Wil jij een mama vol zelfvertrouwen worden? Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.

Het lijkt tegenwoordig een ware strijd tussen moeders.
Wie kan het beste opvoeden?
Wie zijn kinderen lopen er het beste bij?
Je moet wel sterk in je schoenen staan en
veel zelfvertrouwen hebben als moeder.
Ontbreekt het jou daaraan?
Lees dan mijn 10 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Maar goed nieuws. Iedereen kan zijn zelfvertrouwen vergroten. Ook jij!

Als je leeft met een dosis zelfvertrouwen, dan is het veel makkelijker om echt gelukkig ze zijn. Als je zelfvertrouwen hebt dan kan je de wereld aan. Je kunt doen en bereiken wat je wilt. Je bent lief voor jezelf en kijkt op een positieve manier naar jezelf. Maakt makkelijk contact met anderen. Zet je leven naar je eigen hand. Je leeft je droom! Zelfvertrouwen maakt je veerkrachtig. Als het dan een keer tegen zit heb je er vertrouwen in dat het wel weer goed komt.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is iets waar veel mensen al van jongs af aan last van hebben. Er zijn talloze redenen, waarom je een gebrek aan zelfvertrouwen kunt hebben.

Het kan zijn dat je het voorbeeld van je ouders hebt gehad, omdat zij onzeker waren en een gebrek aan zelfvertrouwen hadden.

Misschien legden je ouders de lat veel te hoog voor je en wilde je graag aan hun verwachtingen voldoen, maar is dat voor jouw gevoel niet gelukt. Of gaven ze je geen erkenning voor de dingen die je hebt gedaan.

Gepest zijn of worden levert vaak ook een gebrek aan zelfvertrouwen op.

Geen aansluiting kunnen vinden bij anderen, waardoor je het gevoel hebt buiten de boot te vallen. Je ervaart dat jij anders bent dan andere mensen in je directe omgeving.

Zo zijn er talloze redenen waardoor je onzeker wordt en een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Aan jou de taak om uit te zoeken bij jezelf wat de oorzaak bij jou is geweest.

Hier lees je nog eens 8 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

De gemene deler bij een gebrek aan zelfvertrouwen

Zoveel verschillende redenen. Zoveel verschillende mensen. Toch is er een gemene deler bij mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben.

Je bent gestopt met luisteren naar jezelf. Cijfert jezelf weg voor anderen. Je leeft ongezond. Je past je veel te veel aan. Blijft in een rol die niet goed voelt voor jezelf.

Je doet of zegt dingen die je eigenlijk helemaal niet wil.

Lees ook Wat vind jij belangrijk?

Tijd om daar mee te stoppen! Jezelf weer op de eerste plek te gaan zetten. Echt naar jezelf te gaan luisteren. Voor je zelf te gaan zorgen. Jezelf niet weg te cijferen of aan de kant te zetten. Want jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Alleen jij kan jouw leven gaan veranderen.

Zeg tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben”.

Lees ook deze 9 tips om gelukkig te zijn met jezelf

zelfverzekerde mama

10 Tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Hoe doe je dat nou meer zelfvertrouwen krijgen? Lees hier mijn tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Tips die mijzelf erg geholpen hebben.

1. Stel jezelf een doel in je leven

Niet van die doelen die je toch niet gaat halen, maar begin gewoon met een klein doel wat je graag wilt bereiken.
Wat zijn jouw plannen in je leven?
Wat zou je heel graag willen doen?
Of willen bereiken?
Ga werken aan dat doel. Maak iedere dag een klein stapje vooruit richting je doel. Focus je op de stappen die je al gezet hebt richting je doel.

Door het bereiken van je doel krijg je meer zelfvertrouwen. Als je je doel bereikt hebt wees dan trots op jezelf. Ga het vieren!
Maar zorg wel dat je het in kleine stapjes doet, o,m het gevoel van falen te voorkomen.

Lees hier hoe jij je doelen gaat halen

2. Erken je angsten 

Iedereen is wel ergens bang voor. Dat is helemaal niet erg, zolang je je leven er niet door laat leiden. Ga voor jezelf op onderzoek uit om je angsten te ontdekken.
Misschien ben je bang voor wat de toekomst je gaat brengen.
Bang voor dingen die fout kunnen gaan.
Of dingen die je fout zou kunnen doen, omdat je ze nog niet eerder gedaan hebt.
Bang voor het onbekende en de onzekerheid die dit met zich mee brengt.
Ontdek je eigen angsten en accepteer ze. Erken je angsten, maar ga ze niet uit de weg. Laat je leven niet bepalen door de angsten. Denk niet te veel na over het verleden en de toekomst. Want als je naar het nu kijkt, dan is er niks aan de hand.

Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen zal je doelen moeten stellen die buiten je comfort zone liggen. Je jezelf in het ‘onbekende’ moeten wagen. Je reptielenbrein zal gaan opspelen en je tegen willen houden. Jou op de plek willen houden die je al kent. Ook al is dit niet de plek waar je wilt zijn, het voelt veilig.

Relativeer het en weet wat het is. Maar maak daarna wel de stap naar het onbekende waar je angst voor hebt. Iedere keer dat je deze angst overwint zal je zelfvertrouwen groeien.

3. Het opbouwen van zelfvertrouwen dat duurt even

Verwacht niet dat als je vandaag begint met je zelfvertrouwen vergroten dat dat makkelijk is en dat je er weinig mee bezig hoeft te zijn. Dat je na het lezen van dit artikel je ineens een hoop zelfvertrouwen hebt. Dat als je het scherm weg klikt je niet vergeet verder zelf aan de slag te gaan.

Je zult iedere dag moeite moeten doen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Er iedere dag tijd en energie in moeten steken. Alleen lezen over zelfvertrouwen zonder er mee aan de slag te gaan is niet voldoende!

4.Verzorg je zelf goed, werk aan je lichaam en eet gezond

Eigenlijk een 3 in 1 tip 😊
Trek kleding aan die je mooi vindt. Waar je jezelf goed in voelt. Als je zelf vindt dat je er goed en verzorgt uit ziet doet dit een hoop voor je zelfvertrouwen.

Werk aan je lichaam en houding. Ga sporten waardoor je een beter figuur krijgt en fitter wordt. Dit vergroot je zelfvertrouwen. Loop rechtop en met je schouders rechtop om zelfvertrouwen uit te stralen. Loop je voorover met je schouders ingezakt voel je jezelf minder goed en straal je minder zelfvertrouwen uit.

Eet gezond. Je lichaam en hersenen hebben gezonde voeding nodig om zich gezond te voelen. Als je jezelf gezond voelt doet dit ook wonderen voor je zelfvertrouwen.

Zorg voor voldoende slaap om je uitgerust te voelen. Dan kun je de wereld aan!

Lees ook Hé mama, zorg jij goed voor jezelf?

sportende vrouw

5. Glimlach en straal zelfvertrouwen uit

Ook op de momenten dat je je onzeker voelt tover dan een glimlach om je mond. Lachende mensen stralen zelfvertrouwen uit  en zien eruit of ze de wereld aan kunnen.

Als jij je omgeving laat geloven dat je iemand bent vol zelfvertrouwen gaan ze je ook zo behandelen. En als je behandeld wordt alsof je veel zelfvertrouwen hebt is dat weer goed voor je zelfbeeld waardoor je zelfvertrouwen weer groeit.

6. Wees lief voor jezelf

Accepteer je zelf zoals je bent. Wees lief voor jezelf. Er is er maar één zoals jij en jij bent perfect zoals je bent.
Als jij lief bent voor jezelf zijn anderen ook lief voor jou. Zeg tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben”.

Vaak ben je onnodig hard voor jezelf. Wil je te perfectionistisch zijn.

Zorg wel dat je nieuwe inzichten krijgt. Waardoor je je een ander mens gaat voelen. Een mens met zelfvertrouwen.

7. Wees dankbaar en tevreden

Denk aan het einde van iedere dag aan de dingen waarvoor je dankbaar bent. Wees tevreden met de dingen die je tot nu toe al hebt bereikt.

Het is fijn om te kijken naar wat je wel hebt. Om daar dankbaar voor te zijn. Kijk niet naar wat je niet hebt. Kijken naar wat je wel hebt en wat je wel kan vergroot je zelfvertrouwen.

8. Accepteer complimentjes

Als iemand je een complimentje geeft ben je snel geneigd om dat af te zwakken. Maar accepteer het compliment. Zeg gewoon simpel “Dank je wel”. Meer niet.

Geloof de complimentjes die je krijgt! Zonder in je hoofd te denken dat het niet waar is of dat het toch niet goed is wat je gedaan hebt. Deze gedachtes gaan je niet helpen. Die gedachtes zijn niet waar. Ze zitten in jouw hoofd en niet in dat van iemand anders.

9. Schaam jezelf niet voor je fouten

Iedereen maakt fouten. Ook de succesvolle mensen maken fouten. Dus waarom zou jij geen fouten mogen maken? Schaam je er niet voor. Leer ervan, los het op en laat het daarna los.

10. Jouw mening doet ertoe

Als je iets niet wilt, doe het dan niet. Jouw mening doet ertoe en hoef je niet voor een ander aan de kant te zetten.

Wil je niet, zeg gewoon nee. En als je iets wel graag wilt, laat je dan niet tegen houden door wat anderen ervan vinden!


En nu? Ga aan de slag met deze 10 tips. Doe het rustig aan en werk er iedere dag aan! Neem kleine stapjes tegelijk. Je zult merken dat je zelfvertrouwen gaat groeien!

Wil je graag hulp bij het vergroten van je zelfvertrouwen?

Ik kan me voorstellen dat je het niet graag allemaal alleen doet. Omdat dat stemmetje in je hoofd je toch weer andere dingen vertelt als waar je in wilt geloven. Omdat het moeilijk is om alleen te doen.

In de e-cursus blijvend zelfvertrouwen leert Frank de Moei, lifestyle coach en positieve psycholoog, je met zijn hulp om echt blijvend zelfvertrouwen op te bouwen.

Het is een fijne cursus en zeker een aanrader!


Wat is jouw ultieme tip om je zelfvertrouwen te vergroten? Deel hem in de reacties zodat andere mama’s jouw tip ook kunnen gebruiken!

Wil jij een mama worden vol zelfvertrouwen? Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn! Al meer dan 1.000 vrouwen gingen je voor