Wij hebben jaren geldproblemen gehad.
We wisten niet hoe we moesten omgaan met geld.
Maar we hebben geleerd hoe we verstandig omgaan met geld.
Deze blog is voor iedereen die denkt: Hoe kan ik geld sparen?
Ik kan niet met geld omgaan.
Het lukt mij niet mijn geldzaken op orde te krijgen.
Deze blog gaat jou leren met geld omgaan

Hoe ga ik met geld om is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Er zijn veel mensen die moeite hebben met hun geld beheren. Die niet zuinig met geld kunnen zijn. Ik vermoed dat jij een van die mensen bent, maar toch ben jij ook anders. Want jij bent hier! Jij wilt leren met geld om te gaan.

Wellicht herken je jezelf is mijn verhaal oveonze schulden. Misschien zijn jouw geldproblemen niet zo erg als dat van ons geweest is, maar vraag je je af hoe je beter kunt omgaan met geld. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je leert slim met geld omgaan. Zodat je meer kunt gaan sparen, meer leuke dingen kunt doen of wat je dan ook maar wilt doen met je geld.

Hoe jouw situatie nu ook is en wat je ook wilt bereiken het is goed dat je hier bent. Want alleen jijzelf kan jouw financiële problemen veranderen

Help ik heb schulden! – Ga je schulden aflossen

Vraag jij je af “Hoe kom ik van mijn schulden af?”

Jouw financiële problemen oplossen moet jouw prioriteit hebben. Schulden oplossen is het allerbelangrijkste als je als je beter met geld wilt omgaan. Schulden kosten je namelijk heel veel geld. Dus ga je schulden oplossen. Zoek hulp bij schulden, want alleen lukt het je vaak niet.

Je bent nu bezig met je eerste goede stap. Want in deze blog geef ik je 4 tips om met geld om te gaan. Zodat jij beter overzicht hebt en je snel van schulden kunt afkomen.

Lukt schulden afbetalen je niet? Als je echt teveel schulden hebt zoek dan hulp bij je schulden aflossen. Klop bij je gemeente aan voor schuldhulpverlening. Zij kunnen je helpen uit de schulden komen en schuldsanering aanvragen.

Ik heb schulden gehad, maar inmiddels ben ik schuldenvrij. Het is een lange weg geweest en dat is me zeker niet alleen gelukt. Maar het is heel fijn om zover te zijn!

Dus zoek direct hulp bij schulden en ga zelf alvast aan de slag. Maar wat moet je nou doen om uit schulden te komen en hoe kan je leren goed omgaan met geld?

 

Hoe ga je met geld om? – Omgaan met geld tips

Met geld omgaan is niet voor iedereen makkelijk. Er zijn veel mensen die niet met geld om kunnen gaan. Hieronder volgen een aantal geld tips die jou leren verstandig met geld omgaan.

Stap 1: Geldproblemen oplossen door overzicht te krijgen in je financiën

Je financiële problemen oplossen lukt alleen als je overzicht hebt. Als je exact weet wat er iedere maand binnen komt. En je ook exact weet wat er iedere maand weer uit gaat.

Wij wisten niet wat er precies binnen kwam en al helemaal niet wat er weer uit ging. Totaal geen overzicht.

Geen idee wat we waar aan betaalden en waar we op zouden kunnen besparen.

Onze eerste stap die we gezet hebben is zorgen dat we overzicht kregen. Dat is het startpunt. Van daar uit kun je weer verder werken.

Maar hoe maak jou nou zo’n overzicht? Ik vond het heel handig om in Excel te doen. Kan je fijn alle bedragen onder elkaar zetten. Excel dit op laten tellen. Het verschil uit laten rekenen tussen je inkomsten en je uitgaven. Iedere maand een nieuw tabblad maken en wanneer nodig bedragen aanpassen.

Iedere maand als de rekeningen betaald zijn geef ik ze een andere kleur. Zodat ik precies kan zien wat wel en niet betaald is.

Je kunt het natuurlijk ook gewoon opschrijven als je dat makkelijker vindt. Kies wat voor jou werkt.

Een overzicht zou er zo uit kunnen zien. Zo ziet die van ons er ongeveer uit. Dan heb je een idee hoe je het zelf kunt maken. Je kunt je hier aanmelden dan ontvang je een financieel overzicht dat je kunt gebruiken in je mailbox.

Het is dan een kwestie van alles uit gaan zoeken. Je bankrekening(en) gaan uitspitten wat je iedere maand uit geeft. Niet het leukste klusje misschien, maar wel een noodzakelijke klus. Precies uitzoeken hoe je financiën er op dit moment voor staan. Vergeet niet de bedragen die eens in de zoveel maand worden afgeschreven.
Dus wil jij beter met geld omgaan? Dan zal je hier moeten beginnen 
Dit is de eerste stap die jij gaat zetten om je geld goed te beheren.

Stap 2: Zuinig omgaan met geld door te besparen

Wil je goed met geld omgaan dan houdt het niet op bij alleen een overzicht maken. Nadat je een overzicht hebt gemaakt kun je verder gaan. Het is de bedoeling dat je je overzicht eens goed onder de loep neemt.

Wat staat er precies op?
Zijn er misschien dubbele of onnodige verzekeringen?
Kun je misschien een goedkoper mobiel abonnement nemen of een ander internet & tv abonnement?
Besparen op gas & elektriciteit door over te stappen naar een andere leverancier?

Hoeveel geld geef je ongemerkt uit aan boodschappen? Of andere kleine dingen die je regelmatig koopt? Kun je daar op besparen?

Wat voor ons heel goed werkt is een weekbudget voor alle boodschappen. We zorgen ook dat we dit budget contant in huis hebben.

We stoppen het in een envelopje en als er boodschappen gehaald moeten worden kunnen we het geld daar uit halen. Weten we precies hoeveel we hebben. Zodat we niet ongemerkt meer uit geven dan de bedoeling is.

Als we de boodschappen moeten pinnen houden we geen overzicht op wat we hebben uitgegeven en voor hoeveel geld we nog boodschappen kunnen halen.

Verder hebben we heel erg geminimaliseerd op onze vaste lasten en alles zo goed mogelijk uitgezocht. Voor jou ook zeker de moeite waard om eens goed naar te kijken. Hoe minder vaste lasten je maandelijks hebt hoe meer geld je over houdt voor andere dingen.

Lees ook Minimaliseren: 4 redenen waarom jij een simpel en minimalistisch leven wilt!

Stap 3: Slim omgaan met geld door je geld te verdelen in potjes

Verdeel je (spaar)geld in verschillende potjes. De een is er super blij mee, de ander vindt het helemaal niks. Ik vind het zelf heel erg handig.

Zo hebben we een potje met een noodfonds buffer, een spaarpotje voor de ziektekosten, een spaarpotje met spaargeld voor de kinderen, een potje waar we iedere maand het geld voor de zwemles in apart zetten, het boodschappengeld hebben we altijd contant in huis zodat we niet teveel uit geven. Zo weten we precies welk geld waarvoor is.

Bij veel banken kan je tegenwoordig onder je spaarrekening verschillende spaarpotjes aanmaken om zo je geld beter te kunnen beheren.

Met geld leren omgaan – Wat kun je nog meer doen?

Nu ben je al een heel eind. Je weet precies hoe je financiën er voor staan. Je hebt ook besloten waar je op gaat besparen en overbodige dingen opgezegd.

Wat staat er nu op je overzicht bij verschil? Dat is het bedrag wat je over houdt iedere maand (of te kort komt). Ben je daar blij mee?

Wat kun je nu nog meer doen?

Voor ons hield het hierbij niet op. Er moest meer gebeuren. Maar hoe zouden we er nu voor kunnen zorgen dat we meer geld zouden hebben? Dat we ooit voldoende geld zouden hebben om lekker te kunnen leven zonder ons nog zorgen te hoeven maken over onze financiën.

Zo ver zijn we nog lang niet. Ik had ook geen enkel idee hoe we ooit zo ver zouden moeten komen.

Lees ook Online geld verdienen? Met deze 6 mogelijkheden lukt jou dat!

Stap 4: Leren omgaan met geld volwassenen – Verander je money mindset

Op Facebook bij een online meeting kwamen er wat boeken ter sprake. Een van de boeken was het miljonairsbrein ontrafeld. Er ging een vlammetje branden in mij. Dat was een boek wat ik zou willen lezen. Een boek over financiën en hoe je miljonair kunt worden. Voor een groot gedeelte gericht op je mindset.

Want onze mindset was totaal niet gericht op geld ontvangen en geld vast houden. Zodra wij geld hadden vloog het weer weg. Ik vond geld een vreselijk iets. Totaal verkeerde associaties en gevoelens bij geld en onze financiën. 

Ik heb het boek gelezen en ben fan. Als je financiën niet zo zijn zoals je wilt. Je zit in een negatieve spiraal. Je vindt geld en je financiën verschrikkelijk. Geld is steeds een vervelend en negatief issue, dan is dit boek echt een aanrader!

Daarnaast las ik op de blog Meer geld minder stress over dé geldgoere van Amerika Dave Ramsey. In deze blog staan zijn beroemde 7 stappen vertaald naar ons Nederlands perspectief. Dit heeft mij ook erg geholpen om prioriteiten te stellen.

Wat je aandacht geeft groeit. Ook je geld

Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef jij aandacht aan jouw geldproblemen, dan gaan jouw geldproblemen groeien.

Geef je aandacht aan jouw geld op een positieve manier. Dan gaat jouw geld ook groeien.

Op de volgende manier geef ik iedere dag aandacht aan mijn geld:
We hebben een Financiële Vrijheid Pot in huis. 
Iedere dag stop ik daar geld in.
Meestal wat muntgeld. Soms maar €0,10 soms meer. 
De hoeveelheid maakt niet uit. 
Het gaat er om dat je dagelijks aandacht geeft aan je doel om financieel vrij te zijn. 
Deze pot is mijn geldmagneet. Hiermee trek ik geld aan.

En ik heb een aantal affirmaties over geld die ik tegen mezelf zeg. Je kunt je hier aanmelden om deze affirmaties in je mailbox te ontvangen.

Je kunt aan de slag

Je weet wat je moet doen. Tijd om ook echt actie te ondernemen. Stel het niet nog een dag uit. Begin vandaag. Nu direct. Met het beheren van het geld dat je hebt.

Met deze 4 stappen leer jij beter omgaan met geld. Zodat je verandert van niet met geld kunnen omgaan naar een goed met geld persoon.

Mocht je ook je mindset willen veranderen dan zou ik zeker het boek het miljonairsbrein ontrafeld lezen of het boek van Dave Ramsey. Dat gaat er voor zorgen dat je financiële situatie echt veranderd.

PRINCIPE VAN RIJKDOM
Of jij controleert je geld of je geld controleert jou


Ben jij blij met jouw financiële situatie? Hoe houd jij jouw geld onder controle?
Bekijk hieronder het verhaal van T Harv Eker