Genoeg tijd, genoeg liefde en genoeg geld.
Dat is wat jij wil in je leven.
Hoe kun je dat voor elkaar krijgen?
Waarom is leven in overvloed zo moeilijk?

Altijd genoeg in je leven. Genoeg van de belangrijkste dingen. Zodat je je rijk voelt. Op alle gebieden van je leven. Dat is leven in overvloed. Maar het is moeilijk om die overvloed te voelen. Het lijkt wel alsof het nooit goed is in je leven. Alsof er altijd tekort is.

Waarom is leven in overvloed zo moeilijk? – Geschiedenisles

Even een hele grote sprong terug in de tijd. We gaan terug naar 50.000 jaar geleden. Dat tijd dat wij mensen nog leefden als jagers-verzamelaars. Het leven als jager-verzamelaar stond helemaal in het teken van overleven. Er was toen niet genoeg. Niet genoeg eten, niet genoeg onderdak en niet genoeg levenspartners. De keuzes die mensen toen maakten waren gebaseerd op overlevingsdrang en angst. Kun je je een beetje voorstellen hoe je toen leefde en je keuzes maakte? Hoe je je zou voelen?

Weer terug naar nu. Want wij leven nog steeds met dezelfde hersenen als onze voorouders 50.000 jaar geleden. Nog steeds met dezelfde hersens als de jagers-verzamelaars. Onze hersens zijn nog net zo geprogrammeerd. Daarom denken we nog altijd in schaarste en te kort. Alsof alles op elk moment op kan raken. Terwijl alles nu in overvloed aanwezig is. We hebben geen tekort. Er is genoeg.

 

Herken je dit?

We vinden het vaak lastig om dingen op te ruimen en weg te gooien. We willen het vaak allemaal houden, want wie weet hebben we het ooit nog wel nodig.

En hoe gevoelig ben jij voor koopjes die alleen vandaag geldig zijn? Ook een hele goede schaarste trigger waarbij onze hersenen van slag raken. Want zo’n aanbieding mag je toch niet missen. Hij komt nooit meer terug.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Onze cultuur is gebaseerd op angst en schaarste. We hebben altijd een chronisch tekort aan alles en zijn bang dat er ook nooit genoeg is. Daar is de hele maatschappij ook op ingericht. En wordt handig ook nog eens handig op ingespeeld door de reclamewereld.

Er wordt altijd maar aandacht gericht op de schaarste die je voelt. Altijd ingespeeld op de angst voor de tekorten die we diep van binnen voelen. Je moet het hebben, want als een ander het straks wel heeft en jij niet dan is er niet meer genoeg voor jou.

En alles wat je aandacht geeft groeit. Dus door het aandacht geven aan de schaarste die je voelt creëer je nog meer gevoel van schaarste in je leven. Blijf je steeds tekorten voelen. Lukt het nooit om voldoende te hebben in je leven. Om te leven vanuit het gevoel van overvloed.

Overvloed en rijkdom zijn niet afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt. Je kunt namelijk heel veel hebben van geld, tijd en liefde maar je toch nog arm voelen. Als je blijft denken in tekorten, dan zal je ook overal tekorten zien en ervaren.

Tijd voor verandering – 5 tips

Hoe kunnen we nu veranderen als onze hersenen verkeerd geprogrammeerd zijn? Nog steeds zo functioneren als 50.000 jaar geleden? Dat maakt het ook zo moeilijk. Dat maakt ook dat we vaak terugschieten naar het gevoel van schaarste. Van niet genoeg hebben en niet genoeg zijn.
Hier volgen 5 belangrijke tips.

1. Bewustwording

Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om dat te veranderen. Hoe moeilijk het ook is. Ervan bewust zijn is het begin.

Dus schrijf eens op waar jij allemaal tekorten ervaart in jouw leven. Op welke gebieden is dat? Is dat op het gebied van tijd? Voel je je altijd druk en heb je nooit tijd voor jezelf?

Lees ook: Hé mama zorg jij goed voor jezelf?

Of voel jij niet genoeg liefde? Lijkt het alsof je niet genoeg mensen om je heen hebt die jouw liefde geven en die jij liefde terug kunt geven?
Misschien voel je tekort op het gebied van geld. Alsof er nooit genoeg van is. De angst dat het op raakt en je je rekeningen niet meer kunt betalen.

2. Accepteren

Stop met vechten en begin met accepteren. Zolang je ergens (onbewust) tegen vecht blijft er energie naartoe gaan. Blijf je er aandacht aan geven. Dus kun je er beter mee stoppen. Accepteer de situatie en zie het voor wat het is.

3. Neem verantwoordelijkheid

Stop met het de schuld geven van alles en iedereen. Begin met zelfverantwoordelijkheid te nemen in jouw leven. Jij bent de enige die jouw leven kan veranderen. Als je vindt dat je niet genoeg tijd hebt kijk dan eens kritisch naar de dingen die je allemaal doet. Is het allemaal nodig? Heb je voor jouw gevoel niet genoeg geld kijk dan eens naar de feiten. Is het echt zo? Of voelt het alleen maar zo? Wat kun je doen om het te veranderen?
En heb je echt te weinig mensen om je heen? Of valt dat wel mee en kun je relaties die je hebt met mensen verder uitdiepen. Zorgen dat het niet zo oppervlakkig blijft, maar dat je echt oprecht aandacht hebt voor de mensen om je heen.

4. Dankbaar zijn

Wees dankbaar voor alles in je leven. Voor alles wat je hebt. Door je aandacht te richten op de dingen die je wel hebt in plaats van wat je niet hebt maak je je leven een heel stuk mooier. Zie je de overvloed in jouw leven. Wees dankbaar voor de kleine dingen. Ook al voelt het alsof er niet genoeg is. Als je dankbaar bent voor het beetje wat er wel is ga je je energie daarop richten en kan het verder gaan groeien.

Lees ook: Dankbaar zijn. Het verandert je leven!

5. Geef en ontvang

Om overvloed te voelen is het belangrijk om dingen te geven. Door iets van jezelf te geven aan de ander zonder er iets voor terug te verwachten maak je contact met je eigen rijkdom. Voel je de overvloed die altijd in je aanwezig is.

Iedereen heeft iets te geven. Een glimlach, een goed gesprek, een beetje van je tijd en aandacht.

En net zo belangrijk als geven is openstaand voor ontvangen. Ontvang de dingen die op jouw pad komen. Accepteer de dingen die je krijgt. En wees daar weer dankbaar voor.

Zo kun ook jij voor jezelf een leven vol overvloed creëren en afstappen van de schaarste gedachte. Dat maak het leven een stuk mooier en prettiger.

 

Welke dingen doe jij om overvloed in jouw leven te voelen?