Wij gaan op weg naar meer geld in ons leven.
Onze financiële situatie is slecht geweest.
We willen veel meer geld ons leven binnen laten komen.
Ik neem je in deze serie mee op onze weg naar geld.
Zodat jij ervan kan leren en ook meer geld in je leven kunt krijgen.
Hier het eerste deel van de serie. Over mijn geld mindset en waarom ik deze serie schrijf.

Iedere 2 weken zal er op vrijdag een nieuwe blog verschijnen in deze serie.

Deel 1: Over geld mindset en het waarom van deze serie
Deel 2: Onze strijd met ons boodschappenbudget
Deel 3: Hoe denk jij over geld?
Deel 4: Meer grip op ons geld
Deel 5: Wat heb ik geleerd over geld

Een korte inleiding in onze situatie

Onze financiële situatie is heel slecht geweest. Ik heb er al eens een hele blog over geschreven die je hier kunt lezen.

We hebben flinke schulden gehad en beide een WSNP-traject.

Zelf hebben we uiteindelijk onze financiën helemaal in kaart gebracht. Met behulp van een zelfgemaakt Excelbestand die we vanaf oktober 2015 zijn graag gebruiken. Dit bestand geeft ons overzicht in welke rekeningen we moeten betalen. Wat onze inkomsten zijn voor de betreffende maand en hoeveel geld we in het begin te kort kwamen en we inmiddels over houden.

Een voorbeeld van het Excelbestand kun je hier downloaden.

Zo hebben wij onze financiën in kaart gebracht. Mochten jouw financiën niet zo zijn als je eigenlijk wil, dan is dit de eerste stap die je moet zetten. Overzicht krijgen in wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Dat is het allerbelangrijkste om grip te gaan krijgen op je geld. Precies te weten hoe je ervoor staat.

Inmiddels hebben we een goed overzicht. Houden we die goed bij.

Alleen overzicht is niet genoeg

Het bleek iedere keer niet genoeg te zijn om goed met ons geld om te kunnen gaan. Om de situatie te verbeteren. Iedere keer leken er weer tegenslagen op ons pad te komen. Iedere keer ging het wel weer ergens mis.

Alleen overzicht hebben van de inkomsten en uitgaven is niet genoeg. Hiermee ben je er nog niet.

Geld was echt een vervelend ding geworden in ons leven. Iedere keer was er weer gedoe. Bracht geld en de problemen er mee weer een hele negatieve lading.

Na de terugkomst van onze reis was ik er helemaal klaar mee. Door de terugkomst hadden we weer een heleboel uitgaven te doen, omdat we weer een huis met inrichting moesten regelen. Ik wilde het anders.

Sindsdien ben ik op zoek naar manieren om een weg te vinden naar geld in ons leven. In deze zoektocht en de resultaten die we boeken wil ik je graag mee nemen! Zodat jij er ook van kunt leren. Jouw eigen weg naar geld kunt kiezen. Ervoor kunt zorgen dat jij ook meer geld in jouw leven krijgt.

De tweede stap op weg naar meer geld

De eerste stap hebben we dus jaren geleden al gezet. Dat was echt het allereerste begin om de problemen op te lossen. Het overzicht maken van de inkomsten en uitgaven. In het begin was er gewoon niet genoeg geld om alles fatsoenlijk te kunnen betalen.

Michiel ging van een baan met goede inkomsten naar een uitkering vanwege ziekte. Dat heeft een gat geslagen in onze inkomsten.
Er waren ook nog flink wat schulden die we in maandelijkse termijnen moesten betalen.

We zijn alle uitgaven bij langs gegaan. Hebben gekeken waar we allemaal op konden besparen. Hoe we ons geldgebrek konden oplossen.

Na de terugkomst van onze reis hadden we dus weer flink wat uitgaven die we moesten doen. We hebben veel goedkope en gratis spullen in ons huis, maar een huis inrichten kost toch altijd geld. Geld werd weer echt een negatief ding in mijn leven. Ik wilde daarvan af. Ik wilde het anders. Niet alleen maar overzicht hebben in geld, maar anders leren denken over geld.

Ik wilde mijn hele mindset over geld veranderen. Want wat je aandacht geeft groeit. Dus als ik het negatieve maar aandacht zou blijven geven dan zou onze financiën altijd maar negatief blijven. Geld zou in ons leven altijd een vervelend ding zijn. We zouden nooit meer geld hebben. Nooit financieel vrij kunnen zijn.

En dat is mijn doel in mijn droomleven. Ik wil financieel vrij zijn. Me nooit meer zorgen hoeven maken over geld. Er altijd overvloed aan hebben in plaats van te kort.

Lees hier Leef jij jouw droom of droom jij jouw leven?

Het miljonairsbrein ontrafeld

Ik ging op zoek naar hulp om mijn mindset te veranderen. Zonder daarover te leren zou mij dat zelf nooit lukken.

In een online meeting van de Facebookgroep Inner World Travelers sprak Elise Severino over het boek het miljonairsbrein ontrafeld. Ik zocht het boek op bol.com. Dat was het boek wat ik wilde hebben!

Je kunt het boek hier kopen bij bol.com

Het boek is geschreven door de Amerikaanse T Harv Eker.

Het eerste deel van het boek gaat over jouw financiële blauwdruk. Hoe je denkt over geld. Wat je hebt geleerd over geld. Wat jouw overtuigingen zijn met betrekking tot geld. En hoe je jouw financiële blauwdruk kunt veranderen.

In het tweede van het boek worden 17 manieren beschreven waarop rijke mensen anders denken dan arme mensen en mensen uit de middenklasse.

Voor mij een super leerzaam boek. Om eens op een hele andere manier te denken over geld. Er anders tegenaan te kijken. Nu ik dit zo schrijf en het boek weer uit de kast gepakt heb denk ik dat het tijd wordt om het weer te lezen.

Je geld mindset veranderen is niet makkelijk

Het is zo moeilijk om je mindset te veranderen! Ik doe hard mijn best. Pas veel dingen uit het boek toe. Heb onze financiën helemaal anders ingedeeld. Geef ons geld aandacht, zodat het ook kan gaan groeien.

Maar toch blijft er bij mij soms zo’n negatief gevoel om hangen. Voelt het voor mij alsof we altijd geld te kort hebben. Alsof er altijd gebrek aan geld is. Zelfs als we gewoon geld op de rekening hebben staan.

Het is heel wisselend hoe mijn mindset is. Het ene moment sta ik heel positief tegenover geld. Zie ik wat er al allemaal veranderd is in onze financiën. Hoe goed het gaat. Dat het geld makkelijk binnen komt.

Het andere moment benauwt geld me. Is er naar mijn idee niet genoeg. Gaat het allemaal moeizaam. Lijkt het alsof ons doel nooit werkelijkheid gaat worden.

Waarom de serie De weg naar meer geld?

Tijd om verder te gaan met mijn mindset. Om mijn kijk op geld nog verder te veranderen. Maar ook praktische stappen te zetten.

Onlangs luisterde ik naar een podcast van Maartje Koper. Zij is geld mindset coach.
Ik besloot daarna om deze serie te gaan schrijven. Mijn weg naar geld met je te delen. Om jou deelgenoot te maken van deze mooie reis. Zodat niet alleen ik, maar ook jij meer geld in jouw leven kunt krijgen.

Ik ga met je delen wat we doen. Welke praktische stappen we zetten om meer geld te krijgen. Wat ik doe om mijn mindset te veranderen.

Iedere 2 weken komt er op vrijdag een nieuwe blog online waarin ik meer vertel over hoe we onze weg naar geld afleggen.

Wat is ons doel en waar staan we nu?

Ons doel is om financieel vrij te worden. Geen schulden meer te hebben. Ons geen zorgen meer te hoeven maken over gebrek aan geld. Dat geld mij ook een goed gevoel oplevert in plaats van alle negativiteit die het nu geeft.

Op dit moment hebben we nog een paar kleine schulden en heeft Michiel nog 1 grote schuld. Hier willen we vanaf.

We hebben nu maandelijks geld om de rekeningen te kunnen betalen. Hoeven we niet meer ieder dubbeltje 3 keer om te draaien.
We hebben inmiddels ook wat spaargeld. Maar om financieel vrij te zijn willen we ervoor zorgen dat er meer geld binnen gaat komen en dat we meer spaargeld hebben.

Dat is de weg die we af gaan leggen. De weg waarop ik je mee ga nemen.

 

Hoe denk jij over geld? Brengt geld jou een goed gevoel of geeft geld jou ook een negatief gevoel?