Tegenwoordig wordt er zoveel verwacht van mama’s. 
Verwachtingen die van buitenaf door de maatschappij opgelegd worden.
Verwachtingen die mama’s zichzelf opleggen.
Wat moet jij allemaal? 
En wat wil jij eigenlijk het allerliefste doen?

Geniet jij ook zo van dit mooie weer? Van de warmte die al tijden in Nederland hangt? Volgens mij ben ik nog nooit zo bruin geweest als dat ik nu ben. Ik vind het heerlijk. ’s Middags als het te heet is houden we een siësta en het grote zwembad dat we dit jaar gekocht hebben wordt goed gebruikt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik met deze warmte verder niet heel veel doe. Ik werk ’s ochtends heel vroeg een paar uurtjes als de kinderen nog slapen. In de avond gaan ze later op bed en daarna heb ik niet zoveel puf meer. Ook in huis gebeurt minder dan normaal.

Wat moet jij allemaal?

Leg jij jezelf met deze hitte allemaal verplichtingen op? Of geniet je er ook lekker van en doe je minder dan je normaal doet?

Het lijkt in Nederland wel het grootste deel van de mensen mee doet aan de ratrace. Rennen van hot naar her. Een overvolle agenda. Geen tijd voor spontane afspraken. Hoe zit het met jouw agenda? Wat moet jij allemaal doen? En wie vertelt jou dat je deze dingen moet doen?

Er wordt zoveel van je verwacht al mama. Je wilt graag een goede moeder zijn. Voldoen aan deze verwachtingen die je voor jouw gevoel worden opgelegd.

De verwachtingen dat je een baan hebt om financieel bij de dragen aan je gezin of om het alleen allemaal te kunnen redden. Dat je genoeg quality time hebt met je kinderen. Er voor ze bent op de momenten dat het nodig is. Een fijn sociaal leven. Lekker afspreken met vrienden en vriendinnen. En ergens wil je ook nog graag tijd maken voor jezelf en de dingen die jij belangrijk vindt. Maar je dag heeft maar 24 uur. Waarvan je ook nog een groot gedeelte slaapt. Of in ieder geval een poging doet als je kinderen het toe laten.

Je wil alles perfect doen, want het lijkt of iedereen dit alles moeiteloos kan combineren. Jaren heb ik ook geprobeerd om al deze ballen hoog te houden. Geprobeerd te voldoen aan alle zogenaamde verwachtingen die je als mama opgelegd worden. Ik voelde me altijd verscheurd tussen waar ik het liefste wilde zijn en waar ik was. Tussen de dingen die ik deed en wat ik eigenlijk wilde doen.

Hoe zit dat met jou? Doe jij de dingen die je het liefste zou willen doen? Of doe je de dingen waarvan ze van jou verwacht worden?

 

Wie legt jou die verwachtingen op?

Wie is het die zulke hoge eisen aan jou stelt? Waar komen al deze verwachtingen vandaan? Wie zegt jou dat je alles perfect moet doen?

Je hebt vaak het idee dat het niet anders kan. Dat er van allerlei dingen zijn die moeten. Op sochicken.nl las ik laatst om het eens andersom te bekijken: Je moet niks, maar je wil van alles. 

Waarbij sommige dingen volkomen logisch zijn om te willen. Zoals gezondheid voor jezelf en jouw gezin. Het hebben van vrijheid en veiligheid voor jullie allemaal. Maar andere dingen heb je helemaal niet per se nodig. Je moet geen groot huis. Je moet geen grote tv met tv-abonnement. Je moet je kinderen niet in de duurste merkkleding steken. Je moet geen dure gadgets.

Denk jij wel eens na over wat je wil in plaats van wat je moet? Zouden de keuzes die je maakt anders zijn als je gaat voor de dingen die je wil? Zouden je prioriteiten dan verschuiven?

Ik kan je zeggen dat mijn prioriteiten het afgelopen jaar enorm verschoven zijn. Ik wilde dat ik deze keuze al veel eerder gemaakt had. Want ondanks dat ik voorheen hard mijn best deed alle ballen hoog te houden was dat niet met heel veel succes. Ik voelde me helemaal niet goed en kreeg zelfs last van lichamelijke klachten. Door de stress kreeg ik ook te maken met psoriasis. Iets waar ik voorheen nooit last van had en helemaal niet wist dat ik dat in me had.

Maar sinds ik mijn keuzes veranderd heb, ik minder moet en meer doe van de dingen die ik wil zijn deze lichamelijk klachten weg. Zelfs de psoriasis is nu zo goed als verdwenen. Ik voel me zoveel beter!

Gun jij jezelf dat ook?

Gun jij het jezelf ook om opzoek te gaan naar de dingen die jij wil? Uit te zoeken wat jij belangrijk vindt in jouw leven?

In het artikel van sochicken stonden een aantal hele mooie vragen om jezelf af te stellen. Ik wil ze graag met je delen, omdat ik de waarde ervan inzie en ik het iedere mama gun om andere keuzes te maken. Te stoppen met voldoen aan die zogenaamd opgelegde verwachtingen.

Stel jezelf de volgende vragen af:
– Doe ik dit omdat het me blij maakt, of omdat ik bang ben voor wat anderen over me denken als ik het niet doe?
– Wat zou het me kosten als ik dit niet meer zou doen? Zou ik dit erg vinden?

Geef jezelf eerlijke antwoorden. Kijk waar jij je leven aan zou kunnen passen naar wat jij wil in plaats van wat je moet. Dat hoeft niet gelijk heel rigoureus te zijn. Je hoeft van mij echt niet gelijk je baan op te zeggen. Of de wereld over te gaan reizen. Het kan al beginnen met een hele kleine simpele stap. Door bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf vrij te maken. Of door onbelangrijke dingen, zoals veel nieuwe kleding of de dure gadgets, te schrappen uit je financiën zodat er meer ruimte ontstaat om vrijheid te voelen. 

Versimpel je leven en er zal meer tijd, geld en energie over blijven voor de dingen die je wil in plaats van de verplichtingen die je jezelf hebt opgelegd.

Voor jou is het makkelijk praten

Misschien denk je nu dat het voor mij makkelijk praten is. Dat het voor jou zou niet werkt, omdat er toch echt dingen moeten.

Maar ik zou niet weten waarom het voor mij makkelijker zou zijn dan voor jou. Ik heb helemaal geen bijzondere dingen die jij niet hebt. Ik heb geen smak geld op mijn bankrekening staan waarom ik het wel kan en jij niet. Ik heb geen man die een enorme smak geld verdient zodat het lekker makkelijk voor mij is om thuis te blijven.

Wat ik wel heb gedaan is mijn mindset veranderen. Ik ben wel gaan kijken naar de dingen die ik wil. Om deze dingen belangrijker te vinden dan de dingen die zogenaamd zouden moeten. Om mijn leven te versimpelen, zodat ik meer tijd, geld en energie over houd. En ik moet zeggen dit leven bevalt me een stuk beter. Ik voel me beter en ik doe meer van de dingen die voor mij belangrijk zijn. Ik kijk naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden. Ik focus me op de dingen die ik belangrijk vind. 

Wat wil jij in jouw leven? Ben jij er klaar voor om te gaan kijken naar wat je wil in plaats van wat je moet?