pad komt daar moet je zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Zelf de problemen en ellende oplossen. Loslaten waar je geen invloed op hebt.

Sommige problemen kun je oplossen. Andere dingen zijn niet op te lossen, maar hiervoor zal je een manier voor moeten zoeken om er het beste van te maken. Met de situatie leren omgaan en kijken naar mogelijkheden die er wel zijn en dingen die je wel kunt.

Van alleen maar kijken naar het negatieve en je slecht voelen daarover is nog niemand gelukkig geworden.

Doorbreek je slachtofferrol

Jezelf slachtoffer blijven voelen van jouw leven gaat helemaal niks oplossen. Blijven klagen en de schuld bij anderen neerleggen gaat je ook niet helpen.

Anderen gaan jouw problemen en jouw ellende niet voor je oplossen. Niemand gaat ervoor zorgen dat jouw droomleven in jouw schoot geworpen wordt.

Jij bent de enige die iets kan veranderen aan jouw leven. De enige die kan bepalen hoe je tegen dingen aan kijkt. Jij bent degene die zelf kunt bepalen hoe jij je voelt en hoe jij met de minder leuke dingen in het leven om gaat.

Je het slachtoffer blijven voelen lost niks op. Het gaat je leven niet leuker maken.

Dus stop met zeuren. Stop met klagen. Je komt er niet verder mee. Het levert je niks op!

Lees ook: Vertrouwen in jezelf – Met deze 10 tips kun jij jouw zelfvertrouwen opbouwen

Geluk komt niet aanwaaien

Geluk is niet iets wat zomaar aan komt waaien. Wat uit de lucht komt vallen. Je gaat je niet gelukkig voelen als je een slachtoffer blijft.

Je zult aan het werk moeten. Hard aan het werk.

Jouw droomleven is niet zomaar iets. Het is iets waar je stappen naar toe moet zetten. Om bij dat droomleven te komen zal je de problemen moeten oplossen. Zal je de ellende moeten omdraaien naar iets positiefs. Naar iets waar jij wel invloed op hebt.

Andere mensen werken ook hard aan hun droomleven. Voor jou lijkt het misschien alsof zij er niks voor hoeven doen. Alsof het hun wel komt aanwaaien.

Maar iedereen heeft in zijn leven zijn eigen problemen en ellende. Niemand heeft een leven dat perfect is. Maar het is hoe je er mee om gaat. Welke kansen en mogelijkheden jij ziet.

Voel je jezelf dan nooit meer rot?

Moet je je ellende dan maar weg stoppen? Mag je nog wel eens niet happy zijn? Jawel, ook die gevoelens mogen er zijn. Het moet er zelfs zijn om van te leren en verder te groeien.

Het is hoe je er mee om gaat. Schiet je in de slachtofferrol. Ga je zielig doen. Anderen de schuld geven.

Of neem jij je verantwoordelijkheid. Ga je zoeken naar een oplossing. Zorg je ervoor dat het jouw geluk niet in de weg staat. Zoek je zelf naar de beste manier voor jou om er mee om te gaan.

Lees ook: Gelukkig zijn kun je leren – 10 tips voor een gelukkig leven

Wat te doen als je ongelukkig bent?

Wat kun je doen als je nu ongelukkig bent, maar je wilt zo graag meer geluk in jouw leven.

Verleg je focus. Stop met zoveel aandacht geven aan je problemen en ellende, maar geef meer aandacht aan jouw geluk.

Neem je verantwoordelijkheid over je leven. Stop met klagen en wijzen naar anderen. Ga opzoek naar oplossingen. Wees dankbaar voor wat je wel hebt en wel kunt. Stap uit die slachtofferrol.

Zet iedere dag een kleine stap op weg naar meer geluk.
Kies voor geluk en vrijheid in plaats van problemen en ellende!

 

Voel jij je wel eens slachtoffer van jouw leven? Hoe neem jij dan toch je verantwoordelijkheid?