Wat hebben wij een struggles gehad met geld!
Wat een verkeerde keuzes hebben we gemaakt in ons leven!
Het is echt erg geweest.
Ik ga je vertellen hoe onze financiën waren en hoe we dat veranderd hebben.
Hoe goed (of slecht) ben jij met geld?

Wat een reis is het geweest naar het punt waar we nu zijn. Wat een reis zal het nog verder gaan worden op het punt waar we willen komen.

We willen financieel vrij zijn. Rijk zijn. Nooit meer die struggles met geld hebben die we gehad hebben.

Hoe erg onze financiën geweest zijn? Heel erg!

Ik schrijf dit verhaal absoluut niet om zielig gevonden te worden! Want zielig zijn we alles behalve. Ik wil je wel graag mee nemen in hoe ons leven is geweest. Dat je zelf een keuze hebt om de situatie waar je in zit te veranderen als die je niet bevalt. Als je maar actie onderneemt.

Het begin van onze relatie

Michiel en ik zijn al weer 14 jaar bij elkaar. Wow, wat lang! We wonen ook al bijna 14 jaar samen. Maar er was iets wat ik niet wist toen ik Michiel leerde kennen.

Door problemen van vroeger had Michiel zijn financiën niet op orde. Wist ik veel toen ik hem leerde kennen. Dat is ook niet iets waar je mee te koop loopt en gelijk aan iemand verteld. Hij wist zelf niet eens hoe het er precies voor stond.

Hoe langer we bij elkaar waren hoe meer dingen er boven water kwamen. Uit eindelijk bleek dat we er zelf niet uit zouden komen. We hadden hulp nodig en hebben deze gezocht. In deze tijd was dat nog een stuk minder goed geregeld als tegenwoordig. Ook in dat traject werden niet alleen door ons fouten gemaakt. Na bijna 3 jaar bleek dit niet te werken en werd het een WSNP traject.

Struisvogelpolitiek

Je hebt problemen met geld, maar dat is een groot geheim. Niemand mag het weten. Niemand die mag weten hoe erg het is. Voor de buitenwereld moet je dit vooral verstoppen. Je moet de dingen doen die anderen ook doen. Ook al heb je daar misschien geen geld voor. Zo voelt het tenminste, alsof dat moet.

Gewoon de verkeerde keuzes maken, dan valt het helemaal niet zo op dat je geld te kort hebt. Weten weinig mensen er vanaf. Valt het allemaal niet zo op.

Zelf lekker als struisvogel te werk gaan. Je kop in het zand steken en net doen of er niks aan de hand is. Doen als of het er niet is. Vooral niet kijken naar een oplossing, want deze lijkt er toch niet te zijn.

Ik wilde me nooit bezig houden met de financiën. Het was zo dramatisch dat ik er niet eens naar durfde te kijken.

Vreselijk als de bel ging. Dan stond er vast weer een deurwaarder aan de deur die je niet kon betalen. Anonieme telefoontjes nam ik niet op. Deurwaarders vaak waar ik toch niks mee kon.

Wat een stress geeft het om geldproblemen te hebben!

Te dure hobby

Dan had ik ook nog eens een vreselijke dure hobby. Die ik echt niet op ging geven voor geldproblemen. Mijn hobby was mijn alles op dat moment.

Ik reed paard en we hadden zelf 1 of meerdere paarden in die tijd. Hebben een tijd buitenaf gewoond en de paarden aan huis gehad. Later in pension, maar dat is niet bepaald goedkoper.

Honderden euro’s per maand gingen er naar mijn hobby. Geld dat we veel beter anders hadden kunnen besteden. Maar dat overwegen? Echt niet! De paarden moesten blijven. Mijn hobby ging toen voor op alles.

mijn paardenhobby

Een eigen winkel

Door de paardenhobby en de handelsgeest van Michiel begonnen we met een webshop en verkochten we spullen op paardenwedstrijden. Dat ging best leuk. We kenden iedereen en verkochten meestal best goed. Alles was online of op de evenementen waar we stonden. Online ondernemen ging toen nog wel heel anders als nu!

Maar we wilden meer. Michiel had iemand ontmoet die wel van haar ruitersportzaak af wilde en wij hadden wel interesse om het over te nemen.

Ik zal je niet het hele verhaal uit de doeken doen. Maar houd het op de verkeerde persoon ontmoet en de recessie. Ik weet niet eens meer precies welk jaar het was, maar het moet ergens 2009 of 2010 geweest zijn. De ruitersportzaak ging voor geen meter. We hadden er veel geld in gestoken. Zijn er mee gestopt. Met het gevolg een grote schuld op mijn naam.

Weer een WSNP traject

Weer konden we dit zelf niet oplossen. Het bedrag was te hoog. Weer naar de gemeente om aan te kloppen voor hulp. Jeetje wat voelt dat stom. Om bij anderen aan te moeten kloppen, omdat je zelf te rekeningen niet kunt betalen.

Eerst weer een traject via de gemeente. Zolang niet alles geregeld is mogen de deurwaarders ook gewoon blijven komen. Ik heb echt wel een traumaatje gehad aan de deurbel en anonieme bellers.

Het traject liep nu in ieder geval een stuk beter. Wauw wat een verademing die veranderingen in die paar jaar tijd. We werden echt gehoord en geholpen deze keer.

Maar zoals verwacht moest ook dit weer een WSNP traject worden, omdat de schulden niet binnen een fatsoenlijke tijd afbetaald konden worden zodat schuldeisers niet akkoord gingen met het traject van de gemeente.

Ik ben echt heel blij dat de WSNP trajecten bestaan. Je hoort en leest vaak de meest vreselijke verhalen er over, maar deze keer ging alles soepel en vlot. Een fijne bewindvoerder. Netjes aan de regels voldaan. Inmiddels ook een schone lei gekregen. Zo anders dan de eerste keer.

Eindelijk tot inzicht gekomen

Wat ik alleen zo verbazingwekkend vind aan deze trajecten is dat het probleem opgelost wordt, maar zelf word je niet begeleid. Er word je niet geleerd hoe je je financiën moet regelen om deze problemen te voorkomen. Hoe je er voor kunt zorgen dat je je geld goed kunt beheren. Wat je allemaal moet doen. Zodat je na het traject niet meer terug valt in dezelfde problemen en dezelfde verkeerde keuzes.

Het gebeurde ons nog regelmatig dat we rekeningen over het hoofd zagen. Dat dingen te laat betaald werden en er extra kosten bij kwamen.

We wisten totaal niet wat er binnen kwam en wat er uit ging. We hadden geen overzicht.

Maar eindelijk kwamen we in 2015 tot inzicht dat we toch echt wat moesten gaan doen. Dat we hier zelf voor moesten zorgen. Dat we voor ons zelf dan maar het wiel uit moesten vinden hoe we dat moesten gaan doen. Hoe we overzicht moesten gaan krijgen en zorgen dat we uit de problemen kwamen en dat ook zo konden houden.

Wat voor ons heeft gewerkt is alles bij houden in een Excel bestand. Alle inkomsten en alle uitgaven die we hebben. Als iets betaald is krijgt dat ook een andere kleur in ons overzicht.

We zijn hier in 2015 mee begonnen en gebruiken het nog steeds! Zo zien we geen rekeningen meer over het hoofd.

We hebben in deze jaren geleerd om andere keuzes te maken. Om te zorgen dat eerst de belangrijke dingen betaald worden. We maakten nog steeds geregeld de verkeerde keuzes, maar gingen steeds beter de consequenties leren zien. Maar inmiddels is het 2018 en is het wel echt een proces van een paar jaar geweest.

spaarvarken

Wat heeft de echte verandering gebracht?

Onze reis hebben we afgebroken. Dat had 2 hoofdredenen. De eerste is dat onze dochter echt heimwee naar Nederland had. Naar het leven dat ze hier had met vrienden en vriendinnen om haar heen.

De tweede reden was dat we ons verrekend hadden op de kosten van de reis. Wij hadden niet goed gekeken naar de prijzen van de campings en wat de kinderen daar zouden kosten. Waardoor het reizen duurder was dan we begroot hadden.

Het voelde niet meer fijn om verder te reizen door deze redenen.

Terug in Nederland kwamen er weer een hoop kosten. Voor we weg gingen hebben we een tijd goedkoop gewoond door bij mijn schoonouders te wonen. We betaalden ze er voor, maar wat we betaalden is niet vergelijkbaar met een huurhuis voor jezelf. Hierdoor hadden we wat geld kunnen sparen voor de reis. Maar nu terug in Nederland kwam er weer veel meer huur voor onze rekening.

We kwamen weer in hetzelfde riedeltje van gezeur om geld en niet de dingen kunnen doen die we willen.

Ik was er helemaal klaar mee! Na al die jaren weer gezeur. Weer niet zoals we wilden. Dit wilde ik anders. Ik was (en ben) er van overtuigd dat dit anders zou kunnen. We willen vrijheid en ons geen zorgen hoeven maken over ons geld. Tijd om dus echt radicaal dingen te gaan veranderen!

Via Facebook kwam ik op de tip van het boek Het miljonairsbrein ontrafeld van T Harv Eker. Dit boek heb ik gelezen. Ben het gaan toepassen en het werkt!

Dit is het boek dat je (financiële) leven gaat veranderen. Dit boek gaat er voor zorgen dat we rijk gaan worden 😊

Andere keuzes

Het boek heeft mij heel veel inzichten gegeven. Ik heb de financiën helemaal anders ingedeeld. Het is veel duidelijker zo. Het heeft ons ook geleerd om andere keuzes te maken.

Als je financiën niet zo zijn als dat je eigenlijk wil kan ik je dit boek zeker aanraden! Het gaat je leven veranderen.

We werken nu aan onze financiële vrijheid. Het opbouwen van ons netto vermogen. We hebben een pot in huis staan waar we iedere dag een klein beetje geld in doen. Want wat je aandacht geeft gaat groeien. Wij willen dat ons geld gaat groeien en geven het nu aandacht.

Iedere dag zeg ik de verklaringen uit het boek tegen mezelf. Zodat ik mijn mindset ga veranderen. Geld is nu belangrijk voor ons geworden. Geld is nu iets geworden wat we graag willen ontvangen en willen vast houden. Maar waarvan we ook dingen willen doen die we echt belangrijk vinden.

Hadden we dit maar eerder gedaan

Had je dit maar eerder gedaan zou je kunnen zeggen. Maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. Het is een harde leerschool geweest. Het is niet leuk geweest. Maar het hoort bij ons leven. Bij onze reis die we maken.

De reis die nu eindelijk de kant op gaat die wij bepalen. Waarbij we nu eindelijk echt het heft in eigen handen nemen.

Zo zijn we nu bijna schuldenvrij, wat aan het eind van dit jaar op 1 ding na gelukt moet zijn. Hebben we maandelijks geld over om te kunnen verdelen in de potjes die we hebben, zelfs nu ik niet werk.

We hebben onszelf ook een doel gesteld. Eind van dit jaar willen we een netto vermogen hebben van €10.000. Dat voelt absoluut niet comfortabel voor mij om dat uit te spreken. De stemmetjes in mijn hoofd beginnen dan gelijk te roepen dat dat toch niet gaat lukken. Maar we gaan er voor! Het gaat ons lukken!

Onze volgende droom om weer een stap naar ons droomleven te zetten is het kopen van een camper. Zodat we lekker iedere vakantie op reis kunnen. Ons doel voor volgend jaar.

Wat wil jij?

Ik kan het iedereen aanraden. Neem het heft in eigen handen. Ga er zelf voor zorgen dat je gaat bereiken wat je wilt bereiken.

Lukt het je niet alleen? Schaam je dan niet om hulp te vragen. Zodat jij kunt bereiken wat je wilt bereiken en je doelen gaat halen. Dat is niet makkelijk en hard werken, maar het is het meer dan waard!

Hoe wij er voor gezorgd hebben dat we onze financiën weer helemaal op orde gekregen hebben lees je hier.

Zijn jouw financiën ook niet zoals jij wilt? Ga dan aan de slag.
Begin met overzicht krijgen in je financiën.
Ga besparen en minimaliseren.
Verander je money mindset.

 

Neem jij de verantwoordelijkheid over jouw financiën? Wat doe je om je financiën op orde te houden?