Het is al weer bijna zo ver. Nog even en Sinterklaas komt weer aan in Nederland.
Een spannende, drukke tijd voor veel kinderen.
Hoe kan je Sinterklaas vieren zodat het voor iedereen leuk blijft?

Al maanden liggen de pepernoten in de winkels. De speelgoedboeken zijn al weer binnen. Het is bijna zo ver. Hij komt, hij komt. Die lieve goede Sint.

Het paard van Sinterklaas staat alweer te wachten op stal. Het wordt straks weer tijd om een verlanglijstje te maken. Nog iets minder dan een maand, op 12 november, begint het Sinterklaasjournaal weer. Kunnen de Sinterklaasliedjes weer gedraaid worden.

 

SpeelgoedSpeelgoed

Wanneer komt Sinterklaas? De landelijke Sinterklaas intocht is dit jaar op 17 november in het dorp Zaandijk. Dan zal hij met zijn stoomboot binnen komen varen. Sint en piet zullen dan weer aan boord staan zwaaien.

Hoe laat begint de Sint intocht? De intocht zal via de tv weer live te volgen zijn op NPO3. De live uitzending begint om 12:00u.

De tijd van de Sint is een spannende tijd

Voor veel kinderen is de sinterklaastijd een spannende tijd. Overal wordt je er mee geconfronteerd. Als ze naar een filmpje op de tv kijken kun je ook echt niet meer om de speelgoedreclames heen.

Zodra de Sinterklaas en Zwarte Piet straks aangekomen zijn in Nederland kom je ze ook overal tegen. Op school, in de winkels, op de peuterspeelzaal, bij de sportvereniging. Noem maar op.

Veel kinderen vinden het reuze spannend. Het Sinterklaasfeest is zo groot gemaakt. Het levert zoveel drukte en stress op. Veel kinderen zijn in deze periode veel drukker dan anders. Kunnen weinig hebben. Slapen slecht. Huilen veel vaker als anders. Allemaal door de spanning die het hele Sint Nicolaas gebeuren met zich mee brengt.

Misschien wel een te spannende tijd voor de kinderen?
Hoe kun je Sinterklaas vieren zodat het voor iedereen leuk blijft?

sinterklaas pieten stoomboot

Wat hoort bij Sinterklaas? Een magisch fantasiefeest

Het lijkt wel of het ook steeds groter wordt. Steeds meer, steeds groter, steeds duurder.

Maar wat nou als je het anders wil doen? Hoe pak je dat dan aan? Wat hoort er eigenlijk bij Sinterklaas?

Mijn ouders hebben vroeger altijd tegen mij gezegd dat zij Sinterklaas en Piet waren. Niks aan gelogen. Als kind geloofde ik daar natuurlijk niks van. Ik zag de Sint en Pieten toch zeker overal. Wist zeker dat zij de cadeautjes kwamen brengen. Mijn eigen fantasie liet me het Sinterklaasfeest helemaal beleven, zonder dat mijn ouders ooit tegen me gelogen hebben.

De fantasie van kinderen doet het werk wel. Zij verzinnen hun eigen feest. Ook zonder alle drukte er om heen.

Al die tijd de drukte en stress van het feest vind ik persoonlijk niet nodig. Ik vind dat je je kinderen daar best een beetje voor mag beschermen. Omdat ze nog zo klein zijn, omdat het best wel heel veel voor ze is.

Onze kinderen keken afgelopen jaren geen Sinterklaasjournaal. We gingen wel in Deventer naar de intocht het weekend voordat het 5 december is. Ze mochten 1 of 2 keer hun schoentje zetten. Maar verder besteden we er niet veel aandacht aan. Benoemen het niet de hele tijd. Zeggen niet tegen ze dat ze lief moeten zijn, omdat ze anders geen cadeautjes krijgen of mee moeten naar Spanje.

Tuurlijk hebben zij de Sint en hun Pieten ook gezien. Ik vind niks leuker dan met ze aan de kade te staan bij de intocht van Sinterklaas. Daar is het relatief rustig. Kunnen we liedjes zingen. Kunnen ze alles goed zien.

Jij kunt zelf bepalen wat er voor jouw kinderen bij de Sinterklaas viering hoort. Wat je ze wel mee wil geven en wat niet. Hoe jij het leuk voor ze wil houden zonder dat ze er teveel stress van krijgen.

Lees ook: Oorsprong Sinterklaasfeest – Waar komt Sinterklaas vandaan en wat is Sinterklaas?

Pakjesavond: Een klein feestje?

Wij proberen sinterklaasavond altijd een beetje klein te houden. Praktische cadeaus gecombineerd met wat leuke dingen. Ik hoop dat het daardoor voor de kinderen leuk en overzichtelijk blijft. Precies genoeg om het niet te gek en te spannend te maken, maar wel leuke herinneringen op te bouwen aan deze leuke tijd van het jaar.

Als ik zie hoe ver sommige ouders hun kinderen mee slepen het feest in. Het zo spannend voor ze maken dat ik me af vraag of de kinderen het nog wel leuk vinden. Kinderen die hele persoonlijke filmpjes krijgen van de Sint. Ouders die zeggen tegen hun kinderen dat ze vooral wel lief moeten zijn en ze niks krijgen als ze stout zijn. Ik heb er niks mee op die manier.

Hoe ga jij dit jaar Sinterklaas vieren?

We hebben allemaal nog even de tijd om te bedenken en te overleggen hoe we het dit jaar het Sinterklaasfeest gaan aanpakken. Of je het misschien iets rustiger voor de kinderen kunt maken. Zodat het niet zo spannend voor ze is . Ze er echt van kunnen genieten, want ze zijn nog maar zo klein.

Ik denk dat het beste Sinterklaas cadeau een stressvrij feest is.


Hoe vier jij Sinterklaas? Alles er op en er aan? Of houd je het ook klein?

SpeelgoedSpeelgoed