Je gaat voor de eerste keer vliegen met je baby of met jonge kinderen. 
Spannend!
Hoe zal het gaan?
Wat neem je mee?
Check deze waterdichte vakantie checklist voor ouders zodat je vakantie niet in het water valt 😉

Als moeder (of vader) zijnde ken je het wel: de spanning als je voor de eerste keer gaat vliegen met een baby of met jonge kinderen. Vragen stijgen naar je hoofd zoals:

 • Wat gaat mijn baby/kind ervan vinden om te vliegen?
 • Wat moet ik doen als mijn baby/kind het helemaal niet fijn vindt?
 • Gaat mijn baby/kind last krijgen van zijn/haar oortjes?

Dat zijn allemaal vanzelfsprekende vragen. En dan ook nog de stress die erbij komt kijken, omdat je meer spullen moet inpakken dan zonder kinderen. Naast de gewone spullen die je normaal meeneemt zoals een paspoort, kleding en zonnebrandcrème (in de meeste gevallen), heeft WelkeKoffer.nl een aantal dingen op een rij gezet die praktisch zijn om zeker mee te nemen.

#1 (Zwem) luiers

Als je bij de gate van een luchthaven staat, wil je niet erover peinzen dat je de papieren broeken bent vergeten. Met kleintjes zijn luiers vaak wel handig om mee te brengen. Maar hoeveel luiers moet je nou mee op vakantie nemen? Je koffer gaat er namelijk wel aardig vol van zitten als je er al een aantal meeneemt. Luiers zijn in alle landen aanwezig, maar in het ene land beter verkrijgbaar dan in het andere land. Kom je op je vakantie in een grote stad, koop dan daar nog even snel wat luiers. Zit je op je plezierreis alsnog afgelegen? Dan neem zelf wat meer luiers mee. Het is in ieder geval handig om even op Google te zoeken voordat je op vakantie gaat waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Hebben ze daar luiers? Zijn ze in dat land makkelijk verkrijgbaar? Zo weet jij hoeveel luiers je mee moet nemen.

Zwemluiers moet je zeker meenemen op je vakantie. Deze zijn namelijk niet in alle landen verkrijgbaar. Als je 4 keer gaat zwemmen, neem je voor de zekerheid 1 extra zwemluier mee. Stel dat het zo’n mooi weer is dat je besluit om nog een dag te gaan zwemmen, dan heb je er altijd 1 extra bij.  

#2 Bescherming tegen de zon

Baby’s en kinderen zijn vaak wat kwetsbaarder. Laat zonnewering dus niet aan je voorbijgaan als je de tas inpakt. Wat bedoelen we met zonnewering?

 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème
 • Hoofddekseltje

Voor zonnebrandcrème is het handig als je de 50+ zonnebrandcrème in de tas stopt. Nogmaals, je kinderen zijn vaak kwetsbaarder voor zonlicht. Een zonnebril en een petje spreken voor zich.

#3 DEET

Voor de vervelende insecten op vakantie is DEET een uitstekende oplossing. Zo’n spray tegen insecten is niet alleen fijn voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Wat is DEET precies? Dat is een stof die ervoor zorgt dat de geursensoren van insecten (voornamelijk muskieten) op hol slaan, waardoor deze jou niet meer bespeuren.

#4 SOS polsbandje

Je zou denken dat je het zelf nooit meemaakt. Maar wat nou als je wel je kind verliest omdat je bij toeval een klein ogenblik wegkijkt? Dan is een SOS polsbandje erg betrouwbaar. In zo’n bandje kun je je naam en 06-nummer zetten zodat je gebeld kan worden door anderen. Deze polsbandjes zijn er in alle verschillende kleuren en maten.

#5 Drager of Draagdoek

Super handig om mee te nemen! Geen gesleep met een buggy. Kun je overal in stoppen. En je hebt je kindje lekker bij je. Want een vakantie in een andere omgeving levert voor je kleintje veel prikkels op. Ze kunnen er heerlijk in slapen, terwijl jij je handen vrij hebt. Je hoeft er niet direct eentje te kopen. Je kunt ze ook huren.

#6 Overig

De bovenstaande artikelen zijn dikwijls toch wel het meest van belang om rekening mee te houden als je op vakantie gaat. Hieronder zie je nog een klein overzicht met andere handige items. Sommige artikelen zijn fijn om mee te nemen, maar hebben geen verdere uitleg nodig, andere spullen hoeven niet, maar kun je overwegen.

 • Billendoekjes
 • ORS voor baby’s (tegen uitdroging)
 • Neusspray (helpt tegen last van de oortjes)
 • Talkpoeder
 • Een inentingsboekje of kopie
 • Slabbetjes
 • Snoetenpoetsers
 • Zwembandjes
 • Baby paracetamol
 • Tekenpen

Bovendien is het altijd nuttig om in het vliegtuig iets van ontspanning voor het kind mee te nemen, zodat hij/zij rustig blijft. Dat is namelijk wel zo fijn voor de medepassagiers

Ga je op een verre reis, dan zijn deze tips ook nog handig!

 

Dit is een gastblog geschreven door Fabian van Welkekoffer.nl