Wat is een blog?
Hoe maak je een blog?
En waarover ga je bloggen?
Allemaal vragen die je kunt hebben als je wilt starten met je eigen blog maken.
Je leest hier de antwoorden.

Je denkt er over om te beginnen met bloggen.

Maar waar moet je beginnen? Hoe begin je een blog site? En waarover moet je gaan bloggen?

Er is zoveel mogelijk! Door de bomen zie je het bos niet meer. Of door alle blogs zie je de mogelijkheden niet meer.

Laten we eens beginnen bij het begin en zo langzaam verder op onderzoek gaan.

Wil jij online geld verdienen? Lees dan ook deze blog

Wat is bloggen

Je wilt graag meer weten over bloggen en wellicht zelf aan de slag. Maar bloggen wat is dat eigenlijk?

Het woord blog is een afkorting van het woord weblog. Een blog is een online artikel op een website. Op blog sites worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst. Hoe vaak kan variëren. Sommige bloggers plaatsen 1 keer maand een blog. Anderen 1 keer per week. En er zijn ook bloggers die dagelijks een nieuwe post online plaatsen.

De inhoud van een blog artikel wordt ook wel content genoemd. Blog sites staan vaak vol waardevolle artikelen voor de doelgroep. Je doelgroep kan op jouw blog veel relevante informatie vinden om hun probleem op te lossen en antwoorden te krijgen op hun vragen.


Een blog beginnen – Hoe word je een blogger?

Oké, dus jij bent erover uit. Je wilt een blogger worden. Maar dan de vraag hoe kun je een eigen blog beginnen? Wat moet je doen om met jouw blog aan de slag te kunnen?

Het lijkt veel moeilijker dan het is. Hieronder volgen 5 stappen die jou helpen een blog maken.

1. Kies je naam en domeinnaam

De lastigste stap van het beginnen met bloggen is het bedenken van een goede blognaam die de lading dekt. Maar waarvan ook nog de domeinnaam vrij is. Niks is frustrerender dan een goede blognaam verzonnen te hebben en dan ontdekken dat de domeinnaam niet meer vrij is. Maar blijf door brainstormen. Er komt vanzelf een goede toepasselijke naam voorbij waarvan de domeinnaam nog vrij is. Wil je controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog vrij is? Dat kan hier bij Versio

Een paar tips om rekening te houden met het bedenken van een goede naam en domeinnaam

– Je kunt het beste een kort maar krachtige domeinnaam verzinnen.
– Voor een Nederlandse blog kies je de .nl extensie. Bij een internationale doelgroep en dus een internationale blog kies dan de .com variant.
– Gebruik geen streepjes in je domeinnaam. Niks is vervelender dan moeten bedenken waar de streepjes nog maar weer stonden. Je verliest je potentiële lezers als ze je daardoor niet kunnen vinden.
– Gebruik niet het cijfer 0. Die lijkt zo op de letter o dat ze vaak worden verward.
– Gebruik geen populaire taal of spelfouten. Klinkt heel erg leuk natuurlijk, maar je bezoekers kunnen makkelijk typfouten maken. Zo komen ze niet op jouw blog terecht.

2. Claim direct deze domeinnaam

Als je een goede domeinnaam gevonden hebt, claim deze dan direct! Wacht er niet mee, want wie weet is hij de volgende keer wel vergeven. Het claimen van een domeinnaam kost helemaal niet veel, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Voor een paar euro per jaar heb je al een domeinnaam. 

Wat kost bloggen? Een gratis blog maken

Kan een blog starten gratis? Ja, dat kan. Maar of het ook verstandig is? Ik denk van niet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om gratis een blog te starten. Bijvoorbeeld via blogger.com, wordpress.com, jimdo.com of wix.com.

Heel leuk als je hobby blogger wilt zijn, je gewoon leuke teksten wilt schrijven en geen eigen site wilt bijhouden.

Maar als jij van jouw blog je business wilt maken dan is de enige goede oplossing voor jou om een WordPress blog maken op je eigen domeinnaam. Dat hoeft helemaal niet moeilijk en ook niet duur te zijn. Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en de hosting kost je ook maar een paar euro per jaar.

WordPress gebruiken op je website is gratis en ook een heleboel goede plug-ins kun je ook gewoon gratis gebruiken.

Maar wat is het verschil dan tussen WordPress.com en WordPress.org?

Bij WordPress.com heb je binnen 5 minuten je eigen site zonder technische kennis. Maar je hebt veel minder vrijheid om je site vorm te geven met thema’s en je om plug-ins te installeren. 

Bij WordPress.org moet je alles zelf doen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je download WordPress vaak in een paar klikken op je eigen domeinnaam. Dan heb je alle vrijheid om te doen met jouw website wat je wilt en hoe je hem wilt inrichten. Je kunt ene thema uitzoeken die jij wilt om jouw website vorm te geven.

3. Kies je hosting

Om aan de slag te kunnen met je eigen WordPress website kies je ook een hostingpakket. Als je begint kun je vaak af met het goedkoopste pakket. Ook dit hoeft je maar een paar euro per jaar te kosten. Zelf registreer ik mijn domeinnamen via Versio en heb daar het goedkoopste hostingpakket. Je kunt bij Versio ook heel makkelijk WordPress op je eigen domeinnaam installeren.

4. Installeer WordPress op je domein

WordPress kun je bij Versio in 1 klik op je domein installeren. Zo geregeld en dan kun je aan de slag. Er zijn een heleboel gratis templates waarmee je je site kunt opbouwen. Zelf ben ik helemaal fan van Divi Hier betaal je wel wat voor, maar dan kun je jouw site precies zo opbouwen als jij wilt. Zelfs voor mensen die helemaal geen technische kennis hebben super makkelijk te gebruiken. Hier vind je alle informatie over het Divi thema

En weet je het even niet hoe het werkt is er op Google altijd een handleiding te vinden.

Installeer gelijk een plug-in om je site tijdelijk offline te zetten. Als je in je dashboard zit zie je in het linker menu plug-ins staan. Daar ga je naar nieuwe plug-in en zoek je op site offline. Dan kun je de plug-in Site Offline Or Coming Soon Or Maintenance Mode installeren en instellen. Als bezoekers dan op jouw domeinnaam uitkomen zien ze dat er aan de site gewerkt wordt.

5. Begin met schrijven

Ga lekker aan de slag met het schrijven van je blogs. Je kunt deze aanmaken in het linker menu onder berichten. In eerste instantie zou ik er voor kiezen om minimaal 5 blogs af te hebben voordat je jouw blogsite online zet. Zodat jouw lezers ook al echt iets te lezen hebben.

Je kunt kiezen voor concept opslaan in plaats van publiceren, zodat je blogs nog niet online komen. Als je minimaal 5 blogs af hebt zet je ze online en schakel je de plug-in waarmee je jouw site offline hebt gezet weer uit. Het begin van je blog staat!

Waarover bloggen?

De onvermijdelijke vraag “Waarover ga ik bloggen?”. Een vraag die in het begin van je blog speelt als je bepaalt waarover je wilt gaan schrijven op je blog. Welke onderwerpen je allemaal aan bod wilt laten komen.

Er is zoveel mogelijk. Je kunt een reisblog maken als je houdt van reizen. Hier kun je alles vertellen over reizen en mooie bestemmingen.

Maar ook een persoonlijke blog maken is een optie. Je kun dan jouw persoonlijke verhaal kwijt op je blog. Over wat je mee maakt of hebt mee gemaakt. Hoe jouw dagen eruit zien. Wat je hebt gedaan om een mooier leven te krijgen en hoe jouw lezer dat ook kan bereiken.

Je kunt een lifestyle blog maken, een beauty blog, een blog over jouw hobby, een mode blog, over marketing schrijven enzovoorts. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er is altijd iets dat je interessant vindt en waar je over kunt schrijven.

De vraag waarover je kunt bloggen speelt niet alleen in het begin. Het zal een vraag zijn die altijd blijft spelen. Iedere keer als je een nieuwe blog gaat schrijven zul je weer moeten bedenken waarover je gaat schrijven. Dan zul je weer moeten bedenken waar je over gaat schrijven.

Een blog is ook een heel goed middel om voor je onderneming te gebruiken

Als jij op jouw site blogt over jouw expertise trek je daarmee veel bezoekers aan die jou leren kennen. Die bezoekers zijn weer potentiële klanten.

Mocht je een site hebben voor je onderneming is het zeker interessant om erover na de denken om te gaan bloggen over onderwerpen waar jouw klanten vragen over hebben.

Beantwoord die vragen in jouw blogs. Daarmee laat je jouw expertise blijken en kunnen potentiële klanten je alvast leren kennen.

Meer leren over bloggen? Volg een cursus bloggen of lees een boek over bloggen.

Bloggen is niet moeilijk, maar soms kun je wel wat extra hulp gebruiken. En die hulp is er gelukkig!

Je kunt zelf heel veel antwoorden op blogvragen en website gerelateerde vragen vinden via Google.

Maar wil je beter leren bloggen en een blog cursus volgen die je helpt met het opzetten van de blog, kijk dan eens op de site van Profbloggers.

En op bol.com zijn ook blog boeken te vinden. Onder andere Bloggen als een pro in 60 minuten en Bloggen doe je zo!

Wil jij echt graag beginnen met bloggen? Wacht dan niet langer en start nu. Het zal niet makkelijk zijn. Er zullen momenten komen waarop je wilt stoppen en opgeven. Maar als dit jouw droom is zet dan iedere dag een kleine stap in de goede richting. Zo zal het je lukken om een mooie blog op te zetten waar veel bezoekers naartoe komen.

 

Heb jij een eigen blog? Of wil je er een beginnen? Laat je url hieronder in een reactie achter zodat we jouw blog leren kennen