Geld kunnen verdienen met bloggen, van tevoren had ik dat niet bedacht. Ik startte met bloggen toen wij moet ons gezin op reis gingen om onze reisavonturen te delen met familie en vrienden. Zo konden ze een beetje bij houden wat we deden.

Ik was wel op zoek naar manieren om online geld te verdienen. We wilden lang op reis en ik wilde ondertussen geld verdienen. Uiteindelijk waren we na een paar weken weer terug in Nederland.

Toch bleef online geld verdienen mij trekken. De mogelijkheden die het biedt om te kunnen werken waar en wanneer ik wil bleven mij trekken. De vrijheid die je dan hebt in combinatie met het moederschap is ideaal.

Zo ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden om geld te verdienen met bloggen.

In dit artikel wil ik jou meenemen in het starten van een eigen blog en manieren om daar geld mee te verdienen.

In dit artikel leer je:
– Wat bloggen is
– Hoe je in 5 simpele stappen je eigen blog kunt beginnen
– Twee tips om het gelijk goed aan te pakken
– Waarover je kunt schrijven
– 6 manieren om geld te verdienen met je blog

 

 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een van deze links een aankoop doet betaal je niet meer, maar ik ontvang een kleine commissie. Ik promoot alleen dingen waar ik zelf achter sta of ervaring mee heb en waarvan ik weet dat jij ermee geholpen kan zijn. Zo zorg ik ervoor dat ik gratis waarde kan blijven delen

 

 

Wat is bloggen

Je wilt graag meer weten over bloggen en je eigen blog starten. Maar bloggen wat is dat eigenlijk?

Het woord blog is een afkorting van het woord weblog. Een blog is een online artikel op een website. In deze artikelen vertel jij jouw lezers iets waar ze wat aan hebben. Je geeft ze informatie of deelt jouw persoonlijke verhaal.

Mensen zoeken via Google naar antwoord op hun vragen of oplossingen voor hun problemen. De zoekresultaten in Google zijn heel veel blogartikelen boordevol waardevolle informatie.

Op blog sites worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst. Hoe vaak kan variëren. Sommige bloggers plaatsen 1 keer maand een blog. Anderen 1 keer per week. En er zijn ook bloggers die dagelijks een nieuwe post online plaatsen.

De inhoud van een blog artikel wordt ook wel content genoemd. Blogs staan vaak vol waardevolle artikelen voor de doelgroep. Je doelgroep kan op jouw blog veel relevante informatie vinden om hun probleem op te lossen en antwoorden te krijgen op hun vragen.

De term blogs en artikelen wordt vaak door elkaar gebruikt. Sommige mensen hebben bij beide een ander idee. Die zien een blog meer als persoonlijk en tijdsgebonden. En een artikel meer is content dat altijd relevant is voor je bezoeker.

De term blog en artikel gebruik ikzelf vaak door elkaar. Voor mij hebben deze twee woorden dezelfde betekenis op mijn website.

Ik schrijf content die relevant blijft voor mijn bezoekers. Daarbij gebruik ik de ene keer de naam blog en de andere keer de naam artikel. In dit blogartikel zal je deze 2 termen ook door elkaar heen zien, maar ik bedoel er dus hetzelfde mee.

Voor sommige mensen is er ook een verschil tussen een website en een blog. Die hebben bij een blog de associatie dat het om persoonlijke verhalen gaat en bij een website om een zakelijke blog. Ook hier gebruik ikzelf de beide termen door elkaar. Mama met Vrijheid is mijn website waar ik blogs (of artikelen) op schrijf.

Dit artikel gaat over geld verdienen met je blog of geld verdienen met je website. Net hoe jij het wilt zien. Je schrijft blogs of artikelen. Hoe je het wilt noemen maakt voor mij niet uit. Jouw doel is in ieder geval content schrijven waar je online geld mee kunt verdienen.

 

Een blog beginnen in 5 simpele stappen

Oké, jij bent erover uit. Je wilt een blogger worden. Maar dan de vraag hoe kun je een eigen blog beginnen? Wat moet je doen om met jouw blog aan de slag te kunnen?

Het lijkt veel moeilijker dan het is. Hieronder volgen 5 simpele stappen die jou helpen een blog maken.

1. Kies je naam en domeinnaam

De lastigste stap van het beginnen met bloggen is het bedenken van een goede blognaam die de lading dekt. Maar waarvan ook nog de domeinnaam vrij is. Niks is frustrerender dan een goede blognaam verzonnen te hebben en dan ontdekken dat de domeinnaam niet meer vrij is. Maar blijf door brainstormen. Er komt vanzelf een goede toepasselijke naam voorbij waarvan de domeinnaam nog vrij is. Wil je controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog vrij is? Dat kan hier bij Versio. Ik registreer zelf mijn websites altijd bij Versio. Je betaalt er bijna niks voor het registreren van een eigen domeinnaam.

versio domeinnaam checken

Een paar tips om rekening te houden met het bedenken van een goede naam en domeinnaam

– Je kunt het beste een kort maar krachtige domeinnaam verzinnen.
– Voor een Nederlandse blog kies je de .nl extensie. Bij een internationale doelgroep en dus een internationale blog kies dan de .com variant.
– Gebruik geen streepjes in je domeinnaam. Niks is vervelender dan moeten bedenken waar de streepjes nog maar weer stonden. Je verliest je potentiële lezers als ze je daardoor niet kunnen vinden.
– Gebruik niet het cijfer 0. Die lijkt zo op de letter o dat ze vaak worden verward.
– Gebruik geen populaire taal of spelfouten. Klinkt heel erg leuk natuurlijk, maar je bezoekers kunnen makkelijk typfouten maken. Zo komen ze niet op jouw blog terecht.

2. Claim direct deze domeinnaam

Als je een goede domeinnaam gevonden hebt, claim deze dan direct! Wacht er niet mee, want wie weet is hij de volgende keer wel vergeven. Het claimen van een domeinnaam kost helemaal niet veel, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Voor een paar euro per jaar heb je al een domeinnaam. 

Wat kost bloggen?

Kun je gratis een blog beginnen? Ja, dat kan. Maar of het ook verstandig is? Ik denk van niet als je echt een business van je blog wilt maken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om gratis een blog te starten. Bijvoorbeeld via blogger.com, wordpress.com, jimdo.com of wix.com.

Heel leuk als je hobby blogger wilt zijn, je gewoon leuke teksten wilt schrijven en geen eigen site wilt bijhouden.

Maar als jij van jouw blog je business wilt maken dan is de enige goede oplossing voor jou om een WordPress blog maken op je eigen domeinnaam. Dat hoeft helemaal niet moeilijk en ook niet duur te zijn. Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en de hosting kost je ook maar een paar euro per jaar.

WordPress gebruiken op je website is gratis en ook een heleboel goede plug-ins kun je ook gewoon gratis gebruiken.

Maar wat is het verschil dan tussen WordPress.com en WordPress.org?

Bij WordPress.com heb je binnen 5 minuten je eigen site zonder technische kennis. Maar je hebt veel minder vrijheid om je site vorm te geven met thema’s en je om plug-ins te installeren. 

Bij WordPress.org moet je alles zelf doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je download WordPress vaak in een paar klikken op je eigen domeinnaam. Dan heb je alle vrijheid om te doen met jouw website wat je wilt en hoe je hem wilt inrichten. Je kunt een thema uitzoeken die jij wilt om jouw website vorm te geven.

3. Kies je hosting

Om aan de slag te kunnen met je eigen WordPress website kies je ook een hostingpakket. Als je begint kun je vaak af met het goedkoopste pakket.

Ook dit hoeft je maar een paar euro per jaar te kosten. Zelf registreer ik mijn domeinnamen via Versio en heb daar het goedkoopste hostingpakket. Je kunt bij Versio ook heel makkelijk WordPress op je eigen domeinnaam installeren.

Vergeet ook niet een SSL certificaat voor je website aan te schaffen. Dit zorgt voor een beveiligde website en het slotje wat je op internet in je adresbalk ziet staan.

4. Installeer WordPress op je website

WordPress kun je bij Versio in 1 klik op je domein installeren. Zo geregeld en dan kun je aan de slag. Er zijn een heleboel gratis templates waarmee je je site kunt opbouwen. Maar met een gratis template heb je vaak beperkte mogelijkheden om dit aan te passen naar je eigen smaak en wensen

Zelf gebruik ik het betaalde thema Divi. Dit is een van ’s werelds meest gebruikte thema’s. Je kunt je website helemaal zo inrichten als je zelf wilt. En het mooie van Divi is hun Visual Builder. Bij veel thema’s kun je alleen maar aan de achterkant van je website bouwen waardoor je niet direct kunt zien hoe een verandering eruit ziet.

Bij Divi is het door hun Visual Builder ook mogelijk om aan de voorkant van je website dingen te veranderen en daardoor direct te zien hoe het eruit ziet.

Meer over Divi kun je hier lezen en bekijken

 

 

En weet je het even niet hoe het werkt is er op Google altijd een handleiding te vinden.

Installeer gelijk een plug-in om je site tijdelijk offline te zetten. Als je in je dashboard zit zie je in het linker menu plug-ins staan. Daar ga je naar nieuwe plug-in en zoek je op site offline. Dan kun je de plug-in Site Offline Or Coming Soon Or Maintenance Mode installeren en instellen. Als bezoekers dan op jouw domeinnaam uitkomen zien ze dat er aan de site gewerkt wordt.

5. Begin met schrijven

Ga lekker aan de slag met het schrijven van je blogs. Je kunt deze aanmaken in het linker menu onder berichten. In eerste instantie zou ik er voor kiezen om minimaal 3 tot 5 artikelen af te hebben voordat je jouw blogsite online zet. Zodat jouw lezers ook al echt iets te lezen hebben.

Je kunt kiezen voor concept opslaan in plaats van publiceren, zodat je blogs nog niet online komen. Als je een aantal blogs af hebt zet je ze online en schakel je de plug-in waarmee je jouw site offline hebt gezet weer uit. Het begin van je blog staat!

Twee tips om je blog direct goed te beginnen

Tip 1: Let direct vanaf het begin af aan op de leesbaarheid

Zorg dat je na het schrijven van je blogs deze nogmaals door leest. Check de spelling en grammatica. Kijk of je verhaal goed loopt.

De Yoast Seo plugin is een onmisbare plugin voor jouw website. Deze plugin doet onder andere een leesbaarheidsanalyse voor je blog. Het kijkt naar het aantal overgangswoorden. Of een tekst eenvoudig te lezen is. Of er variatie is in je zinnen. De paragraaflengte en de zinlengte.

Yoast deelt voor je leesbaarheid een rood, oranje of groen bolletje uit met opmerkingen erbij of iets goed of niet goed is. Het bespaart je veel tijd om gelijk vanaf het begin de leesbaarheid van je blogs te checken en zo nodig dingen aan te passen.

Tip 2: Doe voordat je gaat schrijven een goede zoekwoordenanalyse en maak je blogs direct SEO proof.

Wat jij wilt op jouw website is zoveel mogelijk bezoekers die jouw artikelen gaan lezen. Begin daarom direct met goede blogs schrijven die door Google goed beoordeeld kunnen worden. Daarvoor doe je zoekwoordenonderzoek om te kijken waarop mensen zoeken in Google.

Als jij jouw blogs gelijk optimaliseert voor Google kun je hier organisch, zonder ervoor te betalen, meer bezoekers vandaan halen. En dit zijn fijne bezoekers, want ze blijven komen, ook als jij zelf hele andere dingen aan het doen bent.

Je kunt je blog optimaliseren door de juiste zoekwoorden erin te verwerken. Door te linken naar andere relevante blogs die je al eerder geschreven hebt. Door te linken naar andere relevante websites. Door de juiste titel te geven aan je blog. Door afbeeldingen de juiste omschrijving te geven. Door een goede meta omschrijving te maken met je belangrijkste zoekwoord erin. Een goede URL te maken. Te zorgen dat je bezoekers langer op je blog blijven door een video toe te voegen.

Ook hiermee helpt de Yoast plugin je door je teksten te beoordelen op verschillende punten en een rood, oranje of groen bolletje uit te delen op basis van de beoordeling.

Wat belangrijk is voor jou om te weten is dat het even duurt voordat jouw website en artikelen gaan scoren in Google. Als je op dit moment al een blog met bezoekers hebt duurt het zo’n 2 tot 3 maanden voordat een nieuw artikel zijn uiteindelijke plek in Google gehaald heeft. Voor een hele nieuwe website duurt het zo’n 6 tot 12 maanden voordat je blogs eindelijk een beetje getoond gaan worden in Google en je bezoekers daar vandaan gaat krijgen.

Waarover bloggen? Een blog onderwerp kiezen

De onvermijdelijke vraag “Waarover ga ik bloggen?”. Een vraag die in het begin van je blog speelt als je bepaalt waarover je wilt gaan schrijven op je blog. Welke onderwerpen je allemaal aan bod wilt laten komen.

Er is zoveel mogelijk. Je kunt een reisblog maken als je houdt van reizen. Hier kun je alles vertellen over reizen en mooie bestemmingen.

Maar ook een persoonlijke blog maken is een optie. Je kun dan jouw persoonlijke verhaal kwijt op je blog. Over wat je mee maakt of hebt mee gemaakt. Hoe jouw dagen eruit zien. Wat je hebt gedaan om een mooier leven te krijgen en hoe jouw lezer dat ook kan bereiken.

Je kunt een lifestyle blog maken, een beauty blog, een blog over jouw hobby, een mode blog, over marketing schrijven enzovoorts. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er is altijd iets dat je interessant vindt en waar je over kunt schrijven.

De vraag waarover je kunt bloggen speelt niet alleen in het begin. Het zal een vraag zijn die altijd blijft spelen. Iedere keer als je een nieuw artikel gaat schrijven zul je weer moeten bedenken waarover je gaat schrijven. Dan zul je weer moeten bedenken waar je over gaat schrijven.

Hier op de website van Moderne Nomaden vind je een lijst met meer dan 101 winstgevende blog niches 

Zorg ervoor dat je een onderwerp kiest waar je wat van af weet, waar je ervaring mee hebt en waar je je verder in wilt verdiepen. Dat maakt het schrijven van nieuwe blogs en werken aan je website een stuk makkelijker.

6 manieren om geld te verdienen met bloggen in 2021

  1. Google Adsense
  2. Affiliate Marketing
  3. Eigen producten maken en verkopen
  4. Advertorials of betaalde links
  5. Freelance tekstschrijver
  6. Membership of betaalde nieuwsbrief

Hieronder ga ik dieper in op deze 6 manieren om geld te verdienen met je blog.

1 Google Adsense

Dit is een van de bekendste inkomstenbronnen voor bloggers. Google AdSense is het advertentieprogramma van Google waarvoor je je kunt aanmelden. Je plaatst dan makkelijk een advertentieblok op je site waarvoor Google relevante advertenties zoekt.

De verdiensten hiermee lopen enorm uiteen. Het ligt aan het onderwerp van je blog en welke advertenties Google erbij plaats. Hoe meer geld er in de markt van jouw onderwerp om gaat, hoe meer je kunt verdienen met Google Adsense.

Je krijgt betaald per persoon die via jouw blog op de advertentie klikt. Je kunt uitgaan van een gemiddelde opbrengst van €3 per 1000 bezoekers.

Je hoeft er heel weinig voor te doen en bouwt zo passieve inkomsten op die door lopen zolang jouw blog online staat.

2 Affiliate marketing

Mijns inziens is affiliate marketing de beste manier van geld verdienen met je blog. Bij affiliate marketing verkoop jij producten of diensten van andere ondernemers en andere bedrijven. Je schrijft bijvoorbeeld over welke producten of diensten jij zelf gebruikt en raad deze aan aan jouw lezers.

In jouw blogs plaatst je affiliate links naar deze producten of diensten. Wanneer jouw bezoeker via zo’n affiliate link het product of de dienst koopt word jij beloont met een commissie.

Anders dan bij Google Adsense kies je bij affiliate marketing zelf de producten of diensten uit waar je over schrijft. Je krijgt echter bij affiliate marketing pas betaalt bij een verkoop en niet al bij een klik.

De bekendste webwinkel die dit aanbiedt is Bol.com. Zij hebben hun eigen partnerprogramma. Daarnaast kun je je aanmelden voor andere partnerprogramma’s van bijvoorbeeld Cool blue, bij Tradetracker, Awin of Daisycon waar meerdere adverteerders onder vallen.

Maar kijk ook eens naar Paypro. Daar vind je voornamelijk cursussen en e-books die je als affiliate kunt promoten. De commissie hier is een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld Bol.com.

Affiliate marketing heeft heel weinig risico’s voor jou en kan je wel heel veel opleveren aan commissies. Het mooie is een super simpele manier. En affiliate marketing is een manier van passief inkomen.

Wil je meer weten over geld verdienen met affiliate marketing? Klik dan hier en lees deze blog

geld verdienen met affiliate marketing infographic

 

 

3 Eigen producten maken en verkopen

Je kunt zelf cursussen of een e-book maken en deze verkopen. Dat kan een volledige online cursus zijn of een offline cursus die je via je blog verkoopt.

Je kunt een cursus of e-book maken die precies aansluit bij jouw blog en waarmee je jouw bezoekers nog verder kunt helpen. Nog dieper op de dingen ingaan dan je in jouw blogs doet. Nog meer waardevolle tips en content delen en mensen nog een stap verder helpen.

Dit soort online producten of diensten kun je heel makkelijk zelf opzetten en wanneer je al veel bezoekers op je website hebt aan hen gaan verkopen.

4 Advertorials of betaalde links

Je kunt gesponsorde blogs toestaan op je website. Zo’n gesponsorde blog wordt ook wel een advertorial genoemd. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf te schrijven of dat het bedrijf dat betaalt voor de advertorial de tekst zelf aanlevert.

Zorg er altijd voor dat deze advertorials aansluiten bij jouw doelgroep, anders heeft het weinig zin om ze te plaatsen.  

Soms vragen bedrijven ook of er een link naar hun geplaats mag worden in een bestaande blog die al op je website staat. Ze willen dan graag dat hun naam genoemd wordt in dit artikel en zijn bereid je daarvoor te betalen.

Maak op je blog een samenwerkingspagina waarin je meldt dat je open staat voor gesponsorde blogs en betaalde links en dat bedrijven contact met je kunnen opnemen. Zo kun je betaald bloggen.

5 Freelance tekstschrijver

Een andere vorm van betaald bloggen is freelance tekstschrijver worden. Zo kun je je richten op bloggen voor andere bedrijven. Jij schrijft de blogs en ze worden gepubliceerd op de website van de persoon of het bedrijf dat jou inhuurt.

6 Membership of betaalde nieuwsbrief

Je kunt ervoor kiezen dat jouw lezers met een abonnement op jouw nieuwsbrief of een membership toegang hebben tot extra content waarvoor ze eenmalig of maandelijks een bedrag betalen.

Dit kan heel goed werken als je op dit ledengedeelte regelmatig nieuwe specialistische kennis deelt die je gewoon op je blog niet deelt. Of wanneer jij super veel extra waarde deelt in jouw nieuwsbrief die je niet op jouw blog kunt lezen.

Iedereen kan geld verdienen met bloggen

Ik denk echt dat het voor iedereen mogelijk is om geld te verdienen met een eigen blog. Het is iets waar je aan moet beginnen, aan moet blijven werken en dat je op moet bouwen.

Het is niet zo dat als jij vandaag besluit om een eigen blog te beginnen dat je morgen daar geld mee verdient.

Wanneer je als freelance tekstschrijver aan de slag gaat word je direct bij je eerste opdracht betaald. Met je eigen blog duurt dat langer en heeft het een aanlooptijd nodig.

Maar het is het zeker waard! Zoek uit wat jij wilt. Welke manier van geld verdienen met je website bij jou past. En begin dan!

Houd vol en blijf consistent door bouwen. Ook wanneer niemand gelooft dat het kan en dat het je gaat lukken. Blijf zelf geloven in je dromen. Uiteindelijk zal je de vrijheid hebben die jij wilt

 

 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een van deze links een aankoop doet betaal je niet meer, maar ik ontvang een kleine commissie. Ik promoot alleen dingen waar ik zelf achter sta of ervaring mee heb en waarvan ik weet dat jij ermee geholpen kan zijn. Zo zorg ik ervoor dat ik gratis waarde kan blijven delen