Wel of geen zonbescherming gebruiken voor je kind?
Zonder zonbescherming hoe zorg je dan dat ze niet verbranden?
Begin nu al met verantwoord zonnen.
Lees hoe wij dat aanpakken en bijna geen zonbescherming gebruiken!

We zitten aan het begin van het voorjaar. Wat gaat de tijd toch snel!
Je ruikt de lente alweer in de lucht.

De PERFECTE tijd om te beginnen met verantwoord zonnen.

Al weer een jaar geleden las ik op de website van Kiind dit artikel over verantwoord zonnen. Het is geschreven door Nienke Tode-Gottenbos van De Groene Vrouw die ook een enorm goede blog op haar site heeft.

Ik vond het artikel zo fijn om te lezen. Ik ben zelf altijd al een slechte smeerder geweest en gebruik het liefst ook zo min mogelijk op mijn lijf.

Er zijn zelfs stukken over genomen uit het artikel originele artikel. Omdat ik niet een expert ben op dit gebied. Dat is Nienke. Lees daarom ook het hele artikel en kijk dan ook gelijk naar andere artikelen op Kiind. Deze site mag je echt niet missen. Er moeten meer Kiind lezers komen 🙂 

Maar ik deel de mening over VERANTWOORD zonnen (met nadruk op verantwoord). Daarom heb ik het bestaande artikel gecombineerd met mijn eigen mening. Om mama’s eens over dit onderwerp na te laten denken.

Zon in Nederland

Ik weet niet wat dat is. Als de zon in het voorjaar en de zomer schijnt in Nederland grijpen we massaal naar zonnebrandcrème en UV-beschermde kleding. Want oh jee je kind zou toch maar wat krijgen van al die UV-straling! Dat is heeeeeeeel slecht voor je wordt massaal gedacht.

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat zonlicht heel goed is voor je? Dat je het zelfs nodig hebt om je gezond en energiek te voelen?!

Zonlicht is een belangrijke bron voor vitamine D. Dat kan ons lichaam zelf aanmaken in de huid onder invloed van UV-B straling.

In de herfst en winter is de zonnekracht in Nederland helaas te laag om voldoende vitamine D aan te maken. We moeten het dus hebben van het zonlicht in het voorjaar en de zomer om te zorgen voor voldoende vitamine D in ons lichaam voor het hele jaar.

Wat gebeurt er als we massaal gaan smeren met zonnebrandcrème en onze kinderen kleden in UV werende kleding?

Je raadt het misschien al…. Er kan dan door de huid niet voldoende vitamine D aangemaakt worden.

Door gebrek aan vitamine D kunnen er allerlei klachten ontstaan. Zoek maar eens op op internet waar vitamine D allemaal goed voor is en wat een gebrek hieraan allemaal kan veroorzaken.

Je wordt er niet blij van wat je allemaal tegen zult komen. Tijd voor verandering dus om te zorgen dat je dit jaar optimaal gebruik gaat maken van de zon!

Hoe kan het anders?

Hoe deden ze dat vroeger toen al deze middelen nog niet bestonden?
En hoe doen ze het in andere delen van de wereld waar geen zonnebrand gesmeerd wordt en geen UV-kleding gebruikt wordt?
Krijgen mensen daar zomaar huidkanker van de zon? (want dat is toch de reden dat we onze kinderen zo graag willen beschermen)

Maar nee, in deze landen ligt het aantal gevallen van huidkanker niet hoger dan hier.

In Westerse landen is het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF nog nooit zo hoog geweest, maar het aantal gevallen van huidkanker ook niet. Raar?! Misschien wel eens het onderzoeken waard.

Het grootste verschil is dat wij zo’n beetje het grootste gedeelte van het jaar binnen zijn.

In het voorjaar als er een waterig zonnetje verschijnt gaan we wel naar buiten toe. Maar als je kind zegt dat het het warm heeft en vraagt of het misschien blote armen mag, dan kan dat echt niet. Stel je voor dat het ziek wordt!

Dus we gaan pas de zon in als het echt lekker weer is en de zon al een stuk feller aan het schijnen is. Onze huid niet gewend is en de kans op verbranden groot is.

Wat nou als we meer naar buiten gaan?

Gaan genieten van de eerste zonnestralen die misschien al schijnen in februari of maart.

Je je kind dan wel lekker in de zon laat spelen zonder dikke jas als het daar om vraagt. Ze komen echt wel weer wat aan doen als ze het koud hebben. Komt op, een beetje vertrouwen in je kind mag wel! Je kind kan echt heel goed zelf voelen of hij het warm of koud heeft.

Dan raakt hun huidje (en jouw eigen huid) al lekker gewend aan de zon. Tegen de tijd dat het dan echt mooi weer wordt in mei is hun huidje al helemaal gewend aan de zon en is het helemaal niet erg als ze lekker buiten spelen zonder allerlei bescherming.

Want niet de zon geeft een hoger risico op enge ziektes, maar verbranden. Dit is een hele belangrijke bij verantwoord zonnen en daar lezen mensen nog wel eens over heen! Maar het is niet voor niks VERANTWOORD ZONNEN.

Als je ervoor zorgt dat je kind op het heetst van de dag niet in de volle zon speelt en het niet verbrand is er helemaal niks aan de hand!

Dan maakt het voldoende vitamine D aan wat ze weer beschermt tegen allerlei enge ziektes.

Smeren hoeft dus niet

Het is ook helemaal niet bewezen dat insmeren je beschermt tegen huidkanker. Zonnebrandcrème helpt je beschermen tegen verbranden, maar niet tegen de vorming van kankercellen.

Lees ook dit artikel van gezondheidsnet : Zonnebrandcrème voorkomt huidkanker niet

Bovendien zitten er in de meeste zonnebrandcrèmes veel niet prettige ingrediënten.
Lees ook Vergroot zonnebrand de kans op huidkanker?

Als je dan toch graag zonnebrandcrème wil smeren op de heetste dagen

Als het echt heel erg warm is en je bent lekker buiten wil je misschien toch een keer smeren. Gebruik dan een zonnebrandcrème met een natuurlijk minerale filter op basis van titanium dioxide. Wordt je kind wel wit van, maar die biedt wel goede bescherming. Zie je gelijk wat je gesmeerd hebt en wat niet.

De merken waar ik zelf heel blij mee ben voor die enkele keer dat ik smeer zijn Louis Widmer en Weleda. Je betaalt er meer voor als de gewone huis tuin en keuken zonnebrand met chemische filters, maar voor die keer dat wij smeren vind ik het dat zeker waard.

Beide koop je bij de Etos.

Op warme dagen dat we niet voldoende de schaduw op kunnen zoeken smeer ik dan zonnebrand met een natuurlijke filter zonder nano deeltjes. Als we zwemmen op hele warme zonnige dagen komt er nog wel eens een UV-shirt aan te pas.

Tevens heb ik voor de jongste voor zulke dagen een UV werende bandana, maar die laat ze vaak niet op. Onze zoon draagt op zulke dagen nog wel eens zijn pet.

Tijdens onze reis hebben we heel veel mooi weer gehad. Onze kinderen zijn niet 1 keer verbrand en waren enorm bruin! Hun huid kon de warme zon in het zuiden prima aan.

Samengevat

Kortom: we hebben massaal een vitamine D-tekort – dat ons een hoger risico geeft op allerlei nare aandoeningen, en smeren onszelf helemaal in om in de zon te kunnen zonder nare ziektes te krijgen. Waardoor we vaak veel langer in de zon blijven dan goed is.

Zou dat echt de beste manier zijn?

Wanneer je vanaf het vroege voorjaar begint met het ‘trainen’ van je huid, zal je verbaasd staan over hoe lang je ’s zomers in de zon kunt blijven zonder te verbranden.

Wij beginnen nu na de koude dagen alweer met voorbereiden op het voorjaar en de zomer. Lekker naar buiten in de zon. Als de kinderen zonder jas willen mogen ze dat. Zo kunnen we stapje voor stapje op een verantwoorde manier genieten van de zon. Ik hoop dat hij heel veel gaat schijnen!

Let wel op dat dit artikel gaat over verantwoord zonnen!

Het gaat niet over bakken in de zon en jezelf of je kinderen laten verbranden. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou als ouder. Als jij er voor zorgt dat jou kind op het heetst van de dag lekker in de schaduw is in plaats van de volle zon kun je prima buiten zijn zonder te verbranden. Kan je niet in de schaduw zijn bescherm je kind dan wel. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat jij en je kinderen verantwoord zonnen. Niet mijn verantwoordelijkheid en ook niet de verantwoordelijkheid van zonnebrandcrème.

Als het volop zomer is of er zijn zonnige dagen wanneer de huid nog onvoldoende gewend is smeren we als het nodig is. Vaker niet. Niet standaard. We zorgen dat we niet verbranden.

Kiind heeft ook een hele mooie bronvermelding en andere artikelen die interessant zijn bij het originele artikel staan. Wil je meer lezen? Lees dan hier op Kiind het hele artikel en de artikelen die hier onder vermeld staan.

Bronnen:
Over vitamine D-tekort, ziekte en zonnebrandcrème publiceerde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Lees ook:
‘Hoge waarden van vitamine D geven sterk verminderde kans op kanker’ op Kanker-actueel.nl
Zonnen mag van huidarts Han van der Rhee
en Superhormoon vitamine D van Dr. Jörg Spitz


Hoe zorg jij er voor dat jij en jouw kinderen verantwoord zonnen?

* Disclaimer: Deze blog is gebaseerd op het artikel van Kiind.nl Nieuw licht op verantwoord zonnen. Dit artikel lees je hier. Er zijn stukken uit over genomen, omdat ik het een goed artikel vind. Lees vooral het hele artikel en andere artikelen op Kiind.nl
Ik gebruik in dit artikel affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop dat bij de betreffende shop krijg ik daar commissie over. Daarvan kan ik deze site weer onderhouden. Het kost jou niks extra’s.