Veel gehoorde excuses.
Ik heb niet genoeg tijd.
Ik heb niet genoeg geld.
Jij hebt makkelijk praten.
Zo simpel is het niet.
Maar je hebt altijd een keuze!

Mensen willen vaak heel veel in hun leven. Maar er is ook altijd een excuus om het niet te doen. Je kunt altijd wel iets bedenken waarom je iets wat je graag wil niet doet.

Je reptielenbrein helpt daar ook lekker een handje aan mee. Want ook jouw reptielenbrein vertelt jou dat de dingen die jij wil en die jouw leven gaan veranderen echt niet kunnen. Het wil je op de bekende plek houden. Ik het leven waar je nu bent.

Dus komen er allerlei excuses om de hoek.
Waar moet ik de tijd vandaan halen? Ik heb daar echt geen tijd voor!
Ik heb niet genoeg geld om te gaan doen wat ik graag wil.
Jij hebt makkelijk praten. Wat voor jou geldt, dat kan bij mij echt niet.
Het is niet zo simpel als het klinkt. Ik kan dat echt niet zomaar doen.

Lees ook: Wanneer komt het geluk mij nou aanwaaien?

 

Wat valt er te kiezen?

Je hebt nou eenmaal geld nodig om je rekeningen te kunnen betalen. Om je leven leuk te kunnen maken.

Dan kun je wel de hele tijd gaan zitten dromen over de dingen die je eigenlijk wil en die je liever doet dan wat je nu doet. Maar daarmee komt er geen brood op de plank.

Dus er valt toch niks te kiezen? Als je geluk hebt, dan heb je een fijne baan waar je heerlijk op je plek zit. Waar je ieder maand netjes betaald krijgt. Waarvan je het helemaal niet erg vindt om een groot gedeelte van je leven door te brengen. Ik zeg prima. Je hebt het goed voor elkaar!

Maar hoe groot is het percentage mensen dat naar hun werk gaat, omdat ze moeten? Ze moeten werken om hun geld te verdienen en hun rekeningen betalen. Daarom hebben ze een baan die niet past bij wat ze eigenlijk graag willen. Weet jij hoe groot dat percentage is?

Schrik niet, maar 70% van de werknemers vindt hun baan niet leuk. 70 procent! Dat is echt veel! Allemaal mensen die niet met plezier naar hun werk gaan.

De meerderheid van de werknemers doet heel ander werk dan waarvoor ze gestudeerd hebben. Ander werk dan waar je oorspronkelijk van droomde om te gaan doen.

Maar het kan toch niet anders?

Je moet toch je rekeningen betalen. Wil leuke dingen blijven doen. Op vakantie gaan. Dus ga je toch maar naar je werk. Zin of geen zin.

Maar wat vind jij belangrijk in jouw leven? Is dat de verwachtingen die je van buiten opgelegd krijgt of die jij jezelf op legt?

Of wil jij liever doen wat je echt leuk vindt? Dingen die jij echt graag doet en belangrijk vindt.

Ja, maar daar betaal ik toch mijn rekeningen niet van? Denkt de pessimist in je nu.
En dat klopt. Van alleen maak blijven dromen kun je inderdaad je rekeningen niet betalen.

Als jij alleen maar vast blijft zitten in het leven zoals je nu leeft. Alleen maar iedere dag blijft dromen hoe je leven er uit zou moeten zien. Jezelf blijft laten leiden door angst. Dan zal er niks veranderen. Kun je maar beter je (niet leuke) baan houden, zodat je gewoon je rekeningen kunt betalen. En de tijd die je over houdt stoppen in dingen die je misschien wel leuk vindt. Of ook dan dingen gaan doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt.

Aan jou de keuze!

Lees ook: Leef jij jouw droom of droom jij jouw leven?

Wat nou als het wel anders kan?

Maar wat zou er met je gebeuren als het wel anders kan?
Als je wel de dingen kunt doen die je leuk vindt?
Wel jouw droomleven kunt leven?
Je zelfs je rekeningen kunt betalen?

Hoe zou je je dan voelen? Zou je dan gelukkiger zijn dan dat je nu bent?

Je hebt namelijk altijd de keuze! Je kunt er áltijd zelf voor kiezen wat je doet in jouw leven. Altijd dingen doen die jij leuk en belangrijk vindt.

Kies ervoor om je droomleven te gaan leven. Geen baan meer te accepteren die je niet zo leuk vindt. Blijf niet alleen maar dromen.

Want daar zit het hem in. Niet alleen maar blijven dromen.

Maak de juiste keuzes

Je moet namelijk niet alleen maar blijven dromen. Met alleen maar blijven dromen schiet je helemaal niks op.

Je moet actie ondernemen. De juiste stappen gaan zetten. Zodat je steeds verder op weg gaat naar het leven dat jij wil leven.

Hoe je dat doet? Je begint wel met dromen. Je stelt jouw ideale leven samen. Je droomt over wat je het allerliefste wil in jouw leven

Weet je niet wat dat is, omdat er zo veel leuks te doen is? Lees dan even deze blog!

Maar na dit dromen ga je verder. Je gaat aan de slag met het maken van een concreet actieplan. Dat doe je niet door bij het begin te beginnen. Maar door terug te werken vanaf jouw doel naar de plek waar je nu bent.

Zo maak je een heel concreet plan en weet je precies wat de eerste stap is die je moet zetten. Dat is misschien niet gelijk je baan opzeggen. Of misschien ook wel zodat je wel aan de slag moet. Maar dat concrete actieplan dat bepaal je zelf.

Jij bepaalt wat je moet doen om bij jouw droomleven uit te komen. Zo kun je steeds de volgende stap blijven zetten.

Doe je dan alleen maar dingen die je leuk vindt?

Om toe te werken naar je droomleven zul je ook dingen moeten doen die je niet altijd even leuk vindt. Maar het zijn de noodzakelijke stappen die je wel moet zetten om te komen bij het leven dat je leuk vindt.

Lees ook: Is je droomleven ALTIJD perfect?

Hoe dichter je bij jouw droomleven komt hoe minder dingen je hoeft te doen die je niet leuk vindt. Het kost nou eenmaal tijd om iets op te bouwen. Je kunt niet van de een op de andere dag ineens jouw droomleven gaan leven. Tenzij je misschien de loterij wint. Dan hoef je niks meer op te bouwen en heb je gelijk de vrijheid om de keuzes te maken die jij wilt. Maar of je daar gelukkig van wordt?

Dus maak voor jezelf de keuze

Wil jij blijven geloven in alle excuses? Alle excuses die jij jezelf en anderen vertelt?

Of ga jij kiezen voor jezelf? Kiezen voor de dingen die jij belangrijk vindt?

Want ook al lijken al die excuses zo reëel, ook jij hebt een keuze. Ook jij kunt de eerste kleine stap zetten naar jouw droomleven. Zo stapje voor stapje verder werken.

Is dat eng? Oh ja, dat is zeker eng! Maar laat je niet leiden door angst. Laat angst niet de bepalende factor in jouw leven zijn.

De bepalende factoren in jouw leven moet jouw geluk zijn. Zodat jij de keuzes durft te maken voor de dingen die je echt graag wil

Durf jij te kiezen voor jouw droomleven? Welke eerste kleine stap kun je zetten?