Wil jij graag samen slapen met je baby?
Hoor je er zo veel enge dingen over dat je niet durft?
Wil je af van de nachtelijke drama’s met je peuter?
Ga samen slapen! Het is fijn en gezond.

In Nederland is het zo gewoon dat kinderen op een eigen kamer in hun eigen bed slapen. Het wordt raar gevonden als je samen slaapt.

Maar liefst driekwart van de wereldbevolking slaapt samen met hun kinderen. Tevens laten zoogdieren hun kinderen nooit alleen slapen. Waarom doen wij mensen in de Westerse wereld dit dan wel?

Samen slapen met je kind

Al jaren slaap ik samen met één of meerdere van onze kinderen. Ik vind het heerlijk. Zo lekker knus met z’n allen in bed.

Onze oudste dochter had een eigen kamertje en sliep veel in haar eigen bedje. Het voeden deed ik op haar kamertje in een stoel. Soms lag ze even bij ons in bed, maar als ze sliep bracht ik haar weer terug. Gewoon, omdat ik dacht dat het zo hoorde. Wat een spijt achteraf nu ik weet dat het anders kan.

Onze zoon had koemelkallergie en huilde veel. Hij wilde alleen bij mama zijn en verder niks. Hij heeft de eerste maanden in de draagdoek gewoond. Ook de nachten wilde hij niet alleen zijn.

Ik wist al van te voren dat ik een co-sleeper naast ons bed wilde waar hij in kon liggen bij ons op de kamer. Zo ver was ik inmiddels al wel.

Hij heeft weinig in de co-sleeper gelegen door de vele buikpijn die hij had. Heel veel bij mij op de borst geslapen in het begin. Hij wilde überhaupt heel moeilijk slapen. Ging nooit alleen naar bed. Altijd moest je bij hem blijven tot hij sliep. Wat heb ik dat soms vervelend gevonden! Ik dacht dat het nooit over zou gaan. Inmiddels is hij de gene die altijd als eerste slaapt en onze oudste dochter komt moeilijk in slaap. Toeval? Ik weet het niet.

Niet anders gewend

Onze jongste dochter is bijna niet anders gewend. De keren dat zij op een eigen kamertje heeft geslapen zijn op 2 handen te tellen denk ik. Dan nog sliep zij daar niet een hele nacht door en belande ze na het wakker worden voor voeding bij mij in bed.

Ik ben een hele luie moeder en maak het mij zelf graag gemakkelijk wat dat betreft. Kind mee in bed en tijdens het voeden al weer in slaap vallen. Als iemand mij vroeg hoe vaak ze ’s nachts dronk wist ik dat niet. Ik wist dat ik wakker was geworden voor voeden, maar hoe vaak en hoe lang echt geen idee.

Heerlijk toch om niet op een koude kamer op een stoel te hoeven voeden, maar gewoon in je eigen bed terwijl je dan ook weer in slaap kan vallen.

Ze is onlangs 2 geworden en sinds kort slaapt ze het eerste gedeelte van de nacht in haar eigen bed op onze kamer. Vaak kruipt ze ergens in de nacht of vroege ochtend bij ons in bed om daar verder te slapen.

Oudere kinderen die samen slapen

Onze oudste 2 hebben ook wel een periode gehad dat zij allebei een eigen kamer hadden. Je denkt dat dat zo hoort. Ieder kind heeft dat toch?!

Onze jongste dochter heeft altijd samen geslapen. Een korte periode begon ze in haar eigen bed, maar daarna was er voor haar geen eigen slaapkamer meer en sliep ze standaard bij ons in bed. Wat ze heel fijn vindt.

Maar ze vonden het regelmatig best moeilijk om alleen op hun kamer te liggen. Onze zoon was inmiddels een goede inslaper geworden en sliep vrij snel. Maar vaak werd hij ’s nachts wakker om alsnog bij ons in bed te kruipen.

Onze oudste dochter had vooral problemen met in slaap komen en alleen op haar kamer zijn.

Samen op een slaapkamer

Uiteindelijk zijn zij samen op een slaapkamer beland en dat vonden zijn erg fijn. Zo waren ze met z’n tweeën. Ondanks de verschillende ritmes bij het in slaap vallen hebben ze daar beide geen last van. Onze zoon slaapt prima terwijl zijn zus nog aan het lezen is. Ze zijn het helemaal zo gewend.

We hebben een hele tijd 3 bedden naast elkaar gehad en daarnaast een co-sleeper waar we met het hele gezin in sliepen. De kinderen vonden dat heel fijn. Vaak begonnen ze op hun eigen kamer en kwamen ’s nachts bij ons in bed.

Ook hebben we een half jaar bij mijn schoonouders in gewoond waar we met z’n allen op een hele grote slaapkamer sliepen. Nooit problemen in de nacht dat er verhuisd moest worden naar de slaapkamer van papa en mama. Wie sliepen al bij ze op de kamer. Ze hadden wel hun eigen stapelbed en vonden dat helemaal prima.

Ook tijdens onze reis in de caravan sliepen we allemaal samen in 1 ruimte. De 3 kinderen sliepen samen op 1 bed. Als onze jongste dochter ’s nachts wakker werd verhuisde ze bij ons in bed.

Nu terug in Nederland slapen de oudste 2 weer samen in een kamer en de jongste weer bij mij in bed.­

samen slapen oudere kinderen

Samen slapen kan wel veilig

Als je samen wilt slapen met je baby of kinderen kan dat op een aantal manieren.

Je kind kan een eigen bed hebben bij jou op de slaapkamer. Dit wordt Rooming-in genoemd.

Je kind kan ook slapen in een bed wat aan jouw bed vast gemaakt is. Dit heet co-sleeping en hiervoor zijn ook speciale co-sleepers op de markt.

Je kan je kind ook bij je in bed nemen. Samen slapen in hetzelfde bed. Dit wordt bedding-in genoemd.

Van bedding in wordt vaak gezegd dat je dat absoluut niet moet doen met je baby. Dat het gevaarlijk is. De veel gehoorde waarschuwingen zijn dat het wiegendood kan veroorzaken. Dat je boven op je kind kan gaan liggen en het plat kan drukken. Dat het onder de dekens terecht kan komen en kan stikken.  Deze waarschuwingen schrikt ouders af om samen te gaan slapen in hetzelfde bed.

Maar wat blijkt er? De meeste baby’s die sterven liggen in hun wiegje op hun eigen kamertje. Maar er wordt nooit door de overheid gewaarschuwd om je kindje alleen in een bedje op zijn eigen kamertje te leggen.

Je kunt prima veilig samen slapen. Hier kun je lezen hoe je veilig samen kunt slapen met je baby 

Ook op de site van Kiind vind je veel goede artikelen over samen slapen 

Wat zijn de grootste voordelen van samen slapen?

Voor mij persoonlijk is absoluut het grootste voordeel van samen slapen dat je ’s nachts je bed niet uit hoeft. Als je baby nog klein is en je geeft borstvoeding kun je je baby makkelijk aan leggen en samen weer verder slapen. Als je kind iets groter wordt hoef je er ’s nachts niet uit als het zich bang of eenzaam voelt. Je nabijheid zorgt er voor dat ze zo weer verder slapen.

Maar als je samen slaapt met je kind ben je ook alerter. Onbewust hoor je alle geluiden die ze maken. Je reageert meteen op afwijkende geluiden of de afwezigheid van geluid. Daardoor is het veiliger.

Baby’s die samen slapen met hun moeder worden door middel van wekprikkels vaker even kort wakker. Tegenover baby’s die alleen slapen die langere periodes van diepe slaap hebben. Deze diepe slaap is een risicofactor voor wiegendood. Samenslapen werkt dus preventief tegen wiegendood.

Meer contact met je kind

De frequentie van borstvoeding is bij co-sleeping en bedding-in 3 keer zo groot en de voedingstijd is korter. De baby’s drinken vaker en korter. Het is makkelijker om op deze manier borstvoeding te geven. Het kost je minder slaap. Waardoor het geven van borstvoeding ook makkelijker en langer vol te houden is.

Maar ook voor mama’s is samen slapen fijn. Het voorkomt een postnatale depressie. Je hebt genoeg tijd om je kind te voelen, te ruiken en aan te raken. Wat zorgt voor het vrijkomen van de juiste hormonen.

Kinderen die bij samen slapen worden veel meer aangeraakt. Het lichamelijke contact varieert bij samen slapen tussen de 28% en 99% van de nacht. Bij apart slapende kinderen varieert dit tussen de 2% en 14% van de nacht. Een behoorlijk verschil dus.

Daarnaast is samen slapen ook gezellig.

drie kinderen samen slapen

Is samen slapen dan altijd leuk?

Er zijn ook best periodes geweest dat ik het samen slapen niet zo leuk vond. Dat ik graag het bed weer voor mij alleen zou willen. Dat ik ’s ochtends rustig wakker wilde worden in plaats van gelijk 3 wakkere springende kinderen om mij heen te hebben.

Maar uiteindelijk kan ik het nog niet missen en vind ik het heerlijk dat de jongste nog bij ons in bed ligt en de 2 oudsten elkaar gezelschap houden.

Kom je ooit af van het samen slapen?

Wat je veel hoort als je je kind bij je in bed neemt is dat je het verwend en dat je er nooit meer vanaf komt. Uit angst dat je dag en nacht geclaimd wordt door je kinderen.

Maar heb jij ooit gehoor van pubers die nog graag nachten bij hun ouders in bed liggen? Die nog hele dagen aan hun ouders plakken? Als ze er al zijn, dan zijn het er heel weinig.

Vanaf de kleutertijd begint je kind met het ontwikkelen van geheimpjes en eigen dingen. Het groeit er vanzelf op zijn eigen tijd er voor klaar zijn om alleen te gaan slapen.

Wat een opluchting! Het houdt een keer op. Tot die tijd kun je er beter van genieten.

Waarom ik dit schrijf over samen slapen?

Ik wil hiermee bereiken dat alle mama’s die graag samen willen slapen dat ook gaan doen. Dat ze naar hun gevoel luisteren. Zich niet laten afschrikken door wat anderen er van vinden. Als het voor jou het beste voelt om je kinderen bij je te hebben moet je dit vooral doen! Zorg dat je het veilig doet en geniet er van.

Het is helemaal niet mijn bedoeling om mama’s aan te vallen die er voor kiezen om niet samen te slapen. Ieder zijn keuze.