Het klinkt zo makkelijk. Mediteren en denken aan niks.
Rust in je hoofd zodat je goed kunt zorgen voor je drukke gezin.
Je wilt er graag mee beginnen. Doen!
Het is niet moeilijk en er zijn talloze voordelen van mediteren.
Weet je niet hoe? In deze blog leg ik uit wat mediteren is, vertel ik wat de voordelen en nadelen van meditatie zijn, en geef ik mediteren oefeningen voor beginners.

Waarom beginnen met mediteren?

Het lijkt maar raar. Stil zitten en aan niks denken. Toch voel je van binnen dat je graag zou willen beginnen met mediteren. Omdat je rust en ruimte in je leven en gedachten wilt. Niet meer zo chaotisch het leven door wilt gaan. Je gedachten niet alles wil laten bepalen.

‘Aan de Boeddha werd de vraag gesteld: “Wat heeft meditatie je opgeleverd?” Hij antwoordde: “Niets! Maar laat ik je wel vertellen wat ik door meditatie ben kwijtgeraakt: woede, angstigheid, depressie, onzekerheid en angst om oud te worden of dood te gaan.”‘

Iedereen kan leren mediteren

Ook als jij denkt dat je er als nuchtere Hollander niks hebt en je er absoluut geen tijd voor hebt. Ook jij kunt het! Hoe lang mediteren per dag? Slechts 5 minuten mediteren per dag maakt dat je productiever kunt zijn, effectiever en meer gefocust je dag kunt door brengen. Dus hoezo geen tijd voor??

 

Meditatie online

Er is een super fijne meditatie app om te beginnen met mediteren. De app heet Meditation Moments en is van Michael Pilarczyk. Zoek in de App Store of op Google Play, waar je deze meditatie app gratis kunt downloaden.

Deze app die het je heel gemakkelijk maakt om te starten met meditatie. Je vindt er allerlei geleide meditaties die je helpen op verschillende gebieden. Zoals start je dag, relax, korte breaks, geen stress, inspiratie, visualisatie, meditaties met zang, slaap lekker, meditaties zonder muziek en meditatie muziek.

 

meditatie app

Zo ziet de app Meditation Moments eruit

Er staan om mee te beginnen korte meditaties op van 3 tot 7 minuten. Heel handig als je nog niet zo geoefend bent in mediteren. Later kun je dit als je wilt uitbreiden naar 10 minuten, 15 minuten of zelfs 30 minuten. Wat je fijn vindt en hoeveel tijd je hebt.

Hieronder vind je een voorbeeld van een van de meditaties van Meditation Moments

 

Voordelen mediteren: 7 x wetenschappelijk bewezen

Wat doet meditatie met je? Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. Er zijn 7 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie:

1. Voorkomen van depressies 

Een van de grootste voordelen van mediteren is dat het helpt depressies te voorkomen en te genezen. Mediteren kan je helpen meer in het moment te leven en je minder zorgen te maken over zaken waar je niks aan kunt veranderen. Zoals je verleden en de toekomt.

2. Vermindert angst 

Meditatie werkt positief als je last hebt van angst. Een 3-jarig onderzoek heeft aangetoond dat meditatie een langdurig effect kan hebben en daardoor je angst blijvend op afstand blijft.

3. Vermindert stress 

Als je regelmatig mediteert heb je minder stresshormoon cortisol in je lichaam. Volgens onderzoekers zou mediteren bij stress tot een standaardbehandeling moeten horen

4. Je wordt gelukkiger

Social psycholoog Daniel Goleman heeft experimenten gedaan met Lama Oser de rechterhand van de Dalai Lama. Er is een hersenscan gemaakt bij Lama Oser en daarop was te zien dat er veel meer verbindingen waren tussen de beide hersenhelften. Hoe meer verbindingen tussen de linker en de rechterhersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.

5. Verbetert je immuunsysteem 

Aan mediteren zijn ook fysieke voordelen. In een gedaan onderzoek wordt geconstateerd dat mensen die mediteerden een sterker immuunsysteem hadden en sneller herstelden van een ingespoten virus dan mensen die niet mediteerden.

6. Lagere bloeddruk 

Aan de Universiteit van Kentucky is aangetoond dat Transcendente Meditatie de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

7. Minder slaap nodig 

Met mediteren reset je je brein en heb je minder slaap nodig. De kwaliteit van de slaap wordt beter. Waardoor het leven overdag een stuk makkelijker wordt.

mediteren weg

Mediteren voor beginners: hoe leer ik mediteren?

Nu je bovenstaande gelezen hebt wil jij toch ook gaan mediteren?! Maar hoe moet je mediteren als je dit nog nooit gedaan hebt? Wat moet je doen?

Als je wilt beginnen met mediteren kan dat heel moeilijk lijken. Moeilijk om ergens te beginnen en moeilijk zijn om het vol te houden. Om je gedachten voorbij te laten gaan zonder er iets mee te doen. Zonder er verder over na te denken of over te oordelen.

Eerder heb ik je al vertelt over de gratis meditatie app Meditation Moments. Echt een aanrader als je wilt beginnen!
Hieronder zal ik je alvast verder op weg helpen

Meditatie oefeningen voor beginners

Tijd om aan de slag te gaan! Zo begin jij met mediteren.

Gewoon beginnen

Kies een houding die je fijn vindt. Het maakt niet uit of dit de lotushouding is, kleermakerszit, op je knieën, gewoon zittend op de bank of liggend in je bed. Het maakt niet uit hoe je zit of ligt, als je je rug maar recht houdt.

Zorg dat je niet gestoord wordt

Heel belangrijk! Zoek een rustige plek op waar je lekker ongestoord kunt mediteren. Zodat je niet uit je concentratie gehaald wordt of afgeleid wordt door andere dingen.

Gedachtes stoppen niet, maar dat is niet erg

Realiseer je voordat je begint dat tijdens je meditatie er allerlei gedachten voorbijkomen zullen komen die je zullen laten proberen te stoppen. Dat je geen tijd hebt en wel betere dingen te doen hebt. Dat het saai is. Dat het je niks oplevert enz enz. Weersta deze gedachten totdat je tijd voorbij is. Je zult merken dat je het steeds makkelijker af gaat om niet naar je gedachten te luisteren.

Zet een timer om de tijd in de gaten te houden

Als je de tijd niet bij houdt wil je stoppen bij de eerste weerstand die je voelt opkomen. Als je een timer zet, weet je wanneer je mag stoppen. Ga dus net zo lang door tot je timer afgaat.

Richt je aandacht op je ademhaling

Adem rustig door je neus in en uit. Probeer je bij iedere uitademing verder te ontspannen. Iedere keer als je merkt dat je gedachten de overhand willen nemen ga je weer focussen op je ademhaling. Je laat je gedachten voorbijkomen, doe er verder niks mee en focust je alleen op je ademhaling. 

Bekijk je gedachten en laat ze los

Je blijft altijd denken. Met meditatie richt je je op het nu, observeer je je gedachten en laat je deze los. Je hebt er geen oordeel over en je doet niks met je gedachten. Als je vaker mediteert zal je merken dat er steeds minder gedachten voorbijkomen en je ze steeds makkelijker los kunt laten. Maar helemaal leeg zal je hoofd nooit zijn. Je gedachten blijven altijd door gaan.

Zorg dat je dagelijks mediteert en pas het in je dagelijkse leven in

Kijk of jij het fijn vindt om ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds te mediteren. Bouw de tijd dat je mediteert op. Begin met 5 minuten en bouw dit uit zolang je het zelf fijn vindt.

Boeddha

Verschillende vormen van mediteren

Er zijn verschillenden vormen van meditatie, waarbij je je focus op verschillende dingen legt.

Transcendente meditatie

Transcendente meditatie is het in gedachten herhalen van een mantra. Een mantra zijn klanken die geen betekenis hebben maar wel een positieve invloed op het zenuwstelsel. Het doel is om in een staat van zuivere bewustzijn te komen. Hierdoor komt je lichaam en geest tot rust en verdwijnt stress. Deze vorm van yoga wordt normaal gesproken met een TM-leraar gedaan waarvan je een mantra krijgt.

Transcendente meditatie zelf leren

Het is moeilijk om zelf helemaal alleen transcendente meditatie te leren. Bij deze vorm van yoga gaat het om de mantra. Deze mantra krijg je van de TM-leraar. De mantra is geheim en zou voor iedereen anders zijn. Als je een verkeerde mantra gebruikt dan zou de uitwerking van deze yoga averechts kunnen werken.

Daarom is er weinig te vinden over transcendente meditatie zelf leren. Zonder de persoonlijke mantra kun je geen transcendente meditatie doen.

De TM-techniek werkt alleen voor je als je hem op de juiste manier aanleert. Het juist aanleren kan alleen met behulp van een TM-leraar. Om met deze vorm van meditatie aan de slag te gaan is het dus belangrijk eerst naar een TM-leraar te gaan.

Als je eenmaal een transcendente meditatie cursus gevolgd hebt en je hebt de techniek helemaal goed onder de knie dan kun je verder zelf aan de slag.

Tel meditatie

Bij deze vorm van meditatie tel je iedere uitademing en je telt door totdat je de tel kwijt bent. Je neemt een getal, bijvoorbeeld 50 of 100, en telt door tot je daar bent. Als je de tel kwijtraakt, begin je opnieuw.

Geleide meditatie

Volg de instructies van de app, audio of YouTube. Je vindt geleide meditaties ook in allerlei soorten. De boven besproken app Meditation Moments heeft hele fijne geliede meditaties.

Bodyscan meditatie

Werkt het beste als je ligt. Je scant je lichaam en laat spanning weg vloeien als je het tegen komt. In de app Meditation Moments vind je ook bodyscans.

Mindfulness meditatie  

Je richt je aandacht op de wereld om je heen. Je voelt, hoort en ruikt wat er om je heen gebeurd. Zodra je gedachten je afleiden richt je je op je zintuigen.

Zen meditatie

Houd je ogen open en richt je focus op een vast punt. Adem ondertussen rustig door en houd je focus vast.

Wat houd je nog tegen om te leren mediteren?

Er zijn allerlei voordelen, iedereen kan het leren en het is niet moeilijk. Dus begin vandaag nog met mediteren en kijk wat het voor jou doet. Hoe je je voelt, wat je fijn vindt en wat voor jou werkt. Stop met alleen maar lezen over mediteren en neem vandaag nog actie.

Je zult er blijer, gezonder, minder gestrest en gelukkiger van worden!

Neem een maandabonnement op Practice van Happy with Yoga. Kun je en beginnen met mediteren en online Yoga lessen volgen al vanaf €9,99 per maand.

cursus mediteren

Lees ook: Thuis Yoga doen – Dat kan met online Yoga lessen!

Mediteer jij? Hoe vaak doe je dat en wat levert jou het op?