Je mindset veranderen staat aan de basis van iedere verandering in jouw leven.
Als jij je leven wilt veranderen, dan zal je een andere mindset moeten krijgen.
Veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset
Je gedrag veranderen om andere resultaten te krijgen in je leven.
Het veranderen van je mindset is niet altijd makkelijk, maar ook jij kunt het leren!
In deze blog lees je daar meer over.

leestijdLeestijd: ca 12 minuten
updateUpdate: 10-11-2020

Herken jij het dat je steeds maar in dezelfde rondjes blijft draaien? Je wilt graag dingen anders in jouw leven. Je wilt je gedrag veranderen, maar het lukt maar niet.

Je mindset veranderen is misschien wel het moeilijkste dat er is in je leven. Omdat je snel weer terug valt in je oude gewoontes. Je hebt er discipline, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Je gedrag veranderen vraagt om radicaal anders denken. Om je gedachten te veranderen.

In deze blog duiken we dieper in op het veranderen van je mindset en hoe jouw leven daardoor verandert.

Mindset betekenis – Wat is mindset?

Het woord mindset. Je hebt er ongetwijfeld van gehoord. Het is een populair woord dat tegenwoordig heel veel gebruikt wordt.

Maar wat is dat nu eigenlijk, mindset. Je mindset zijn je gedachten en overtuigingen. De manier waarop jij denkt en naar de wereld kijkt. Het bepaalt hoe jij naar jezelf, naar anderen en naar situaties kijkt. Het bepaalt hoe jij ergens over denkt.

Je opvattingen en overtuigingen zitten in je hoofd. Je hebt ze vaak al vroeg in je leven mee gekregen van je ouders, opvoeders, je omgeving en op school. Het zijn gedachten die je voor jezelf net zo lang hebt herhaald tot je ze bent gaan geloven en ze voor waarheid bent gaan aannemen.

Je overtuigingen kleuren de bril waardoor jij jouw wereld ziet. Bepalen de dingen die jij voor waarheid aan neemt. Door de manier waarop jij naar dingen kijkt en hoe jij over dingen denkt wordt bepaald hoe jij ergens op reageert en hoe jij handelt in jouw leven.

Vanuit de oertijd zijn onze hersenen zo ingericht dat negatieve gedachten meer ons leven bepalen dan positieve gedachten. Destijds handig bij dreigend gevaar wanneer we moesten vluchten. Nu zit het onze mindset in de weg.

Je kent de uitspraak vast wel: “Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.”

Dus wil jij jouw leven veranderen, dan is het zaak om je mindset te veranderen. Als jij anders naar de dingen in jouw leven gaat kijken en anders over de dingen in jouw leven gaat denken, dan zal jouw leven veranderen.

Lees ook: Wet van Aantrekkingskracht – De invloed van jouw gevoelens en emoties op wat je aantrekt

 

Growth mindset (groei mindset) of Fixed mindset (vaste mindset)

Heb jij een growth mindset oftewel een groei mindset? Of heb jij een fixed mindset oftewel een statische, vaste mindset? Geloof jij dat je alles kunt leren of dat je persoonlijke eigenschappen vast staan?

Wat is dan precies het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset vraag jij je nu misschien af.

Mensen met een groei mindset zijn ervan overtuigd dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat talent niet aangeboren is, maar dat je jouw talenten kunt ontwikkelen. Ze geloven dat je alles kunt leren wat je wilt. Ze weten dat fouten maken geen falen is, maar een leer moment om het een volgende keer anders te doen. Dat je door te oefenen steeds meer kunt. Ze pakken uitdagingen aan om steeds meer te leren en beter te worden in dingen.

Mensen met een statische mindset hebben het idee dat je geboren wordt met talent of niet. Dat je iets wel kunt of niet kunt. En als je het niet kunt, dan kun je het ook niet leren. Dat een groot deel van je eigenschappen aangeboren zijn en dat die niet te veranderen zijn. Ze geloven erin dat je intelligentie vast staat. Ze vermijden over het algemeen grote uitdagingen, want fouten maken is voor hun falen. Mensen met een fixed mindset ontwikkelen zich niet als persoon.  

Iedereen heeft zowel een growth mindset als een fixed mindset in zich. Het verschil is alleen dat bij de ene persoon de groeimindset overheersend is, terwijl bij de andere persoon de vaste mindset overheerst. 

mindset veranderen groei mindset

Mindset veranderen en een positieve mindset ontwikkelen

Je gedrag veranderen is misschien wel het aller moeilijkste dat er is. Het vergt veel discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Je zult merken dat je snel geneigd bent om terug te vallen in oude gewoontes. Maar jij kunt een positieve mindset ontwikkelen!

Een van de belangrijkste dingen die jij je moet beseffen bij het veranderen van je mindset is dat jij jouw gedachten bepaalt. Besef je dat iedere gedachte maar een gedachte is.

Een gedachte is geen waarheid. Het is de waarheid die jij jezelf vertelt.

Jouw gedachtes zijn niks meer en niks minder dan dat. Het is niks anders dan een waarheid die je jezelf vertelt. Ze zijn een afspiegeling van de overtuigingen die jij hebt.

En als het geen echte waarheid is, maar alleen iets dat jij jezelf wijs maakt. Dan kun jij jezelf ook iets anders gaan vertellen. Jij kunt jezelf een andere waarheid gaan vertellen.

Negatieve gedachten gaan je niet verder helpen. Jij kunt er voor kiezen om niet meer te luisteren naar deze negatieve gedachten, maar ze te vervangen door positieve gedachten die je wel een goed gevoel geven.

Deze positieve gedachten zijn net zo waar als de negatieve gedachten. Hoe mee positieve gedachten je in je hoofd stopt des te mooier wordt je wereld.

Lees ook negatieve gedachten doorbreken – In 3 stappen je negatieve gedachten loslaten

 

 

Gedragsverandering creëren en een andere mindset ontwikkelen is een leerproces

Het heeft mij een tijd gekost om mijn mindset te veranderen. Het is zo verleidelijk om terug te vallen in oude gewoontes. In niet helpende gedachtes en overtuigingen. En nog betrap ik mezelf er nog wel eens op. Misschien is het iets dat jij ook bij jezelf herkent als je al bezig bent (geweest) met het veranderen van je mindset.

Maar ik kan je vertellen dat mijn leven enorm veranderd. Als ik zie hoe ik mijn geldproblemen eindelijk echt de baas ben geworden door het veranderen van mijn mindset. Als ik ervaar hoe ik mij nu voel ten opzichte van een paar jaar geleden. Ik wist niet wie ik was, wat ik wilde en maakte me snel druk om dingen. Voelde me vaak gestrest. Was het slachtoffer van mijn eigen leven en nam totaal geen verantwoordelijkheid.

Nu voel ik me veel beter. Ik neem zelf de verantwoordelijkheid over mijn leven en mijn geluk. Maak me niet meer zo snel druk om dingen. Heb geen last meer van stress. Voel me veel zelfverzekerder. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. En ben niet meer zo bang om mezelf te laten zien om wie ik ben.
Dat is wat het veranderen van je mindset met je kan doen.

Je mindset veranderen is niet iets dat je in 1 dag doet. Daar heb je discipline, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Het is belangrijk om in kleine stapjes te werken. Daarmee geef je jezelf de tijd en ruimte om nieuwe gewoontes aan te leren. Alleen met kleine stappen en doelen kun je zorgen voor blijvende verandering.

Vaak verwachten we enorme stappen in een hele korte tijd. Maar omarm dat het een leerproces is. Je moet leren om te veranderen en dit oefenen. Steeds als je merkt dat je terug valt jezelf weer een schop onder je kont geven en door gaan. Dan zul je merken dat je stapje voor stapje verandert. Dat je mindset stapje voor stapje positiever wordt.

Omarm het proces. Zie de lol er van in. Oefen iedere dag.

Hoe verander je jouw mindset?

Denk hier eens over na. Hoe zou jouw leven eruit zien als jij jouw mindset verandert?
Wat zou je dan doen wat je nu niet doet? 
Hoe zou jij je dan voelen?

Een positieve mindset verandert zoveel voor je leven. Voor hoe jij naar de dingen kijkt die gebeuren. Voor hoe jij je voelt. Je zult je minder gestrest voelen en je minder druk maken. 

Meer van de mooie dingen zien. Je heel anders en veel positiever voelen. 

Er is een verbazingwekkend groot verschil tussen succesvolle mensen met een positieve mindset en klagende mensen met een negatieve mindset. Veel mensen denken dat succesvolle mensen geluk hebben en klagende mensen pech. Dat het iets is dat buiten hunzelf ligt.

Maar niks is minder waar. Je kunt zelf bepalen of je succesvol bent of niet. Door jezelf een positieve mindset aan te leren. Door dingen te doen die succesvolle mensen doen.

Mindset succesvolle mensen

Mindset klagende mensen

Vragen zichzelf af wat ze kunnen doen om succesvol en gelukkig te zijn

Vragen zichzelf af waarom zij altijd pech hebben en waarom hun dit overkomt

Nemen zelf verantwoordelijkheid over hun leven

Geven anderen de schuld als er iets gebeurt

Ziet altijd overal de positieve kant van

Ziet alleen de negatieve dingen in het leven

Blijven leren en groeien. Vragen advies aan anderen.

Denken alles al te weten. Ze vragen geen hulp aan anderen.

Stelt zichzelf kwetsbaar op

Is bang voor afwijzing van andere personen en stelt zich daarom niet kwetsbaar op

Gelooft dat je wordt wat je denkt en je kunt alles leren

Gelooft dat je blijft zoals je bent en dat dat aangeboren is.

Is altijd op zoek naar mogelijkheden

Denkt altijd in beperkingen

Ik creëer mijn eigen leven

Het leven overkomt mij en daar kan ik niks aan doen

Leert van zijn fouten en pakt dingen een volgende keer anders aan.

Ziet fouten maken als falen en vermijdt daarom het liefst uitdagende situaties

 

 

 

 

Een positieve mindset krijgen door 7 mindset oefeningen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen gelooft iemand met een groei mindset erin dat je jezelf kunt ontwikkelen. Dat je alles kunt leren wat je wilt door te oefenen.

Wat kun je doen om te zorgen dat jij je mindset echt succesvol kunt veranderen? Welke dingen kunnen je helpen?

Er zijn een aantal dingen die jou kunnen helpen bij het ontwikkelen van een positieve mindset.

Hieronder volgen 7 mindset oefeningen die jou gaan helpen bij het krijgen van een positieve mindset.

1 Focus je op de positieve dingen en op hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet

Stop met in de slachtofferrol te kruipen. Neem zelf volledige verantwoordelijkheid over jouw leven. Je hoeft jezelf nergens de schuld van te geven. En anderen ook niet. Kijk naar de dingen zonder oordeel.

Vertel jezelf hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet. Zoek voorbeelden van mensen die hebben bereikt wat jij wilt bereiken. Weet dat als zij dat kunnen dat jij het ook kunt. Neem ze als voorbeeld en zoek uit wat zij doen. Hoe zij zich gedragen. Hoe zij over dingen denken.

Maak dagelijks tijd om even lekker weg te dromen over jouw mooiste leven.

2 Accepteer wat er nu is en je leven en wees dankbaar

Je zit op dit moment misschien in een situatie waar je helemaal niet in wilt zitten. Je wilt je leven zo graag veranderen!

Weet dat je alleen dingen kunt veranderen door eerst te accepteren van wat er nu is. Hoe slecht of vervelend je situatie nu ook is, accepteer dat dit is waar je nu bent. Dat je vanuit hier kunt gaan groeien en kunt gaan leren.

Wees dankbaar voor de mooie dingen die er nu in je leven zijn. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor de mensen om je heen. Voor je gezondheid. Voor het huis waar je in leeft. Dankbaar voor dat je open staat om je mindset te veranderen en zo je leven te veranderen.

vrouw genieten boek en koffie

3 Neem verantwoordelijkheid over jouw leven

Alleen jij kunt jouw leven veranderen. Niemand anders gaat dat voor je doen.

Dus vanaf nu neem jij 100% verantwoordelijkheid voor wie jij bent, wat je denkt en wat jij doet. Wijs niet naar anderen als er iets gebeurt dat je niet fijn vindt. Kijk wat jouw aandeel in de situatie is en wat jij kunt doen om het te veranderen.

Alleen door zelf verantwoordelijkheid te nemen over jouw leven, jouw gedachten en jouw acties kun je een positieve mindset krijgen en succesvol worden.

4 Overlaad jezelf met positiviteit en inspiratie

Het is heerlijk om jezelf vol te stoppen met positiviteit en inspiratie. Lees een boek. Kijk een YouTube video. Luister een podcast. Doe een fijne meditatie. Maak een vision board.

Het maakt niet uit wat je doet, maar als je jezelf vol stopt met positiviteit en inspiratie ga je jezelf beter voelen. Het verandert jouw kijk op de wereld en daarmee ook je mindset.

5 Stop met jezelf vergelijken met anderen

Het is zo’n nare gewoonte van ons om onszelf constant te vergelijken met anderen. Helemaal door de komst van social media worden we nog meer geconfronteerd met anderen. Met het beeld dat zij laten zien.

Je kunt jezelf er zo slecht door gaan voelen. Als je ziet dat het bij anderen super goed gaat en het jou nog steeds niet lukt. Als anderen bereiken wat zij willen bereiken en jij nog maar aan het begin staat. Maar weet dat iedereen zijn eigen pad bewandelt en iedereen zijn eigen lessen te leren heeft. Geniet van jouw reis en kijk niet te veel naar wat anderen in jouw omgeving doen.

Haal jezelf niet omlaag door te kijken naar anderen. Kijk voor jezelf af en toe terug naar hoe het was en welke stappen je al gezet hebt.

6 Stop met alle negativiteit

Stop met alle negativiteit in je leven. Laat je niet mee slepen door anderen die negatief denken en roddelen. Volg niet meer zoveel nieuws. Dat schets vaak ook geen positief beeld van de wereld.

Plak niet overal negatieve emoties op. Zie de dingen zoals ze zijn zonder erover te oordelen. Weet dat je dingen altijd anders kunt gaan bekijken en er een positieve wending aan kunt geven.

Lees ook: Positief denken – 7 tips om dat voor elkaar te krijgen!

7 Ontdek wij jij bent en wat jij wilt
Het gaat er niet om wat iemand anders heeft of iemand ander wil. Het gaat erom dat jij jezelf kent en weet wat jij wilt.

Wanneer voel jij je fijn? Wat is succes voor jou? Welke dromen heb jij?

Begin met je gedrag veranderen en je mindset veranderen

Het is tijd voor je om te beginnen met je mindset te veranderen om een succesvolle mindset te krijgen. Tijd om aan de slag te gaan met het veranderen van je gedrag zodat jij een veel mooier leven krijgt!

Weet dat jij dit ook kunt. Dat het oefening vergt, je geduld nodig hebt en doorzettingsvermogen. Maar met de tips die hierboven staan vind jij voor jezelf een manier om een positieve mindset te krijgen. Om anders te kijken naar de dingen in jouw leven.

Stapje voor stapje krijg je een steeds mooier leven. Ga jij je steeds beter voelen.

Wil jij 30 tracks met meer dan 100 minuten aan korte inspirerende mindset audio’s om te luisteren? Meld je dan hier aan voor de mindset audio training

Om je geduld te kunnen bewaren en je doorzettingsvermogen te behouden is het belangrijk dat je weet waarvoor je het doet. Dat je weet wie je bent en wat je wil. Wat je dromen zijn en waarom je die wil bereiken.

Ga aan de slag met de gratis training Jezelf leren kennen

Waarin je ontdekt wie je naast je rol als mama nog meer bent

En hoe je als zorgzame moeder leert stoppen met jezelf wegcijferen en meer vertrouwen krijgt, zonder daarbij je partner en kinderen tekort te doen.

Download deze gratis training en ontdek vandaag nog:

  • Wat jouw kernwaarden en persoonlijke drijfveren zijn, waardoor je ontdekt wie jij bent naast je rol als mama
  • De 3 sleutels die nodig zijn om te kiezen voor jezelf en jouw dromen waar te maken, zodat je weet wat je moet doen om je doelen te halen
  • 6 tips om je onzekerheid aan te pakken, waardoor je meer zelfvertrouwen hebt
  • De 6 stappen om je angst te overwinnen, zodat je zelfverzekerder bent en de stemmetjes in jouw hoofd je leven niet bepalen
  • Welke dingen je op dagelijkse basis kunt gaan doen, waardoor je vaker kiest voor jezelf en stopt met jezelf wegcijferen