Tegenwoordig lijkt negatief denken dé manier van denken van veel mensen.
Overal zie je problemen en gevaar.
Er wordt je angst aangejaagd voor alles wat slecht is en mis kan gaan.
Dat kan je heel onzeker maken en ervoor zorgen dat je ongelukkig bent.
Hoe kun je jouw negatieve gedachten doorbreken?

 

Heb jij er wel eens over na gedacht hoe het zit met jouw gedachten? Hoeveel invloed je daar zelf op kunt hebben? Dat jij helemaal zelf bepaalt hoe je de dingen in jouw leven kunt bekijken?

Het is echt verbazingwekkend dat heel veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze zelf bepalen of ze positief denken of negatief denken. Dat ze zelf bepalen of ze dingen als goed of slecht zien. Dat je een keuze hebt of je blij of ongelukkig bent.

Vast in negatieve gedachten

Negatief denken is heel verleidelijk om te doen. Het is makkelijk. Veel mensen om je heen hebben ook negatieve gedachten, waardoor het lekker herkenbaar is. Zo kun je lekker tegen elkaar zeuren over hoe slecht alles is en wat er allemaal misgaat. Het lucht op om dat kwijt te zijn en van anderen te horen dat zij er net zo negatief over denken.

Je blijft er super makkelijk in vast zitten. Maar het is een gewoonte die je niet dient. Je gaat je er niet beter van voelen en je wordt er niet gelukkiger van.

Als je negatief bent lees je vanuit angst. De angst dat er iets mis gaat. Dat je niet goed genoeg bent. Of dat je dingen weer kwijt zult raken als je ze hebt.

Angst zorgt voor negativiteit en voor stress. Als je negatief bent onderneem je geen actie meer, omdat je denkt dat het toch geen zin heeft. Dan lukt het je nooit om je negatieve gedachten om te zetten.

Lees ook: Positief denken – 7 tips om dat voor elkaar te krijgen

Negatieve gedachten loslaten

Je gedachten komen voort uit je gevoelens. Je denkt iets en vervolgens ontstaat daarbij een gevoel. Wanneer je negatieve gedachten denkt dan ontstaan er gevoelens van angst of tekort.

Als jij jouw negatieve gevoelens wilt veranderen kan dat heel moeilijk zijn. Makkelijker kan het dan zijn om je te richten op je negatieve gedachten en deze te veranderen.

Je hebt geen invloed op alles om je heen wat er gebeurd. Je hebt wel invloed op hoe je denkt. Daarmee dus ook op hoe jij je voelt en hoe jij reageert op dingen.

Tijd om te leren hoe jij jouw negatieve gedachten kunt loslaten.

Negatieve gedachten ombuigen in 3 stappen

Je kunt je negatieve gedachten leren ombuigen in 3 effectieve stappen met de choose again methode.

Dit is een methode van Gabrielle Bernstein die ervoor zorgt dat jij een nieuwe positievere gedachten kunt plaatsen voor je oude negatieve gedachten. Je leert op een andere manier naar je gedachten kijken.

Je gebruikt deze 3 stappen op het moment dat je een negatieve gedachte hebt.

Stap 1 Herken de gedachte

Het hele proces van het opnieuw kiezen van je gedachten begint bij het herkennen van de negatieve gedachte waardoor je ook een negatieve emotie voelt.

De negatieve gedachte laat jou je niet goed voelen. Hieraan kun je een negatieve gedachte herkennen.

Erken het gevoel wat de gedachte je geeft. Zie wat het met je doet. Schrijf op hoe je je voelt op dat moment.

Na het herkennen van je gedachte en ervaren wat het met je doet en hoe je je erdoor voelt kun je door naar de volgende stap.

vrouw handen in het haar

Stap 2 Vergeef de gedachte en vergeef jezelf

Laat je negatieve gedachte los. Wees dankbaar voor deze gedachte. Want door het hebben van een niet goed voelende gedachte weet je beter wat je wel wilt. Als je nooit een negatieve gedachte hebt, dan weet je ook niet wat je wel wilt.

Word ook iet boos op jezelf als je je niet goed voelt. Door boos te worden, je te focussen op deze gedachte en het gevoel blijf je hier alleen maar in hangen.

Vergeef jezelf en vergeef de gedachte. Wees dankbaak dat deze gedachte jou laat ervaren wat je wel wilt.

Je kunt de gedachte ook relativeren door jezelf de vraag te stellen of je gedachte waar is. En hoe weet je dat deze waar is?

Daarna kun je door naar stap 3

Stap 3 Kies een nieuwe gedachte (choose again)

Wanneer je jezelf en de gedachte hebt kunnen vergeven en dankbaar kunt zijn, dan is het tijd om een nieuwe gedachte te kiezen.

Maar hoe?

Je kunt niet gelijk van iets negatiefs naar iets super positiefs gaan. Dat gelooft je brein niet. En als je je nieuwe gedachte niet kunt geloven zorgt dat er alleen maar voor dat je blijft hangen in je negativiteit.

Stel jezelf de vraag: Wat is de best voelende gedachte die ik op dit moment kan voelen?

Wat kun je geloven?

Bijvoorbeeld: Door elke dag te oefenen word ik steeds beter in het ombuigen en loslaten van mijn negatieve gedachten.

Je kiest ervoor om de negatieve gedachte los te laten en in plaats daar van je te focussen op een gedachte die beter voelt en die je kunt geloven.

Lees ook: Wet van Aantrekking – Wat is de invloed van jouw gevoelens en emoties op wat je aantrekt in jouw leven

Je negatieve gedachten stoppen

Vanaf nu kun jij aan de slag gaan met het stoppen van jouw negatieve gedachten. Zorgen dat jij jouw negatieve gedachten gaat omzetten in een positief gevoel.

Iedere keer wanneer je een negatieve gedachte hebt waardoor je je niet goed voelt doorloop je deze 3 stappen.

Je herkent de gedachte. Je vergeeft jezelf en de gedachte. Je vraagt jezelf af of de gedachte waar is. Je bent de gedachte dankbaar dat het jou laat ervaren wat je wel wilt. Daarna kies je een gedachte die beter voelt en die je kunt geloven.

Zo ga jij jouw negatieve gedachten doorbreken. Je gaat hierdoor de dingen in je leven anders zien en anders benaderen. Je traint je brein om te gaan denken in oplossingen en mogelijkheden, in plaats van in angsten en problemen.

Ga aan de slag met de gratis training Jezelf leren kennen 

Deze training draait om jezelf beter leren kennen, negatieve gedachten doorbreken en je mindset veranderen

Je ontdekt daarnaast wie je naast je rol als mama nog meer bent

En hoe je leert stoppen met jezelf wegcijferen en meer vertrouwen krijgen, zonder daarbij je partner en kinderen tekort te doen.

 

Download deze gratis training en ontdek vandaag nog:

 

  • Wat jouw kernwaarden en persoonlijke drijfveren zijn, waardoor je ontdekt wie jij bent naast je rol als mama
  • De 3 sleutels die nodig zijn om te kiezen voor jezelf en jouw dromen waar te maken, zodat je weet wat je moet doen om je doelen te halen
  • 6 tips om je onzekerheid aan te pakken, waardoor je meer zelfvertrouwen hebt
  • De 6 stappen om je angst te overwinnen, zodat je zelfverzekerder bent en de stemmetjes in jouw hoofd je leven niet bepalen
  • Welke dingen je op dagelijkse basis kunt gaan doen, waardoor je vaker kiest voor jezelf en stopt met jezelf wegcijferen