Ben je een blogger of online ondernemer en net begonnen op Pinterest?
Of twijfel je of Pinterest wel een handig medium is om (meer) tijd en energie in te stoppen?
Laat mij je twijfels wegnemen: met Pinterest kun je geld verdienen.
Zelfs zonder eigen website kun je geld verdienen met Pinterest.

Ben je nieuwsgierig geworden? In deze blog leg ik uit hoe je geld kunt verdienen met Pinterest, met name met affiliate marketing.

Drie manieren om geld te verdienen met Pinterest

Grof samengevat zijn er drie manieren om geld te verdienen met Pinterest, namelijk:

 1. Bedrijven promoten op Pinterest
 2. Je eigen producten en diensten promoten op Pinterest
 3. Affiliate marketing op Pinterest

De verschillende manieren hebben voor- en nadelen. Ik ga ze zo alledrie voor je toelichten, maar ik kan alvast verklappen dat ik zelf het enthousiast ben over geld verdienen op Pinterest met affiliate marketing. Hier zal ik dan ook dieper op ingaan. Ik leg je uit waarom dit de beste manier is om geld te verdienen en hoe je dit kunt doen.

Ben je nog niet zo bekend met Pinterest, of weet je nog niet goed hoe je Pinterest kunt inzetten voor je blog of online onderneming? Binnenkort publiceer ik een uitgebreide blog met uitleg over Pinterest voor online ondernemers (en tig tips voor meer bezoekers via Pinterest).

 

1. Bedrijven promoten op Pinterest

Andere bedrijven willen bloggers met een groot bereik op Pinterest graag betalen om hun merk of product te promoten. Je kunt zelf bedrijven benaderen, maar is je bereik lekker aan het groeien, dan kun je ook benaderd gaan worden door marketeers.

Nadeel van dit verdienmodel is dat je al een flink aantal volgers moet hebben. Denk aan een paar duizend trouwe volgers en een groot bereik. Ook is het een enorme pré als je in een duidelijke niche zit.

2. Eigen producten en diensten op Pinterest promoten

Je eigen producten en diensten kun je natuurlijk ook onder de aandacht brengen via Pinterest. Verkoop je bijvoorbeeld online cursussen en workshops, of bied je freelance diensten aan, dan kun je pins maken die rechtstreeks naar je dienstenpagina’s wijzen.

Je kunt je producten en diensten ook indirect promoten, bijvoorbeeld door ‘freebies’ weg te geven, of winacties te organiseren. Zo vergroot je je naamsbekendheid en verzamel je e-mailadressen waardoor je via e-mailmarketing je producten en diensten kunt verkopen. Zo kun je indirect geld verdienen op Pinterest.

Nadeel van deze strategie is dat je wel eigen producten of diensten moet ontwikkelen. Het voordeel is dat je volledig eigen baas bent en niet afhankelijk bent van marketeers en andere bedrijven. Ook kun je op deze manier passief inkomen vergaren.

Lees hier meer over passief inkomen verdienen.

3. Affiliate marketing op Pinterest

Volgers op Pinterest klikken op een pin-afbeelding en komen zo bijvoorbeeld op je website (op een blog, of salespagina voor je nieuwe product of dienst). Maar je kunt ook affiliate links aan je pins hangen. Klikken bezoekers door, dan komen ze bijvoorbeeld op een webshop terecht, of op de salespagina van een product van een andere blogger waarvoor jij affiliate bent.

Weet je nog niet zo goed wat affiliate marketing is? Lees dan eerst deze blog over geld verdienen met affiliate marketing.

Door affiliate links te plaatsen hoef je niet eens een eigen website of blog te hebben. Je linkt immers naar een webshop of andere website. Starten met affiliate marketing op Pinterest is dan ook een goede manier van online geld verdienen als je (nog) geen blog hebt, of een beginnende blogger bent.

Pin met affiliate link

Eén van mijn pins met een affiliate link naar een online cursus over meer zelfvertrouwen krijgen.

Of het werkt, hangt heel erg af van je doelgroep en niche. Bijvoorbeeld. Ben je een lifestyle mamablogger en pin je regelmatig babyproducten die je super handig of mooi vindt? Dan is het zeker een goed idee om hier een affiliate link bij te plaatsen. In de omschrijving geef je aan dat je het een super mooi product vindt, en waarom, en that’s it. Andere pinners plaatsen de pin op hun bord, klikken hopelijk door en een cookie is geplaatst. Zo kun je gemakkelijk geld verdienen via Pinterest.

Enthousiast? Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Word geen spammer

In het verleden stond Pinterest het niet toe om affiliate links achter je pins te plaatsen. Het werd gezien als spam. Inmiddels is het toegestaan omdat Pinterest een beter algoritme heeft en (echte) spammers er makkelijker uit filter.

Maar, het komt nog regelmatig voor dat een gewone blogger of ondernemer toch als spammer wordt aangemerkt. En dan is de consequentie niet mis: je account kan geblokkeerd worden en het is lastig om hiervan te herstellen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Hoe voorkom je dat je een spammer wordt?

 • Pin niet alleen affiliate links, maar ook links naar je eigen website.
 • Re-pin ook relevante pins van andere bloggers.
 • Zet in je affiliate pin dat het om een affiliate link gaat, bijvoorbeeld #affiliate

Denk aan de verwachting van je lezer

Vraag je bij het maken van je pin-afbeeldingen altijd af wat is de verwachting van de lezer?. Klikt iemand op je pin en verwacht hij dan direct uit te komen op bijvoorbeeld de productpagina van bol.com of verwacht hij eerst een blog post over dat product te lezen op jouw website?

Zorg er daarom voor dat je pin-afbeelding en omschrijving passen bij je affiliate link. Manage de verwachtingen van de bezoeker. Zet er dus niet bij “review”, want dan misleid je je bezoeker.

Denk hierover na voor je achter al je pins een affiliate link plaatst, want als je volgers en bezoekers zich gaan ergeren aan je affiliate links, zul je ook niks gaan verdienen.

Lees ook: Succesvol een eigen bedrijf starten – Dit is waarom jij als mama succesvol wilt ondernemen en werken vanuit huis

Toestemming van affiliate programma

Dan nog een belangrijk punt: niet alle affiliate programma’s staan toe dat je via social media en Pinterest affiliate links gebruikt. Controleer dit dus eerst bij de voorwaarden van het affiliate programma!

Bij het populaire affiliate programma van Bol.com is het toegestaan om affiliate links op Pinterest te plaatsen, maar er gelden wel drie criteria:

 • Je moet aangemeld zijn bij het partnerprogramma.
 • Je Pinterest account moet minimaal 500 volgers hebben.
 • Het artikel waar je naar linkt moet passend zijn bij je Pinterest account en pin-afbeelding.

Blijf binnen je niche

Je kunt vollebak affiliate links rondslingeren in de hoop dat de cookies blijven hangen en je geld gaat verdienen. Maar dit is een kortetermijnstrategie. Of affiliate marketing via Pinterest op de lange termijn werkt, hangt af van je niche. Heb je een modeblog, dan heeft het geen zin om affiliate links van vakantiehuisjes of groepsreizen te plaatsen. Jij bent een mode-expert (het is overigens nog beter als je kiest voor een meer specifieke niche, maar voor dit voorbeeld is ‘mode’ prima). Je lezers volgen jouw Pinterest account omdat ze geïnteresseerd zijn in mode, dus ze verwachten ook dat jij producten promoot die binnen deze niche vallen. Dat is immers waar jij veel van weet. Een keertje afwijken van je niche is echt geen probleem, maar doe het niet te vaak.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen – Je eigen blog maken in 5 stappen en 6 manieren om er geld mee te verdienen

Pinterest affiliate marketing: 5 handige tips

Voordat je begint met affiliate marketing op Pinterest heb ik hieronder nog 5 handige tips voor je.

1. Test wat wel en niet werkt

Test regelmatig welke strategie wel en niet werkt. Maak bijvoorbeeld twee soorten pins:

 1. pins met een link naar je eigen blog met een review van product x (waar natuurlijk ook een affiliate link in staat!);
 2. pins met een affiliate link naar een webshop van dat zelfde product.

Het is een tijdrovende klus, en je hebt er ook heel wat geduld voor nodig omdat de resultaten soms wel maanden op zich laten wachten, maar na bijvoorbeeld een maand en na drie maanden kun je al wel wat conclusies trekken: met welk type pin verdien je meer?

Zo leer je je doelgroep goed kennen en weet je uiteindelijk wat een efficiënte manier van geld verdienen met Pinterest is. Als je (veel) minder verdient via de review blog dan via de directe affiliate links (of andersom), dan hoef je daar ook geen extra tijd en energie meer in te stoppen.

2. Geef een goede omschrijving

Natuurlijk maak je een prachtig mooie pin (verticaal, met een duidelijk lettertype en pakkende afbeelding). Denk ook aan een goede omschrijving. Dit is niet alleen goed voor je SEO op Pinterest (Pinterest is meer een zoekmachine dan een social mediakanaal), maar zo’n duidelijke omschrijving zorgt er ook voor dat lezers doorklikken.

Geld verdienen met Pinterest met affiliate marketing

Mijn populaire affiliate pin voor een online cursus over affiliate marketing

3. Wat kun je promoten?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar om je een idee te geven hier wat ruwe ideeën:

 • Mamabloggers: kinderkleding, speelgoed en kindersnacks
 • Foodbloggers: keukenapparatuur, kookboeken en bio food
 • Modebloggers: schoenen, kleding en accessoires
 • Bloggers over bloggen: online blogcursussen, blogboeken, tools en WordPress thema’s.

4. Welke affiliate links?

Misschien heb je direct tig ideeën over affiliate links die je op Pinterest kunt plaatsen, maar mocht je nog geen idee hebben, kijk eens bij de volgende affiliate programma’s:

 • Daisycon
 • TradeTracker
 • Tradedoubler
 • Awin (voorheen Zanox)

Dit zijn affiliate netwerken waar webshops en bedrijven zich bij kunnen aansluiten. Je meld je aan bij deze netwerken maar daarna moet je je ook voor de specifieke (relevante!) affiliate programma’s aanmelden van webshops, merken en bedrijven. Als je bent goedgekeurd, kun je affiliate links maken en plaatsen. Let wel op de voorwaarden die sommige affiliate programma’s stellen.

Daarnaast heb je Paypro. Hier vind je voornamelijk online cursussen en e-boeken die jij als affiliate kunt promoten.

Naast deze netwerken kun je je ook direct bij de affiliate programma’s van bedrijven en merken aanmelden, zoals bij Bol.com en Booking.com.

Ook andere bloggers en online ondernemers die producten en diensten verkopen hebben vaak een affiliate programma.

5. Gebruik Tailwind

Wil je serieus geld verdienen met Pinterest, dan kun je er bijna niet omheen: Tailwind. Tailwind is dé tool om je pins automatisch te delen. Het scheelt je enorm veel tijd én het voorkomt dat je spammy overkomt bij je volgers en mede-groepbordgebruikers.

Klik hier om Tailwind 1 maand gratis uit te proberen

Aan de slag met affiliate links op Pinterest!

In deze blog heb ik je meer verteld over drie manieren om geld te verdienen met Pinterest. Zoals je hebt gemerkt ben ik groot fan van affiliate marketing op Pinterest. Je kunt al met affiliate links aan de slag als je (nog) geen eigen website hebt, of als je pas net bent begonnen met bloggen. Maar ook als gevestigde blogger met een groot bereik op Pinterest kun je natuurlijk affiliate pins gaan maken. Zeker doen!

Heb je al ervaring met affiliate marketing op Pinterest? Of met andere manieren van geld verdienen met Pinterest? Ik hoor graag van je in een reactie hieronder.

Ook als je vragen hebt, kun je ze hier stellen.

Succes en happy pinning!