Wat is een blog?
Hoe maak je een blog?
Hoe kan ik geld verdienen met bloggen?
En hoe schrijf ik een goede blog?
Allemaal vragen die je kunt hebben als je wilt starten met je eigen blog maken.
Je leest hier de antwoorden.

Je denkt er over om te beginnen met bloggen. Niet zomaar bloggen. Nee, jij wilt bloggen om geld te verdienen.

Maar waar moet je beginnen? Hoe begin je een blog site? Hoe schrijf je een goede blog? En hoe kun je geld verdienen met een blog?

Er is zoveel mogelijk! Door de bomen zie je het bos niet meer. Of door alle blogs zie je de mogelijkheden niet meer.

Laten we eens beginnen bij het begin en zo langzaam verder op onderzoek gaan.

Wil jij online geld verdienen? Lees dan ook deze blog

Wat is bloggen

Je wilt graag meer weten over bloggen en wellicht zelf aan de slag. Maar bloggen wat is dat eigenlijk?

Het woord blog is een afkorting van het woord weblog. Een blog is een online artikel op een website. Op blog sites worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst. Hoe vaak kan variëren. Sommige bloggers plaatsen 1 keer maand een blog. Anderen 1 keer per week. En er zijn ook bloggers die dagelijks een nieuwe post online plaatsen.

Deze blog artikelen staan in omgekeerde chronologische volgorde op de site. Dat betekent dat de nieuwste blog bovenaan komt te staan en de oudste blog als laatste staat. Zodat de bezoekers de nieuwste blogs als eerste zien.

De inhoud van een blog artikel wordt ook wel content genoemd. Blog sites staan vaak vol waardevolle artikelen voor de doelgroep. Je doelgroep kan op jouw blog veel relevante informatie vinden om hun probleem op te lossen.

Bloggen is het schrijven van online artikelen. Je kunt deze op je eigen website plaatsen, maar je kunt ook voor anderen bloggen.


Een blog beginnen – Hoe word je een blogger?

Oké, dus jij bent erover uit. Je wilt een blogger worden. Maar dan de vraag hoe kun je een eigen blog beginnen? Wat moet je doen om met jouw blog aan de slag te kunnen?

Het lijkt veel moeilijker dan het is. Hieronder volgen 5 stappen die jou helpen een blog maken.

1. Kies je naam en domeinnaam

Dit is misschien wel de lastigste stap. Het bedenken van een goede naam die de lading van jouw blog dekt en waarvan de domeinnaam ook nog vrij is. Want je zult zien heb je net een fijne naam verzonnen, blijkt de domeinnaam al bezet te zijn. Maar blijf door brainstormen. Er komt vanzelf een goede toepasselijke naam voorbij waarvan de domeinnaam nog vrij is. Wil je controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog vrij is? Dat kan hier bij Versio 

Een paar tips om rekening te houden met het bedenken van een goede naam en domeinnaam

– Kort maar krachtig werkt vaak het beste
– Als je een Nederlandse blog hebt kies dan de .nl extensie. Heb je een internationale doelgroep? Ga dan voor de .com variant.
– Gebruik geen streepjes in je domeinnaam. Je bezoekers weten vaak wel je naam, maar onthouden niet waar de streepjes in je domeinnaam staan.
– Gebruik niet het cijfer 0. Die wordt vaak verward met de letter o.
– Gebruik geen populaire taal of spelfouten. Je bezoekers kunnen makkelijk typfouten maken en zo niet op jouw blog terecht komen, maar heel ergens anders.

2. Claim direct deze domeinnaam

Als je een goede domeinnaam gevonden hebt, claim deze dan direct! Wacht er niet mee, want wie weet is hij de volgende keer wel vergeven. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor een paar euro per jaar heb je een domeinnaam. 

Wat kost bloggen? Een gratis blog maken

Kan een blog starten gratis? Ja, dat kan. Maar of het ook verstandig is als je geld wilt verdienen met bloggen? Ik denk van niet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om gratis een blog te starten. Bijvoorbeeld via blogger.com, wordpress.com, jimdo.com of wix.com.

Heel leuk als je hobby blogger wilt zijn en je gewoon leuke teksten wilt schrijven en geen eigen site wilt bijhouden.

Maar als jij van jouw blog je business wilt maken dan is de enige oplossing voor jou om een WordPress blog maken op je eigen domeinnaam. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn  en ook helemaal niet duur te zijn. Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en de hosting kost je ook maar een paar euro per jaar.

WordPress gebruiken op je website is gratis en ook een heleboel goede plug-ins kun je ook gewoon gratis gebruiken.

Maar wat is het verschil dan tussen WordPress.com en WordPress.org? Bij WordPress.com heb je binnen 5 minuten je eigen site zonder technische kennis. Maar je hebt veel minder vrijheid om je site vorm te geven met thema’s en je om plug-ins te installeren. 

Bij WordPress.org moet je alles zelf doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je download WordPress op je eigen domeinnaam. Je bent zelf eigenaar van je website en hebt alle vrijheid om met je website te doen wat je wilt. Als je geld wilt verdienen met je blog dan is dit de keuze die je zult moeten maken. 

Lees ook: Geld verdienen met Pinterest – Met deze 3 simpele manieren kun jij geld verdienen met Pinterest

3. Kies je hosting

Om aan de slag te kunnen met je eigen WordPress website kies je ook een hostingpakket. Als je begint kun je vaak af met het goedkoopste pakket. Ook dit hoeft je maar een paar euro per jaar te kosten. Zelf registreer ik mijn domeinnamen via Versio en heb daar het goedkoopste hostingpakket. Je kunt bij Versio ook heel makkelijk WordPress op je eigen domeinnaam installeren.

4. Installeer WordPress op je domein

WordPress kun je bij Versio in 1 klik op je domein installeren. Zo geregeld en dan kun je aan de slag. Er zijn een heleboel gratis templates waarmee je je site kunt opbouwen. Zelf ben ik helemaal fan van Divi. Hier betaal je wel wat voor, maar dan kun je jouw site precies zo opbouwen als jij wilt. Zelfs voor mensen die helemaal geen technische kennis hebben super makkelijk te gebruiken. Hier vind je alle informatie over het Divi thema.

En weet je het even niet hoe het werkt is er op Google altijd een handleiding te vinden.

Installeer gelijk een plug-in om je site tijdelijk offline te zetten. Als je in je dashboard zit zie je in het linker menu plug-ins staan. Daar ga je naar nieuwe plug-in en zoek je op site offline. Dan kun je de plug-in Site Offline Or Coming Soon Or Maintenance Mode installeren en instellen. Als bezoekers dan op jouw domeinnaam uitkomen zien ze dat er aan de site gewerkt wordt.

5. Begin met schrijven

Ga lekker aan de slag met het schrijven van je blogs. Je kunt deze aanmaken in het linker menu onder berichten. In eerste instantie zou ik er voor kiezen om 5 blogs af te hebben voordat je de site offline plug-in weer uitschakelt. Je kunt kiezen voor concept opslaan in plaats van publiceren, zodat je blogs nog niet online komen. Als je 5 blogs af hebt zet je ze online en schakel je de plug-in uit. Het begin van je blog staat!

Waarover bloggen?

De onvermijdelijke vraag “Waarover ga ik bloggen?”. Een vraag die in het begin van je blog speelt als je bepaalt waarover je wilt gaan schrijven op je blog. Welke onderwerpen je allemaal aan bod wilt laten komen.

Er is zoveel mogelijk. Je kunt een reisblog maken als je houdt van reizen. Hier kun je alles vertellen over reizen en mooie bestemmingen.

Maar ook een persoonlijke blog maken is een optie. Je kun dan jouw persoonlijke verhaal kwijt op je blog. Over wat je mee maakt of hebt mee gemaakt. Hoe jouw dagen eruit zien. Wat je hebt gedaan om een mooier leven te krijgen en hoe jouw lezer dat ook kan bereiken.

Je kunt een lifestyle blog maken, een beauty blog, een blog over jouw hobby, een mode blog, over marketing schrijven enzovoorts. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er is altijd iets dat je interessant vindt en waar je over kunt schrijven.

Lees ook: Hoe kun je een passief inkomen verdienen? Ik vertel je alles over passief inkomen

Een blog is ook een prima middel om voor je onderneming te gebruiken

Als jij op jouw site blogt over jouw expertise trek je daarmee veel bezoekers aan die jou leren kennen. Die bezoekers zijn weer potentiële klanten.

De vraag waarover je kunt bloggen speelt niet alleen in het begin. Het zal een vraag zijn die altijd blijft spelen. Iedere keer als je een nieuwe blog gaat schrijven zul je weer moeten bedenken waarover je gaat schrijven. Dan zul je weer moeten bedenken waar je over gaat schrijven.

Bloggen voor geld – Voorkom deze fouten en begin gelijk met zakelijk bloggen

Jij leest deze blog, omdat je op zoek bent naar mogelijkheden om geld te verdienen met bloggen. Dat is een hele andere insteek dan dat je als hobby blogger wilt starten.

Wil je professioneel bloggen en geld verdienen met je blog dan zul je de juiste lezers moeten vinden en aanspreken. Start je blog dus gelijk goed.

Twee belangrijke dingen die ik gaandeweg geleerd heb kunnen jou nu veel tijd besparen en ervoor zorgen dat jij je blog gelijk goed start.

Voordat je begint met bloggen installeer de Yoast Seo plug-in op je blog. Deze is super handig en kun je eigenlijk niet zonder! Deze plug-in gaat je helpen met deze 2 belangrijke tijdbesparende dingen en zo kun jij gelijk bloggen als een pro.

Lees ook: Succesvol een bedrijf starten – Dit is waarom jij als mama succesvol wilt ondernemen en werken vanuit huis

Hoe schrijf je een blog – Zakelijk bloggen tips

Tip 1: Let direct vanaf het begin af aan op de leesbaarheid

Zorg dat je na het schrijven van je blogs deze nogmaals door leest. Check de spelling en grammatica. Kijk of je verhaal goed loopt.

De Yoast Seo plugin doet een leesbaarheidsanalyse voor je blog. Het kijkt onder andere naar het aantal overgangswoorden. Of een tekst eenvoudig te lezen is. Of er variatie is in je zinnen. De paragraaflengte en de zinlengte. Yoast deelt voor je leesbaarheid een rood, oranje of groen bolletje uit met opmerkingen erbij of iets goed of niet goed is. Het bespaart je veel tijd om gelijk vanaf het begin de leesbaarheid van je blogs te checken en zo nodig dingen aan te passen.

Tip 2: Doe voordat je gaat schrijven een goede zoekwoordenanalyse en maak je blogs SEO proof.

Schrijf gelijk goede blogs die door Google goed beoordeeld kunnen worden. Daarvoor doe je zoekwoordenonderzoek om te kijken waarop mensen zoeken in Google. Wat zoekwoorden onderzoek precies is en hoe het werkt lees je hier op de site Word Online Gevonden 

En al wel eens gehoord van SEO? SEO betekent Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Als jij jouw blogs gelijk optimaliseert voor Google kun je hier meer bezoekers vandaan halen. En dit zijn fijne bezoekers, want ze blijven komen, ook als jij bijvoorbeeld op het strand ligt.

Je kunt je blog optimaliseren door de juiste zoekwoorden erin te verwerken. Door te linken naar andere relevante blogs die je al eerder geschreven hebt. Door te linken naar andere relevante websites. Door de juiste titel te geven aan je blog. Door afbeeldingen de juiste omschrijving te geven. Door een goede meta omschrijving te maken met je belangrijkste zoekwoord erin. Een goede URL te maken. Te zorgen dat je bezoekers langer op je blog blijven door een video toe te voegen.

Ook hiermee helpt de Yoast plugin je door je teksten te beoordelen op verschillende punten en een rood, oranje of groen bolletje uit te delen op basis van de beoordeling.

Wil jij alles leren over SEO? Ook dan kun je terecht op de site Word Online Gevonden

Succesvol bloggen – Hoe verdien je geld met bloggen?

Nu je weet wat een blog is, hoe je een blog begint en hoe je je blog gelijk goed kunt starten blijft er nog een belangrijke vraag over. De vraag “Hoe kan ik geld verdienen met bloggen?” Want met alleen teksten schrijven en plaatsen op je site komt er geen geld binnen.

Ik zet hieronder 6 inkomstenbronnen voor bloggers op een rij die jou helpen om geld te verdienen met je blog.

1 Google Ads

Dit is een van de bekendste inkomstenbronnen voor bloggers. Google AdSense is het advertentieprogramma van Google waarvoor je je kunt aanmelden. Je plaatst dan makkelijk een advertentieblok op je site waarvoor Google relevante advertenties zoekt. Het is geen vetpot, want gemiddeld levert het je zo’n €0,50 per klik op.

2 Affiliate marketing

Een hele goede optie op geld te verdienen met je blog is affiliate marketing. Affiliate marketing is het verkopen van producten of diensten van andere ondernemers of bedrijven. Je plaatst dan speciale linkjes in je blogs naar producten die bij die blog passen. Als een bezoeker via zo’n link een aankoop doet krijg jij een percentage commissie.

De bekendste webwinkel die dit aanbiedt is Bol.com. Zij hebben hun eigen partnerprogramma. Daarnaast kun je je aanmelden voor andere partnerprogramma’s van bijvoorbeeld Cool blue, bij Tradetracker, Awin of Daisycon waar meerdere adverteerders onder vallen.

Maar kijk ook eens naar Paypro. Daar vind je voornamelijk cursussen en e-books die je als affiliate kunt promoten. De commissie hier is een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld Bol.com.

Wil je meer weten over affiliate marketing? Lees dan deze blog

3 Cursussen of e-books maken en verkopen

Je kunt zelf cursussen of een e-book maken en deze verkopen. Dat kan een volledige online cursus zijn of een offline cursus die je via je blog verkoopt.

Je kunt een cursus of e-book maken die precies aansluit bij jouw blog en waarmee je jouw bezoekers nog verder kunt helpen. Nog dieper op de dingen ingaat dan je in jouw blogs doet. Nog meer waardevolle tips en content deelt.

4 Advertorials

Je kunt blogs schrijven voor geld door voor andere bedrijven te schrijven over hun product of dienst. Zo’n gesponsorde blog wordt ook wel een advertorial genoemd. Maak op je blog een samenwerkingspagina waarin je meldt dat je open staat voor gesponsorde blogs en dat bedrijven contact met je kunnen opnemen. Zo kun je betaald bloggen.

5 Freelance tekstschrijver

Een andere vorm van betaald bloggen is freelance tekstschrijver worden. Zo kun je je richten op bloggen voor andere bedrijven. Jij schrijft de blogs en ze worden gepubliceerd op de website van de persoon of het bedrijf dat jou inhuurt.

6 Membership

Je kunt ervoor kiezen dat jouw lezers met een abonnement of een membership toegang hebben tot extra content waarvoor ze eenmalig of maandelijks een bedrag betalen. Dit kan heel goed werken als je op dit ledengedeelte regelmatig nieuwe specialistische kennis deelt die je gewoon op je blog niet deelt.

Meer leren over bloggen? Volg een cursus bloggen of lees een boek over bloggen.

Bloggen is niet moeilijk, maar soms kun je wel wat extra hulp gebruiken. En die hulp is er gelukkig!

Je kunt zelf heel veel antwoorden op blogvragen en website gerelateerde vragen vinden via Google.

Maar wil je beter leren bloggen en een blog cursus volgen die je helpt met het opzetten van de blog, kijk dan eens op de site van Profbloggers.

En op bol.com zijn ook blog boeken te vinden. Onder andere Bloggen als een pro in 60 minuten en Bloggen doe je zo!

Wil jij echt bloggen om geld te verdienen? Wacht dan niet langer en start nu. Het zal niet makkelijk zijn. Er zullen momenten komen waarop je wilt stoppen en opgeven. Maar als dit jouw droom is zet dan iedere dag een kleine stap in de goede richting. Zo zal het je lukken om een mooie blog op te zetten waarmee je geld gaat verdienen.

 

Heb jij een eigen blog? Of wil je er een beginnen? Laat je url hieronder in een reactie achter zodat we jouw blog leren kennen