Heb jij altijd het gevoel dat je alle ballen in de lucht houdt?
Je moeite hebt werk en kind te combineren?
Je meer vrijheid wilt ervaren en graag wilt weten hoe je voor jezelf kunt beginnen vanuit huis?
Hoe je moet beginnen aan dit hele ondernemers idee?
En hoe kun je als mama succesvol ondernemen?

Overal op internet vind je van alles over praktische zaken om een eigen bedrijf te starten. Ook ik zal in het kort een aantal praktische stappen bespreken.

Maar ik ga ook iets heel anders bij je onder de aandacht brengen. Iets dat minstens zo belangrijk is. Nieuwsgierig hoe jij voor een succesvolle onderneming kunt zorgen? Lees dan verder

Iets voor jezelf beginnen

Waarom zou je als drukke moeder een eigen onderneming starten? Ik kan genoeg goede redenen bedenken waarom jij wilt beginnen met ondernemen!

– Je wilt werk en kind combineren
– Je wilt meer verdienen dan je op dit moment in loondienst verdient
– Je wilt af van het dilemma ‘Mijn kind is ziek en ik moet werken’
– Of je hebt gewoon een heel gaaf product of dienst die je graag wilt verkopen

Het maakt niet uit wat de reden is, starten als zelfstandige is spannend. Gelukkig hoef je niet over één nacht ijs te gaan. Dat doen de meeste startende ondernemers niet 😉 Je kunt je goed voorbereiden.

Zelfstandig worden – Hoe begin je een bedrijf

Voordat je een bedrijf kunt beginnen zijn er 3 hele belangrijke stappen die je moet nemen. Hieronder neem ik ze met je door.

1. Succesvol een eigen zaak starten – Waarom ondernemer worden?

Realiseer je dat de allerbelangrijkste drijfveer van jouw onderneming je ‘waarom’ gaat zijn. Je waarom geeft je richting. Je waarom vertelt je wat je wilt bereiken. Wat je uiteindelijke doel is waarvoor je het allemaal doet.

Omdat het je allerbelangrijkste drijfveer is moet je dit precies weten. Niet vaag en oppervlakkig, want dan geef jij bij de eerste de beste tegenslag misschien wel op.

Ga hier dus voordat je start goed mee aan de slag. Waarom wil jij ondernemer worden. Waarom wil jij als zelfstandig ondernemer aan de slag? Wat is jouw grootste motief?

Zet dit voor jezelf op papier. Kijk er regelmatig naar terug. Neem beslissingen op basis van deze drijfveren.

Meer hierover weten? Dit boek is een echte aanrader!

2. Eigen bedrijf beginnen maar waarin? – Eigen bedrijf starten ideeën

Heb je al een idee wat je zou willen aanbieden als jij een eigen bedrijf start?
Is dat een product dat je zelf mist in het dagelijks leven en wilt laten ontwikkelen?
Een gat in de markt? Is er iets wat jij heel goed zelf kunt maken? Bijvoorbeeld originele haarbanden voor kinderen of prachtig handgemaakt aardewerk.
Ben jij ergens heel goed in? Bijvoorbeeld het managen en beheren van social media kanalen?

Neem ook de tijd om hier goed over na te denken. Zet alle ideeën die je hebt eens op papier en werk van daaruit verder.

Wat kun je naast het beheren van social media kanalen nog meer goed?
Wat vind je leuk?
Waar is behoefte aan in de markt?

Zo kom je uiteindelijk op een heleboel ideeën die je kunt gebruiken om je product of dienst verder te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf. Realiseer je dat dit de belangrijkste stap is, want alles begint met een idee.

Lees ook: Geld verdienen met bloggen – Je eigen blog maken in 5 stappen en 6 manieren om er geld mee te verdienen

3. Eigen bedrijf ideeën – Wie is jouw ideale klant

Nu je weet waarom je ondernemer wilt worden en wat je wilt gaan doen is het belangrijk om na te denken wie jouw ideale klant is.

Wat zijn de interesses en karaktereigenschappen van jouw ideale klant?
Waar maakt jouw ideale klant zich druk om?
Wat voor dromen en verlangens heeft jouw ideale klant?
Hoe zou het leven van jouw ideale klant eruit zien nadat ze jouw product of dienst hebben gekocht?

Maak een profielschets van jouw ideale klant zodat jij exact weet wie jij wilt helpen. Je kunt niet iedereen tegelijk helpen en dat hoeft ook helemaal niet. Wordt een expert in jouw eigen niche. 

Thuiswerk voor moeders – Een eigen bedrijf starten vanuit huis

In deze tijd is het makkelijker dan ooit om voor jezelf te beginnen. Door de komst van het internet is er een wereld open gegaan van mogelijkheden om te kunnen werken waar en wanneer jij wilt.

Een online bedrijf starten vanuit huis is nog nooit zo makkelijk geweest.

Wil je meer lezen over online ondernemen en hoe je door middel van het internet geld kunt verdienen? Lees dan deze blog met de 6 beste manieren om online geld te verdienen

Of meld je hieronder aan voor mijn e-book Online geld verdienen: Voor meer vrijheid in je leven!

Startende ondernemer tips – Hoe start je een bedrijf

Oké, je hebt als beginnende ondernemer al 2 belangrijke stappen genomen. Je weet waarom je iets voor jezelf beginnen wilt en wat je gaat doen.

Maar er is nog meer te doen. Je zult nog verschillende stappen moeten doorlopen om je bedrijf op te zetten.

Stappenplan eigen bedrijf starten in 5 stappen – Zo simpel kan het zijn!

Een eigen bedrijf opzetten en werken als ZZP –er hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze 5 simpele stappen heb je dat zo voor elkaar.

1. Een naam bedenken

Nu je weet wat je wilt gaan doen hoort daar ook een passende naam bij. En een passende naam bedenken is nog niet altijd even makkelijk. Zorg voor een goede pakkende naam die makkelijk te onthouden is voor je klanten en die de lading dekt van wat jij doet.

2. Kies je rechtsvorm

Voordat je naar de KvK kunt gaan moet je erover na denken welke rechtsvorm je kiest. Hier op het ondernemersplein van de KvK vind je een overzicht van alle rechtsvormen. De meeste startende ondernemers kiezen ervoor als eenmanszaak te starten, maar kijk vooral zelf goed wat bij jou past.

Onder het artikel gaf Irene een waardevolle reactie die ik graag toevoeg: Wil je je uitgebreid informeren over de juiste rechtsvorm, is de gang naar de notaris verstandig. Voor een eenmanszaak is het allemaal nogal overzichtelijk. Bij andere rechtsvormen komt het nodige kijken.

3. Maak een ondernemersplan

In je bedrijfsplan schrijf je jouw ondernemersdoelstellingen op. Je kunt je businessplan zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt.

Het is wel goed er eentje te hebben, ondanks dat je er misschien tegenop ziet om hem te schrijven. Het geeft je richting om je doelen te gaan halen.

Hier op de site Ik ga starten vind je een voorbeeld van een ondernemersplan.

4. Eigen bedrijf starten KvK

Als je zelfstandig ondernemer wilt worden en een eigen bedrijf wilt opzetten zul je je moeten inschrijven bij de KvK. Lees hier meer over inschrijven bij de KvK en antwoorden op veel gestelde vragen.

5. Klanten of opdrachtgevers vinden

Nu je eigen bedrijf gestart is, is het belangrijk om klanten of opdrachtgevers te vinden. Je moet zichtbaar worden voor jouw klanten of opdrachtgevers. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de onderneming die je hebt.

Denk eens aan het hebben van een website. Zakelijke Facebook pagina. Een zakelijk Linked In profiel. Een Instagram account. Of Pinterest.

Met deze 5 stappen heb je heel simpel je eigen bedrijf opgericht en kun je aan de slag voor het echte werk. Op de site Ik ga starten vind je nog veel meer informatie die je kan helpen je bedrijf oprichten.

Een eigen bedrijf starten zonder geld – Kun je een bedrijf beginnen zonder geld?

Misschien vraag je je af of het mogelijk is een eigen zaak te starten zonder geld. Omdat je zelf niet zoveel geld hebt om te investeren.

Het is afhankelijk van wat voor zaak jij wilt starten of je grote investeringen moeten doen. Het hoeven echt niet persé grote bedragen te zijn.

Ben jij bijvoorbeeld heel goed in organiseren en administratie bijhouden, dan kun je dit aanbieden als dienst aan druk bezette ondernemers. Dan kun je al starten met een basic website, een Facebook en LinkedIn bedrijfspagina en je eigen computer. Ben je handig, dan kun je zelfs je website zelf bouwen in WordPress.

Heb je een goed plan dat wel een investering vergt dan kun je een afspraak maken bij je bank of een crowdfundingsactie starten om zo de gewenste investering op te halen.

Lees ook: Geld verdienen met Pinterest – Met deze 3 simpele manieren kun jij geld verdienen met Pinterest

Parttime ondernemen – Een eigen bedrijf starten naast je baan

Beginnen met ondernemen kan heel eng zijn. Je geeft de zekerheid van een vaste baan op en bent afhankelijk van het inkomen uit je onderneming.

Als ondernemer heb je nooit 100% zekerheid van je inkomen. Je weet van de tevoren misschien niet precies hoeveel klanten of opdrachtgevers je hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen bedrijf te starten naast je baan. Om de basis al neer te zetten terwijl je ook de zekerheid nog hebt van je inkomen. Zodat je gewoon goed voor je gezin kunt blijven zorgen.

Zo kun je een eigen bedrijf beginnen vanuit huis. Een gedeelte voor jezelf werken en als je meer zekerheid hebt over het inkomen dat je uit je onderneming haalt kun je er volledig voor gaan en je baan opzeggen.

Moederschap en werk combineren

Wanneer je besluit om te starten als zzp’er of als ondernemer vanuit huis te gaan werken dan moet je bedenken hoe je dit gaat combineren met het moederschap en je gezin. Gaan jouw kinderen naar school? Dan werk je bijvoorbeeld op de momenten dat zij op school zijn en heb je ’s middags tijd voor speelafspraakjes, zwemles en sport.

Zijn jouw kinderen jonger? Dan kun je wellicht werken als zij een middagdutje doen of als ze naar de peuterspeelzaal gaan. Spreek met jezelf tijden af dat je werkt. Pak je agenda er eens bij en kijk kritisch op welke momenten je tijd hebt om te werken.

Sta bijvoorbeeld elke dag om 6:00 uur op en werk dan een uurtje voordat de rest van het gezin wakker wordt. Daar win je zo 5 uur per week mee. Kies een aantal vaste avonden in de week waarin je een aantal uur werkt aan je bedrijf. Geloof mij, als je echt wilt heb je meer tijd dan je denkt! Laat je op de momenten dat je met jezelf hebt afgesproken te werken niet afleiden door je huishouden. Dat plan je op een ander moment in en wellicht kan je partner je daar in ontlasten.

Toen mijn beide kinderen onlangs ziek waren voelde ik pas echt de vrijheid die ondernemen je oplevert. Het niet hoeven bedenken wie ze zou opvangen. Wie een vrije dag zou inzetten. Er gewoon voor ze kunnen zijn voelde zo goed. De uren die ik overdag niet kon werken haalde ik ’s avonds in.

Niemand die daar iets over zegt als je eigen baas bent.

Succesvol ondernemen – Het ondernemerschap is één grote leerschool

Het ondernemerschap gaat je zoveel leren. Over jezelf. Over wat jij belangrijk vindt. Over wat jij wel en niet wilt.

Net als het moederschap is ook het ondernemerschap één grote leerschool. Het is leuk en spannend tegelijk. Het daagt je uit om buiten je comfortzone te gaan.

Om dingen te doen die je nog nooit eerder gedaan hebt.

Je zult fouten maken en ervan leren. Iedere ondernemer maakt fouten. Dat is niet erg, zolang je er maar van leert.

Maar het ondernemerschap levert je ook veel op. Veel vrijheid. Veel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is toch heerlijk om zelf te kunnen bepalen wanneer je werkt. Je nooit meer druk te maken wie de kinderen opvangt. Werk en gezin ideaal te kunnen combineren.

 

Hoe lijkt het jou om de vrijheid te hebben om zelf te kunnen bepalen wanneer je werkt?