Het moederschap, kon jij je er een voorstelling bij maken toen je zwanger was?
Hoe was het voor jou om moeder te worden?
Heeft iemand je van tevoren verteld hoe eenzaam het soms kan zijn?
We willen graag samen zijn en het samen doen
Maar dat is nog niet zo makkelijk in deze samenleving
Hulp vragen kan heel moeilijk zijn
Mama worden. Je hebt er wel een idee bij als je zwanger bent, maar weet eigenlijk helemaal niet wat je te wachten staat. Je kunt je bij je eerste kindje niet voorstellen hoe je leven gaat veranderen. Mijn kinderen zijn het mooiste in mijn leven. Ik zou ze niet willen missen. Maar jeetje wat is het moederschap soms zwaar. Zeker als de kinderen nog baby zijn. Wat zou het makkelijk zijn als wij mama’s meer samen zouden doen. Er voor elkaar zouden zijn.
Het sociale leven is veranderd
Het gezinsleven is in de afgelopen jaren zo veranderd. Vroeger (in de tijd dat je oma moeder was en nog verder daarvoor) woonde je familie vaak dichtbij. Opvoeden deed je samen.
Je maakte in je jeugdvrienden en deze vrienden bleven vaak je hele leven. Je bleef bij elkaar in de buurt wonen. Bouwde samen een geschiedenis op. Je groeide op in een kring van familie en bekenden van allerlei verschillende leeftijden en verschillende generaties.
Je nam anderen zoals ze waren. Want ze waren gewoon in je leven. Je beïnvloede elkaar en leerde je aanpassen aan elkaar en zo werd een gezamenlijke geschiedenis opgebouwd. Je leefde in een groep waar de rollen natuurlijk verdeeld waren. Je stond er niet alleen voor. Eigenlijk was eenzaamheid vroeger een onbekend verschijnsel.
Lees ook: De hoge verwachtingen van een mama. Wat jij wil versus wat jij moet
We leven geïsoleerd met ons gezin
Wij zijn de eerste generatie die alles alleen doet. Alleen zorgen voor de kinderen, alleen de kost verdienen, alleen het huishouden doen en ook nog sociaal zijn. En natuurlijk willen we dit ook nog allemaal perfect doen.
Als je geluk hebt heb je je familie in de buurt wonen die je een handje kan helpen. Zijn opa en oma er om op te passen op de kinderen. Maar vaak genoeg woont je familie niet dichtbij of hebben zij nog hun eigen drukke werkzaamheden. Andere familieleden zijn ook vaak druk met hun eigen gezin, werk en huishouden. Of wonen te ver weg om even langs te kunnen wippen. Laat staan dat je samen met z’n allen vaak bij elkaar bent. De taken in het huishouden kunt verdelen. Samen de kinderen opvoedt.
Scheiden is ook een heel normaal fenomeen geworden. Waardoor er veel gebroken gezinnen zijn en het tegenwoordig helemaal niet meer zo gewoon is om als gezin nog bij elkaar te wonen. Dat maakt de uitdaging als mama (en ook als papa) nog groter.
Ook verhuizen is helemaal niet vreemd. Niet alleen verhuizen binnen dezelfde plaats, maar ook naar de andere kant van het land. Van stad naar dorp of andersom. We verhuizen wat af en de vriendschappen die er vroeger waren met jeugdvrienden en een heel leven door liep, omdat je bij elkaar in de buurt bleef wonen, zijn er tegenwoordig veel minder.
En dan vindt er tegenwoordig ook nog een heel groot deel van ons sociale leven plaats op social media. In plaats van bij elkaar langs te gaan of te bellen hebben we contact via Whatsapp of zie je wat je vriendinnen doen voorbijkomen op Facebook of Instagram.
Vroeger was je niet alleen
Als je vroeger kinderen kreeg dan stopte je als vrouw met werken. Daar was niks raars aan. Dat was gewoon zoals het ging. Je hoefde er niet eens over na te denken. Je bleef thuis om voor de kinderen te zorgen.
Tegenwoordig vinden mensen het vaak vreemd als je thuisblijfmama bent. Moet je jezelf haast verantwoorden waarom je thuis bent. Het is helemaal niet meer gewoon om ervoor te kiezen te stoppen met werken als er kinderen komen. Soms wil je het als mama heel graag, maar kan het financieel niet om te stoppen met werken. Andere mama’s willen graag blijven werken naast hun kinderen. Niks mis mee dat iedereen tegenwoordig deze keuze heeft. Ook niks mis dus met er bewust voor kiezen om thuis te blijven.
Maar waar vroeger iedere mama thuis was voor de kinderen ben je tegenwoordig meer een uitzondering. Vroeger was je als mama niet alleen thuis. In de hele straat woonden huisvrouwen die thuis waren met hun kinderen. Je ging even op de koffie. Liet de kinderen met elkaar spelen. Er was altijd wel iemand in de buurt als je even weg moest en de kinderen niet mee konden. Nu woon je waarschijnlijk in een straat die overdag de hele dag leeg is. Waar niemand thuis is. Zeker geen andere jonge mensen met kinderen.
Dus sta je er alleen voor. Doe je het alleen en kan dat heel eenzaam voelen.
Lees ook: Hé mama, zorg jij goed voor jezelf?
We willen graag samen zijn en het samen doen
Ken je het Afrikaanse gezegde It takes a village to raise a child? Dat je een heel netwerk om je heen nodig hebt om je kinderen op te voeden. In dat netwerk heeft iedereen zijn eigen taak en eigen specialiteiten. Bij de een kan je kind terecht om lekker te knutselen. Bij iemand anders zijn oudere kinderen aanwezig die jouw kinderen graag meenemen op pad. En bij weer iemand anders is het altijd zo lekker rustig en kun je heerlijk gaan zitten een boekje lezen.
In dat netwerk ben je nooit eenzaam als mama. Er is altijd iemand om op terug te kunnen vallen. Want niet alleen kinderen hebben het nodig om samen te zijn. Samen te kunnen spelen. Te kunnen leren van verschillende mensen van verschillende leeftijden. Ook mama’s hebben een netwerk nodig. Een netwerk om samen mee te kunnen delen. De leuke dingen, maar ook het zorgen en het opvoeden. Een eigen stam waar het makkelijk is om hulp te vragen. Je eigen sociale contacten.
Vraag jij hulp aan anderen?
Want oh jee hulp vragen. Dat is iets wat je tegenwoordig toch echt niet meer zo snel doet. Je moet het toch allemaal alleen kunnen en alleen doen. En dan nog wel perfect ook. Want stel je voor dat andere mama’s iets gaan denken. Het beter voor elkaar hebben.
Maar ook die andere mama’s die willen heel graag hulp hebben. Als we met z’n allen nou eens toe gaan geven dat we als mama’s best wel eens eenzaam zijn en hulp kunnen gebruiken. Als we nou eens dingen samen gaan doen in plaats van alles alleen en elkaar veroordelen. Dan kunnen we ons leven een heel stuk makkelijker maken.
We zijn sociale wezens en hebben het nodig om sociale contacten te hebben. Om een netwerk om ons heel te hebben waar we op terug kunnen vallen. Onze eigen stam om dingen mee te kunnen delen. En het is ook nog eens heel goed voor de sociale contacten van je kinderen. Ze leren goed omgaan met andere mensen. Zich aanpassen wanneer nodig. Voor zichzelf opkomen. Behulpzaam zijn. Met conflicten omgaan. Ze leren dat er overal andere regels gelden. Allemaal dingen die je alleen binnen je eigen gezin niet lukken. Hoe hard je ook je best doet. Hoe perfect je alles ook voor elkaar wil hebben.
Lees ook: Streef jij naar perfectie? Niet doen! Het maakt je ongelukkig
Waarom is het zo moeilijk om een netwerk op te bouwen?
Oké, duidelijk dat een netwerk om op terug te vallen ons goed kan helpen. Dat het goed is voor ons mama’s. Dat we de dingen samendoen en niet meer eenzaam zijn. Goed voor onze kinderen, omdat zij zich beter en socialer ontwikkelen.
Maar waarom blijven we dan toch alleen zitten? Hebben we niet dat netwerk dat we eigenlijk zo graag willen?
Herken je hier misschien iets van?
- Het is spannend om contact te leggen met onbekenden. Want wie weet zit die ander wel helemaal niet op jou te wachten. Heb je misschien een pijnlijke afwijzing gehad en besloten om jezelf daarvoor te beschermen. In je hoofd komen er allerlei redenen voorbij om niet op anderen af te stappen. Om op de veilige bekende plek te blijven zitten waar je nu bent. Stap uit je comfort zone en leg eens contact met die leuke mama of die gezellige buurvrouw.
- Je hebt geen tijd. Je bent te druk met van alles en nog wat in je leven. Geen energie meer over aan het einde van de dag. Hoe kun je dan gezellig met andere mensen samen zijn? Maar een netwerk opbouwen gaat verder dan alleen af en toe gezellig doen samen. Op je netwerk kun je terugvallen. Ook als je een keer niet gezellig bent. Je niet de energie hebt die je zou willen. Juist dan is je netwerk er om je even te ontlasten. Zodat je weer wat ademruimte voelt. Nodig eens iemand uit om bij jou te komen eten. Kan zij even op de kinderen letten terwijl jij je handen vrij hebt om te koken.
- Het is eng. Eng om jezelf bloot te stellen en je kwetsbaar op te stellen. Want misschien vinden anderen je dan wel zwak. Dat je het niet allemaal alleen kunt en zeker niet perfect. Maar hoe opener jij je opstelt hoe opener de ander ook zal zijn. Durf toe te geven dat je eenzaam bent en graag contact hebt met andere mama’s. Andere gezinnen om dingen mee samen te doen. Je zult verbaast staan wat het je oplevert. Durf voorbij te gaan aan het oppervlakkige contact. Durf je kwetsbaar op te stellen.
Moeten we terug naar vroeger?
Naar de tijd dat alles anders was? Dat de emancipatie nog te wensen over liet? Vrouwen nog standaard huisvrouw werden als er kinderen op komst waren?
Natuurlijk hoeven we niet terug naar deze tijd. Is het heel fijn dat we zoveel mogelijkheden hebben als vrouw. Dat we zelf kunnen kiezen wat we willen en wat we belangrijk vinden.
Maar laten we alsjeblieft wat liever voor elkaar zijn. Voor elkaar klaar staan. Elkaar steunen. Tijd voor elkaar maken. Stoppen met het perfectionisme. Onszelf en ons leven mooier voordoen dan het is. Het moederschap minder eenzaam te maken.
Want het is toch een kleine moeite om dingen samen te doen? Een helpende hand te bieden of te vragen om een beetje hulp? Het maakt ons leven een heel stuk makkelijker en gezelliger. En het is nog goed voor onze kinderen ook. Wat willen we nog meer!
Heb jij moeite met het aangaan van relaties?
Niet iedereen is even goed in het maken van contact met anderen. In het opbouwen van een netwerk. Kan jij daar wel hulp bij gebruiken?
De online cursus betere relaties met iedereen kan jou hierbij helpen.
In deze online cursus leer je:
√ Sneller diep contact maken
√ Je leert hoe je vriendschappen kunt ontwikkelen
√ Hoe je je grenzen kunt bewaken
√ Effectiever communiceren
√ Je leert kiezen voor de juiste relaties
√ Je krijgt meer inzicht en begrip voor anderen
Een super waardevolle cursus! Die jou gaat helpen bij het opbouwen van jouw netwerk. Zodat jij mensen om je heen gaat verzamelen waar je op terug kunt vallen. Waardoor je het niet meer alleen hoeft te doen.
Voel jij je wel eens eenzaam als mama? Heb jij een netwerk om je heen waar je op terug kunt vallen?